«Προπαγάνδα του Κρεμλίνου» το βίντεο της ακτιβίστριας που ρίχνει χλωρίνη σε... αντρικούς καβάλους;

«Προπαγάνδα του Κρεμλίνου» το βίντεο της ακτιβίστριας που ρίχνει χλωρίνη σε... αντρικούς καβάλους;

Είναι το viral βίντεο δημιουργία των τρολ του Κρεμλίνου και, αν ναι, πού αποσκοπεί;

manspread
Μια γυναίκα πλησιάζει έναν άνδρα που κάθεται με ανοιχτά τα πόδια σε βαγόνι του μετρό, και του καταβρέχει τον καβάλο με χλωρίνη που κουβαλάει μαζί της σε ένα πλαστικό μπουκάλι. Η σκηνή επαναλαμβάνεται αρκετές φορές με διαφορετικούς άνδρες, οι οποίοι φυσικά αντιδρούν με παρόμοιο τρόπο: Με έκπληξη και θυμό.

Στο viral βίντεο που περιλαμβάνει τις παραπάνω σκηνές και συγκέντρωσε τις τελευταίες εβδομάδες πάνω από 6,4 εκατομμύρια views, ενημερωνόμαστε ότι πρόκειται για τον πρωτότυπο τρόπο που επέλεξε μια ακτιβίστρια για να τιμωρήσει το manspreading, δηλαδή τη συνήθεια των ανδρών να κάθονται με ανοιχτά πόδια σε δημόσιους χώρους, αδιαφορώντας για το ενοχλητικό θέαμα και το «στρίμωγμα» που προκαλούν στους γύρω τους. 

Ωστόσο, ένα site ισχυρίζεται σήμερα ότι το viral βίντεο είναι στημένο, και μάλιστα όχι από την ίδια την ακτιβίστρια, αλλά από το ίδιο το Κρεμλίνο που φαίνεται ότι επιστράτευσε πλέον και τα social media για την «αντιφεμινιστική του προπαγάνδα»


Σύμφωνα με τον ιστότοπο euvsdisinfo.eu, το βίντεο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο In the Now, ένα κανάλι social media που ανήκει στο κρατικά ελεγχόμενο πρακτορείο Russia Today και απευθύνεται σε διεθνές κοινό. Με βάση τη λεζάντα που σύνοδευε το κλιπ, οι σκηνές γυρίστηκαν στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, και η γυναίκα που εμφανίζεται στο βίντεο δεν είναι άλλη παρά η «κοινωνική ακτιβίστρια» Άνα Ντοβαλιούκ. Επίσης, γίνεται ξεκάθαρο ότι το μπουκάλι που κρατάει η επιθετική γυναίκα περιέχει «νερό και χλωρίνη» που αφήνει μόνιμους λεκέδες στα ρούχα.

Λίγες ώρες αφότου δημοσιεύτηκε το βίντεο, πολλοί χρήστες άρχισαν να αμφισβητούν την αυθεντικότητά του. Το online περιοδικό Bumaga κατάφερε μάλιστα να εντοπίσει έναν απο τους άνδρες που εμφανίζονται να «δέχονται επίθεση» και να του πάρει συνέντευξη. Ο άνδρας παραδέχτηκε ότι η δική του τουλάχιστον επίθεση ήταν στημένη, και ότι τον πλήρωσαν για να υποδυθεί το θύμα.

Ποιος είναι όμως ο λόγος να δημιουργήσει το In The Now ένα «στημένο βίντεο» με μια ακτιβίστρια που επιτίθεται άγρια και σχεδόν αναίτια σε άνδρες, απλά και μόνο για μια αγενή πραξη τους; Σύμφωνα με το euvsdisinfo.eu η απάντηση είναι απλή και βρίσκεται στις αντιδράσεις των χρηστών που έσπευσαν να σχολιάσουν το κλιπ.

Στο comment section του βίντεο, χιλιάδες χρήστες εξέφρασαν οργή για την φερόμενη ως ακτιβίστρια, χρησιμοποιώντας συχνά σεξιστική γλώσσα. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το παρακάτω σχόλιο, που καλεί άνδρες να περιχύσουν την ακτιβίστρια με χλωρίνη επειδή δείχνει το στήθος της και έχει συγκεντρώσει 14.000 likes!

Κλείσιμο
sexist



Με λίγα λόγια, το βίντεο «στήνει» μια σκηνή ακραίου φεμινιστικού ακτιβισμού προκειμένου να προκαλέσει ακραία αντιφεμινιστικά συναισθήματα και υπερβολικές αντιδράσεις. Πρόκειται για μια στρατηγική που δείχνουν να χρησιμοποιούν κατά κόρον τα τρολ του Κρεμλίνου, υποστηρίζοντας συχνά στο διαδίκτυο αντικρουόμενες απόψεις για να δημιουργήσουν κόντρες και συγκρούσεις που ευνοούν την κυβέρνηση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στόχος ήταν να μεταδοθούν αρνητικά μηνύματα για τον φεμινισμό, το κίνημα MeToo και την πολιτική ορθότητα της Δύσης, που η ρωσική κρατική τηλεόραση έχει καταδικάσει πολλές φορές στο παρελθόν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής Dmitry Kiselev, ο οποιος αναφέρεται επανειλημμένα στην εκπομπή του στην κρατική τηλεόραση στον «τοξικό φεμινισμό» που πλέον μετατρέπει ακόμα και μια ρομαντική χειρονομία «σε βρώμικη και χυδαία παρενόχληση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης