Σύγκρουση στο ευρωκοινοβούλιο για την Ουγγαρία και τους μετανάστες - Κατά Ορμπαν ψηφίζει η ΝΔ

orban

Μητσοτάκης: «Δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές» - Όρμπαν: «Καταδικάζετε τους πολίτες της Ουγγαρίας επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες» - Τι προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Υπέρ της παραπομπής της Ουγγαρίας σύμφωνα με το άρθρο 7 δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσουν οι ευρωβουλευτές του κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπέρ της έκθεσης Sargentini, βάσει της οποίας η κυβέρνητη του Βίκτορ Ορμπάν παραβιάζει το δίκαιο και τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει υπέρ της έκθεσης Sargentini, καλώντας το Συμβούλιο να προχωρήσει σύμφωνα με το άρθρο 7 κατά της Ουγγαρίας. Δεν μπορούμε και δεν θα συμβιβαστούμε σε θέματα που σχετίζονται με τις βασικές μας δημοκρατικές αξίες και αρχές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, με ανάρτησή του στο Twitter.

Η υπόθεση της Ουγγαρίας προκάλεσε σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Ευρωβουλευτές από τις περισσότερες πολιτικές ομάδες και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ενδεχόμενη ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ αναφορικά με το «σεβασμό του κράτους Δικαίου» στην Ουγγαρία και την διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων από μέλη της κυβέρνησης του και στενούς συνεργάτες του.

Στην εισήγησή της η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Γιούντιθ Σαρτζεντίνι η οποία είχε επιφορτιστεί με την σύνταξη μιας έκθεσης αναφορικά με την κατάσταση στην Ουγγαρία μίλησε για τον περιορισμό αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών στην Ουγγαρία, την προώθηση μόνο των εκλεκτών του καθεστώτος, την απαγόρευση λειτουργία συγκεκριμένων εκκλησιών και τον περιορισμό της ελευθεροτυπίας, ενώ αναφέρθηκε και στη διαφθορά της κυβέρνησης Όρμπαν, μέλη της οποίας και οι οικογένειές τους έχουν πλουτίσει από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς υπογράμμισε ότι η Κομισιόν «δυστυχώς αποδέχεται» τα αποτελέσματα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πλέον δεν απομένει κάτι άλλο από την ενεργοποίηση του άρθρου 7, ενώ η κυρία Καρολίν Εντστάντλερ, εκπροσωπώντας την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ απέφυγε να εκφράσει την θέση της, λέγοντας ότι αναμένει την την τοποθέτηση του κ. Όρμπαν.

Όρμπαν: «Καταδικάζετε τους πολίτες της Ουγγαρίας επειδή δεν θέλουν τους μετανάστες»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους από την πρώτη στιγμή της τοποθέτησής τους ενώπιον του Σώματος στο Στρασβούργο υποστηρίζοντας ότι η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 έχει ήδη αποφασιστεί και δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αλλάξει την άποψη των ευρωβουλευτών. «Αυτό που κάνετε σήμερα είναι να χαστουκίζετε την ίδια την ΕΕ....η Ουγγαρία θα καταδικαστεί επειδή ο ουγγρικός λαός αποφάσισε ότι δεν θέλει να είναι χώρα μεταναστών» υποστήριξε ο κ. Όρμπαν, υπογραμμίζοντας στους Ευρωβουλευτές ότι η «δεν δέχομαι εκβιασμούς από δυνάμεις που υπερασπίζονται τους μετανάστες εις βάρος του ουγγρικού λαού, η Ουγγαρία δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό όποια και αν είναι η απόφασή σας».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κατηγόρησε μάλιστα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι δεν καταδικάζουν μια κυβέρνηση αλλά μια χώρα και ένα έθνος.

Ευρωβουλευτές: «Κύριε Όρμπαν, είστε η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση σε ολόκληρη την ΕΕ»

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ ο οποίος είναι ήδη ένας από τους υποψηφίους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ στο οποίο ανήκει το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του στην κρίσιμη κατάσταση στην Ουγγαρία, χρησιμοποιώντας ηπιότερη γλώσσα από άλλους συναδέλφους τους, καθώς οι Ευρωπαίοι κεντροδεξιοί εμφανίζονται διχασμένοι στο ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Ουγγαρία, οκτώ περίπου μήνες πριν τις Ευρωεκλογές.

Ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Γκι Φερχόφσταντ κατά την τοποθέτησή του υπενθύμισε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Ουγγαρία δεν θα γινόταν δεκτή στην ΕΕ. «Είμαι λάτρης της ουγγρικής ιστορίας και του πολιτισμού της. Δεν μπορείτε να υποστηρίζετε σε καμία περίπτωση ότι βάλουμε κατά των πολιτών της Ουγγαρία. Βάλουμε κατά της κυβέρνησής σας... Δεν είστε η Ουγγαρία κύριε Όρμπαν, είστε ο πρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης. Η Ουγγαρία είναι πολύ μεγαλύτερη από τον εαυτό σας», υπογράμμισε ο κ. Φερχόφσταντ

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών ο Ούντο Μπούλμαν χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν την πιο διεφθαρμένη της ΕΕ. «Ακούω με μεγάλη ενόχληση τον κ. Όρμπαν. Δεν φαίνεται να θέλει να καταλάβει τι συζητούμε εδώ σήμερα. Το Κοινοβούλιο θέλει να υπερσιτιστεί τα διαζώματα των πολιτών της Ουγγαρίας. Κύριε Όρμπαν πλουτίζουν μέλη και φίλοι της κυβέρνησης σας με ευρωπαϊκά κονδύλια για αυτό σας θεωρό ότι πιο διεφθαρμένο υπάρχει στην ΕΕ», υπογράμμισε ο κ. Μπούλμαν.

Τι προβλέπει το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέθεσε στα τέλη του 2017 στην ευρωβουλευτή της πολιτικής ομάδας των Πρασίνων Γιούντιθ Σαργκεντίνι από την Ολλανδία, να συντάξει μια έκθεση αναφορικά με το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Η εν λόγω έκεθση κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι από το 2010 μέχρι σήμερα, ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν παραβιάζει τις «αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου», όπως αυτές αναφέρονται στο άρθρο 6 της Συνθήκης της ΕΕ. Ο Βίκτορ Όρμπαν κατηγορείται ότι έχει καταφέρει να επιβάλει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης μια σειρά μέτρων που αποκλείουν τον θεσμικό έλεγχο στην κυβέρνησή του, περιορίζοντας την εξουσία του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ελέγχοντας εμμέσως και αμέσως τα Μέσα Ενημέρωσης και συντηρώντας έναν κρατικό μηχανισμό που λειτουργεί μόνο για την πολιτική επιβίωση του ίδιου.

Επίσης η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει ότι η κυβέρνηση Όρμπαν δεν έχει δείξει την «αλληλεγγύη», που προβλέπεται επίσης από τη Συνθήκη, απέναντι στην Ελλάδα και την Ιταλία αρνούμενη να δεχθεί έστω και έναν πρόσφυγα στο έδαφός της, ενώ κάνει λόγο και για τις επιθέσεις σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χαρακτηρίζονται από την ουγγρική κυβέρνηση ως «όργανα του Τζορτζ Σόρος».

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι ως «κυνήγι μαγισσών», που «στηρίζονται σε ανακρίβειες και σφάλματα».

Το άρθρο 7 της Συνθήκης μπορεί να ενεργοποιηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πλειονοψηφία δύο τρίτων των ψηφισάντων Ευρωβουλευτών. Προς το παρόν τα κόμματα της Αριστεράς, οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν τα συμπεράσματα της έκθεσης Σαργκεντίνι, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο του ΕΚ εμφανίζεται διχασμένο.

Σε περίπτωση που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψηφίσει την ενεργοποίηση των διατάξεων του άρθρου 7, το Συμβούλιο της ΕΕ (ήτοι τα κράτη – μέλη) αποφασίζει με πλειονοψηφία τεσσάρων πέμπτων την έναρξη διαδικασιών ώστε να επιβεβαιώσει ότι το εν λόγω κράτος-μέλος παραβιάζει τις αρχές που μνημονεύονται στο άρθρο 6 παράγραφος 1, και να του απευθύνει κατάλληλες συστάσεις. Το Συμβούλιο, προτού προβεί στη διαπίστωση αυτή, ακούει το εν λόγω κράτος μέλος και δύναται, αποφασίζοντας με την ίδια διαδικασία, να ζητήσει από ανεξάρτητες προσωπικότητες να υποβάλουν εντός εύλογης προθεσμίας έκθεση για την κατάσταση στο εν λόγω κράτος - μέλος

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο, συνερχόμενο υπό τη σύνθεση αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων, αποφασίζοντας ομόφωνα μετά από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαικής Επιτροπής και αφού λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δύναται να διαπιστώσει την ύπαρξη σοβαρής και διαρκούς παραβίασης από κράτος μέλος αρχών που μνημονεύονται στην παράγραφο 1 του άρθρου 6, αφού καλέσει την κυβέρνηση του εν λόγω κράτους μέλους να υποβάλει τις παρατηρήσεις της. Εφόσον γίνει η διαπίστωση, το Συμβούλιο δύναται να αποφασίσει, με ειδική πλειοψηφία, την αναστολή ορισμένων δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, έναν εικονικό αποκλεισμό από το «ευρωπαϊκό παιχνίδι».

Μέχρι σήμερα το άρθρο 7, η «πυρηνική βόμβα της Συνθήκης της ΕΕ» όπως αποκαλείται, έχει ενεργοποιηθεί μία μόλις φορά, στα τέλη του 2017 για την Πολωνία.

ΣΧΟΛΙΑ (275)

Πάνος

Κυριάκο Μητσοτάκη, γόνε του τέως πρωθυπουργού Κωνσυαντίνου Μητσοτάκη, αδελφέ της τέως αρχηγού κόμματος και υπουργού εξωτερικών της χώρας, θείε του περιφερειάρχη Μπακογιάννη, απόγονε του Βενιζέλου, ποιούς τελικά εκπροσωπείς πέραν της δυναστείας σου? Γνωρίζεις ο,τι ο κάθε πρόσφυγας ή μετανάστης πληρώνει 10 χιλιάδες δολάρια στους διακινητές. Αυτά τα χρήματα πρέπει να βγουν στη χώρα μας και να σταλούν πίσω στους πιστωτές τους. Όσο περισσότεροι έρχονται δεν καλύπτονται απο τα λίγα μεροκάματα που υπάρχουν εδω. Συνεπώς, ναρκωτικά, πορνεία και εγκληματικότητα μπαίνουν σε ημερήσια διάταξη. Το κράτος Κυριάκο δεν πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του? Οι αριστεροί το κάνουν γιατι κονομάνε απο τις ΜΚΟ τους, εσύ γιατί το κάνεις.

ολα αυτα τα ξερει

ξερει ολα αυτα που λες απλα προσπαθει να στειλει μερικους απο αυτους και εκει, γιατι ειναι οοοοοοοοοοολοοοοιιιι εδω. κανεις δεν θελει εποικους στην χωρα του εκτος απο αυτους που ψαχνουν ψηφους απο τις ελληνοποιησεις. να σου θυμησω οτι ακομα και αυτοι στελνουν τα παιδια τους σε ιδιωτικα σχολεια για να μην ειναι με τους προσφυγες. αριστερα ζητω! αλλα μακρυα απο εμας τους αριστερους!

Καλλ

ΤΑ ΑΛΛΑ ''ΕΛΛΗΝΙΚΑ'' ΚΟΜΜΑΤΑ;;; ΨΗΦΙΣΑΝ ΥΠΕΡ Ἤ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΓΓΡΟΥ;;;;;;

ΓΙΩΡΓΗΣ

Αυτο που καταλαβα, αφου διβασα την ειδηση, ειναι οτι η Ουγγαρια παραβιαζει τις κοινα αποδεκτες αρχες του ευρωπαικου κεκτημενου, ακριβως οπως και οι τσιπροκαμμενοι στην Ελλαδα, αλλα απο την αλλη ακρη του πολιτικου φασματος την ακροδεξια, και οτι ο Μητσοτακης σαν γνησιος κεντροδεξιος, καταδικαζει την παραβιαη του ευρωπαικου κεκτημενου απο οποιο ακρο και αν προερχεται Πολυ σωστος και συνεπης κα παλι ο Κυριακος! Η λαθρομεταναστευση ειναι η δικαιολγια του Ορμπαν και θα κριθει σε αλλο σταδιο!

Μπλε Πασοκ

Η ψηφο στη ΝΔ δεν ειναι απλα χαμενη ψηφο, ειναι ψηφο υπερ της συνεχειας του Συριζα. Το μαγαζακι η Ελλας, αλλαζει διευθυνση καθε τεσσερα χρονια αλλα τα ιδια σαπια προιοντα παραγει. Ψηφο στο Τζημερο, ο μονος πραγματικα Ευρωπαιστης.

για να ειμαστε δικαιοι

τζημερος η χρυση αυγη τοτε ,αναλογως..

Κούλης...

Όχι μόνο κατά, αλλά και κατηγορίες από το twitter στον Ορμπάν και την Ουγγαρία ο κ. Μητσοτάκης. Γιατί δεν αρκεί να είσαι δουλικός. Πρέπει να το διαλαλείς! Αυτό το αμόρφωτο, δουλοπρεπές και ανθελληνικό κόμμα είναι η βασική αιτία των δεινών της σύγχρονης Ελλάδας.

έτσι

μετά από κάθε ποστάρισμα παίρνει τηλέφωνο την Μέρκελ και τον Σόρος και ρωτάει αν τους φτάνουν αυτά που έγραψε!

Αισχίνης

Βάστα Ορμπάν, βάστα γερά... δεν είσαι μόνος σου! Μην αφήνεις τους κίναιδους και τους απάτριδες της Ε.Ε να αλώσουν τη χώρα σου! Οι <<πράσινοι>> από την Ολανδία των πρεζάκηδων και των ανώμαλων απάτριδων, οι ΜΚΟ που κάνουν εισβολή Αλαχκμπάρηδων στην Ευρώπη, οι << ακαδημαϊκοί και τα ΜΜΕ>> που ξερνάνε αριστερή βρωμιά και προπαγάνδα έχοντας κατοχυρώσει εσαεί χρηματοδότηση και ασυλία....

Λευθέρης

Τα χρυσαυγίτικα ορκ υπερασπίζονται την πιό διεφθαρμένη συμμορία της ΕΕ που έχει μετατρέψει την Ουγγαρία σε τσιφλικι της. Κλέβουν το χρήμα της ΕΕ, ελέγχουν τα ΜΜΕ, καταπατούν το Σύνταγμα και ακυρώνουν τον έλεγχο από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ολα αυτά για τους οπαδούς του Χίτλερ δεν έχουν σημασία ,αρκεί που η Κυβέρνηση της Ουγγαρίας είναι ακροδεξια και δεν θέλει μετανάστες. Τους φουσκώσαν τα μυαλά ότι οι μετανάστες και ο Σόρος φταίνε για όλα..Την θέση των Εβραίων ως αποδιοπομπαίοι τράγοι έχουν πάρει οι μετανάστες....

αλεχ1

Τα antifa ορκ υπερασπίζονται την διεφθαρμένη συμμορία της ΕΕ που έχει μετατρέψει τις χωρες σε τσιφλικι της. Κλέβουν το χρήμα της ΕΕ, ελέγχουν τα ΜΜΕ, καταπατούν το Σύνταγμα και ακυρώνουν τον έλεγχο από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ολα αυτά για τους οπαδούς του Μαρκουζε και του πολιτιστικου μαρξισμου δεν έχουν σημασία ,αρκεί που η ΕΕ είναι αριστερή και θέλει μετανάστες. Τους φουσκώσαν τα μυαλά ότι οι μετανάστες ειναι ανημποροι και κατατρεγμενοι κι ερχονται χιλιαδες γιατι παντου γινεται πολεμος. Την θέση του Εφιάλτη έχουν πάρει οι αριστεράντζες της πολιτικής ορθότητας.

Η σημερινή ΝΔ

Είναι ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ.Μακρια από αυτούς μάγκες.Μακρια.

Δεν είναι περίεργο

Ο Τσίπρας έχει σοβαρό λόγο να τα βάλει με τον Όρμπαν καθώς οι δικοί τους βγάζουν τρελά λεφτά μέσω των ΜΚΟ. Η αλήθεια είναι ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για αυτούς τους ανθρώπους και αυτό επιβεβαιώνεται από την ραγδαία αύξηση των πνιγμων από τότε που ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όσον αφορά τον Κουλη, ο άνθρωπος απλά δεν κάνει ούτε για απλός βουλευτής. Κάνει ό,τι του λέει η Μέρκελ, ο Τσίπρας και το λαϊκό Κόμμα. Δεν μπορεί να σκεφτεί λογικά και να πάρει πρωτοβουλίες. Φοβάται μην τον πουν ακροδεξιό λες και έχουν αλλά επιχειρήματα οι συριζαιοι. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πραγματικοί Έλληνες ηγέτες τύπου Όρμπαν και δεν νομίζω πως θα υπάρξουν ποτέ.

Χούντα τις Ε. Ε

Βασική αρχή της Δημοκρατίας είναι η ίδια η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Δημοψήφισματα λοιπόν για όλα τα σοβαρά θέματα... Αλλιώς σκάστε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης