Βρέθηκε επιγραφή 2.100 ετών με το όνομα της Ιερουσαλήμ

Jerusalem_Ieroglyfika

Η πέτρινη πλάκα ρωμαϊκής τεχνοτροπίας βρέθηκε κοντά στο δρόμο Binyanei Ha’uma, στην είσοδο της πόλης

Πλάκα ασβεστόλιθου 2.100 ετών που βρέθηκε σε ανασκαφές στην Ιερουσαλήμ, είναι το αρχαιότερο, πλέον, πειστήριο για την ονομασία της ιστορικής πόλης.

“Ανανίας γιος του Δόδαλου της Ιερουσαλήμ” γράφει στα αραμαϊκά με εβραϊκά γράμματα η επιγραφή στην πέτρινη πλάκα, αποδεικνύοντας ότι πάντοτε αυτό ήταν το όνομα της πόλης.

Η πέτρινη πλάκα ρωμαϊκής τεχνοτροπίας βρέθηκε κοντά στο δρόμο Binyanei Ha’uma, στην είσοδο της πόλης.

Επιγραφές που αναφέρουν την Ιερουσαλήμ την περίοδο 1.000 π.Χ. έως και 70 μ.Χ. είναι εξαιρετικά σπάνιες, ενώ ποτέ άλλοτε δεν έχει βρεθεί πλάκα με το όνομα της πόλης που χρονολογείται 2.100 χρόνια πριν.

Μέχρι σήμερα το αρχαιότερο πειστήριο για την ονομασία της πόλης αναγραφόταν σε νομίσματα τα οποία χρονολογούνταν από το 500 π.Χ.

Ποιος ήταν ο Ανανίας και ο πατέρας του ο Δόδαλος πιθανόν δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Το όνομα Ανανίας ήταν διαδεδομένο στην αρχαία Ιερουσαλήμ. Από την άλλη, ίσως μάθουμε ποιος είναι ο Δόδαλος. Οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι το Δόδαλος βγαίνει από το αρχαιοελληνικό Δαίδαλος και εικάζεται ότι Ανανίας και Δόδαλος ήταν αρχιτέκτονες ή γλύπτες.

Εξάλλου, σε κοντινή απόσταση από το σημείο όπου βρέθηκε η πλάκα εντοπίστηκε αρχαίο εργοστάσιο κεραμικών.Yuli Schwartz / IAA

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους το όνομα Ιερουσαλήμ ετυμολογείται Γιερού – Σαλίμ, δηλαδή ως “θεμέλιο (σουμμεριακά γιερού, να θεμελιώσει) του θεού Σαλίμ” και έτσι ο θεός Σαλίμ θεωρείται ως πρώτος “πολιούχος” της πόλης της εποχής του ορείχαλκου.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Στέφανος

Kαί έτσι μαθαίνουμε ότι τό 82 Π.Χ. ή Ιερουσαλήμ λεγόταν Ιερουσαλήμ ! Σιγά τ'αυγά !

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20197162

Δεκάδες οι τραυματίες, στην πλειονότητά τους φοιτητές - Έπεσαν πυροβολισμοί, ενώ πυροδοτήθηκε βόμβα γεμάτη μεταλλικά θραύσματα - Ο 22χρονος Βλαντισλάβ Ροσλιακόβ ταυτοποιήθηκε ως δράστης, ο οποίος αυτοκτόνησε - Συλλυπητήρια Πούτιν στις οικογένειες των θυμάτων - Ερευνώνται τα κίνητρα της μαζικής δολοφονίας

4
kannadas_kannavi

Ο Καναδάς γίνεται η πρώτη χώρα της G20 που νομιμοποιεί την κάνναβη για ψυχαγωγικούς σκοπούς – Δεκάδες άνθρωποι περίμεναν για πολλές ώρες μέσα στο κρύο για να αγοράσουν τα πρώτα νόμιμα γραμμάρια κάνναβης 

1
jamal_arthro

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο σαουδάραβας πρόξενος ακούγεται να λέει: «Αυτό να το κάνετε έξω. Θα μού δημιουργήσετε προβλήματα».- Σε αυτό ένα πρόσωπο απαντά: «Αν θέλεις να ζήσεις όταν επιστρέψεις στην Σαουδική Αραβία, σκάσε»

26