«Ναι» στις κυρώσεις κατά της Ουγγαρίας από το Ευρωκοινοβούλιο

orban_mesa_new

Με ψήφους 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η ενεργοποίηση του άρθρου 7, που προβλέπει έως και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας - Μας τιμωρούν για τη μεταναστευτική μας πολιτική λέει ο Όρμπαν - Παραβιάζετε θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές, απαντά η Ε.Ε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με ψήφους 448 υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7 που προβλέπει ακόμα και αναστολή του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο για την Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Παρόλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας υποστηρίζει ότι ο λαός του και η χώρα τιμωρούνται για την αντιμεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει, στην πραγματικότητα οι αιτίες των κυρώσεων προς τη χώρα του αφορούν ελάχιστα στο ζήτημα της μετανάστευσης, ενώ αντίθετα εστιάζουν σε μια σειρά παραβιάσεων των θεμελιωδών αξίων της ΕΕ.

Από το 2010 μέχρι σήμερα ο Βίκτορ Όρμπαν με μια σειρά συνταγματικών μεταρρυθμίσεων προσπαθεί να εδραιωθεί ως «ισόβιος ηγέτης» στη χώρα του. Παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης με την μείωση των αρμοδιοτήτων του Συνταγματικού Δικαστηρίου, έμμεσος και άμεσος έλεγχος όλων των Μέσων Ενημέρωσης, απαγόρευση δράσης Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ακόμα και όσων διαχειρίζονται κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγόρευση λειτουργίας συγκεκριμένων εκκλησιών και ναών και στοχοποίηση πολιτών του αντιπάλων και ανεξάρτητων δημοσιογράφων που χαρακτηρίζονται ως «εχθροί του έθνους».

Ευρωπαϊκά κονδύλια, περιπτώσεις των οποίων ερευνά η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), φαίνεται να διοχετεύονται σε φίλους και συγγενείς του Βίκτορ Όρμπαν. Την ίδια στιγμή το σύστημα υγείας της χώρας βρίσκεται σε παρακμή, ιδίως στην ουγγρική επαρχία, με τη χώρα να έχει προσδόκιμο ζωής 72,6 χρόνια, κατώτερο ακόμα και από την εκτός της ΕΕ, Αλβανία.

Το μεταναστευτικό ζήτημα που επικαλείται ως αφορμή ο κ. Όρμπαν υφίσταται μόνο στο βαθμό που η χώρα του αρνήθηκε να βοηθήσει την Ελλάδα και την Ιταλία, υποδεχόμενος έναν αριθμός προσφύγων, παρόλο που η χώρα του είχε συμφωνήσει στο σχέδιο στο Συμβούλιο της ΕΕ.


Τι προηγήθηκε

Την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ταξίδεψε στην του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με στόχο να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους Ευρωβουλευτές αντίπαλων πολιτικών ομάδων να καταψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 και δεύτερον να διασπάσει την ενότητα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας του ΕΚ, μέλος του οποίου είναι και το «Fidesz», το κόμμα του Ούγγρου πρωθυπουργού.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, τους Σοσιαλδημοκράτες, την Αριστερά και τους Πράσινους, είχαν εξ αρχής ταχθεί υπέρ της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εμφανιζόταν διαιρεμένο. Ωστόσο η τοποθέτηση του κ. Όρμπαν στην Ολομέλεια του Σώματος, όπου απέφυγε να απαντήσει στις κατηγορίες για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τον «τιμωρεί» για την άρνησή του να δεχθεί έστω και έναν μόνο πρόσφυγα από την Ελλάδα και την Ιταλία, προκάλεσαν την οργή στελεχών της ίδιας της πολιτικής του ομάδας.

Τόσο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος εξελέγη με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όσο και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Ζεμπάστιαν Κουρτς η χώρα του οποίου ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν και στέλεχος των συντηρητικών  Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας Μάνφερντ Βέμπερ, «άδειασαν» τον Βίκτορ Όρμπαν. Στο ίδιο πνεύμα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωβουλευτές του κόμματός του να υπερψηφίσουν την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 7 κατά της κυβέρνησης  Όρμπαν.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας είναι το μεγαλύτερο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ελέγχοντας» 218 Ευρωβουλευτές σε σύνολο 751. Μέχρι σήμερα οι ηγέτες του ΕΛΚ έκαναν τα «στραβά μάτια» στις «αποκλίσεις» του Βίκτορ Όρμπαν με σκοπό να διατηρήσουν την ενότητα της πολιτικής τους ομάδας με το σκεπτικό ότι είναι καλύτερο να «κρατήσουμε στην οικογένεια τον Όρμπαν για να ελέγχουμε και να περιορίζουμε τις υπερβολές του».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (202)

BasTv

Σήμερα, είμαι ουγγρέζος

*

Ούγγρος

Εθνικιστής

Αν διαλυθεί η ΕΕ, εμείς θα βγούμε ιδιαίτερα κερδισμένοι διότι μέσα σε μια βδομάδα θα κερδίσουμε το μισό Αιγαίο και τη Θράκη. Χωρίς ΕΕ κανείς δεν θα τους στηρίξει κι άσε μετά τους ψεκασμένους Έλληνες να σκούζουν.

asper

Για αυτό και θέλει διακαώς να μπει και η χώρα σου η Τουρκία μέσα στην Ε.Ε.; Θέλει δηλαδή να πάρει το μισό Αιγαίο ή να χάσει όλη την Ανατολία.;

Καλλ

ΤΙ ΤΗΝ ΘΕΤΕ ΤΗΝ Ε.Ε;;; ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΤΕ !! ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ !!

Mόνο ΝΔ

Πρέπει κάποτε να ξεπεράσουμε τα κόμπλεξ μας και να υποστηρίξουμε τα αδέρφια μας στην Ουγγαρία. Λυπάμαι μόνο για τη σιωπή Βορίδη και Γεωργιάδη, αλλά ελπίζω ότι πρόκειται για τακτική κίνηση που έχει επιβάλει ο Κυριάκος. Να δούμε...

ΣΤΗΡΙΖΩ ΟΡΜΠΑΝ

Μονο αυτος στην ευρωπη υποστηριξε το δικαιωμα των σκοπιων στην ιστορικη τους ονομασια ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨.

Peter

Η εξέλιξη που δρομολογήθηκε δεν αποκλείεται να επηρεάζεται από τα συμφέροντα του κ. Σόρος ο οποίος είναι πλήρως ανεπιθύμητος στην κατά τα άλλα γενέτειρα χώρα του και προσπαθεί να "προωθήσει" κι εκεί τις "ανθρωπιστικές" του δράσεις. Σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου σύσσωμος ο πολιτικός και επιχειρηματικός κόσμος ταϊζει το μεγαθήριο και τις ασύδοτες ΜΚΟ συμφερόντων Σόρος που δρουν εντός της επικράτειας, η Ουγγρική κυβέρνηση έστω και εντός ΕΕ προσπαθεί να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Χα ΧΑ ΧΑ ΧΑ ΧΑ!

Προσπαθεί να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα; Έτσι την λένε τώρα την οικογενειοκρατία, τη διαφθορά, την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων; Έγραψες.

καποιος

Φασίστες, ρουφιάνοι, συριζαίοι.

Βίκτορ Όρμπαν

Στην Ουγγαρία λειτουργούσαν ανέκαθεν 2 παλιά τζαμιά: το τζαμί του Πασά Jacowali Hassan στο Pecs και το τζαμί του Malkocs Bey στο Siklos. Επί Όρμπαν το 2011 δώθηκε άδεια λειτουργίας σε ένα πολύ μεγάλο και σύγχρονο 4όροφο τζαμί στην καρδιά της Βουδαπέστης το οποίο ανήκει στον Οργανισμό Μουσουλμάνων Ουγγαρίας. Το κτίριο αγοράστηκε από την μουσουλμανική κοινότητα της Βουδαπέστης με χρηματοδότη μια χώρα του Περσικού και μεταμορφώθηκε αρχιτεκτονικά σε τζαμί. Το 2015 ο Όρμπαν έδωσε την διαβεβαίωση του στους μουσουλμάνους της Ουγγαρίας πως θα δώσει άδεια για το χτίσιμο του μεγαλύτερου τζαμιού στην Ευρώπη (!!!) αλλά το "πρότζεκτ" έμεινε στα λόγια.

Εύγε στον Ορμπαν

Πρότυπο Ευρωπαϊκού κράτους = Ουγγαρία Πρότυπο Ευρωπαίου ηγέτη = Victor Orban

Chris

Σήμερα μίλησε ο Δαλάι Λάμα, και είπε ότι "υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι πρόσφυγες στην Ευρώπη! βοηθήστε τους, αλλά προσωρινά! μετά θα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους. Η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους!" Για βρείτε το και κάντε το θέμα. Υπάρχει στα ξένα δίκτυα. Θα τον βάλουμε μέσα τον Δαλάι Λάμα, για υποκίνηση μίσους εναντίον των ισλαμιστών; αν το έλεγε κανένας μητροπολίτης, θα έσκουζαν τώρα οι συριζοβλαμμένοι, μαζί με τις φιλελέρες.

George

"Receive them, help them, educate them... but ultimately they should develop their own country." Αυτό δήλωσε ο Δαλάι Λάμα φίλος, να τους υποδεχτείς, να τους βοηθήσεις και να τους εκπαιδεύσεις και μετά να επιστρέψουν στις χώρες τους για να τις ανοικοδομήσουν. Τι σχέση τώρα έχει αυτό με τους ελληνοούγκανους που δεν αφήνουν τα παιδιά-πρόσφυγες να πάνε σε σχολεία, δεν ξέρω. Έχεις μπερδέψει τα μπούτια σου.

mills

chris αγορι μου,,,αυτα σου εμαθα εγω?εσυ ενα τοσο παρα-μορφωμενο και φιλελευθερο πνευμα να μιλας,να κρινεις και να χλευαζεις μια ιδεολογια αποκαλωντας συριζοβλαμενους και φιλελεδες?και να παραποιεις οχι μονο τα δικα μου λεγομενα αλλα και του Δαλαι Λαμα?που ειναι η παιδεια σου,η μορφωση σου?chris αγορι μου τελικα εισαι μεγαλος φασιστοξεφτιλας,,,ο μεντορας σου,,,Mills

...

Μπράβο, chris. Επαγγελματικό cherrypicking. Συγχαρητήρια.

Tourist

Αν ηταν να κανω ταξιδακι, θα προτιμουσα την ασφαλεια της Ουγγαρικης κοινονιας.

George

Γεια σου ρε άρχοντα της "ουγγαρικής κοινονίας". Προφανώς είσαι και θιασώτης της "ουγγανικής κοινονίας". Χρειάζεστε όντως κάποια ταξιδάκια μπας και πάρει λίγο αέρα ο εγκέφαλος. Κάτσε να στο γράψω και στη γλώσσα σου.... Χρυαζαισται ωντοσ καπυα τακσειδακηα μπασ κε παρυ ληγω ααιρα ω ενκαιφαλωσ. Γκαιγκαι;

ρε

ρε ασε τα ταξιδακια και πανε κανα νυχτερινο σχολειο λεω γω,,

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης