Σουηδία: Οι «νεοναζί με τις γραβάτες» ταράζουν τα νερά στην πολιτική σκηνή

Σουηδία: Οι «νεοναζί με τις γραβάτες» ταράζουν τα νερά στην πολιτική σκηνή

Η εκτόξευση του ποσοστού των Σουηδών Δημοκρατών δυσχεραίνει των συνασπισμό κυβέρνησης - Ο αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος επαίρεται ότι είναι ο νικητής των εκλογών - Το κόμμα του Μακρόν εκπέμπει σήμα κινδύνου 

akesson-1
Εκλογικός «σεισμός» στη Σουηδία μετά την εκτόξευση του ποσοστού των Ακροδεξιών, του κόμματος των Σουηδών Δημοκρατών.
 
Ο  39χρονος ηγέτης του κόμματος Τζίμι Άκεσον τρίβει τα χέρια του και επαίρεται ότι, με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα είναι νικητής. Την ίδια ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες μετρούν τις πληγές του. Η Ευρώπη εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το αποτέλεσμα της σουηδικής κάλπης.
 
Το κόμμα «Εμπρός για την Δημοκρατία» του Εμανουέλ Μακρόν έσπευσε να σημάνει σήμα κινδύνου σχολιάζοντας ως επικίνδυνη την άνοδο των Σουηδών εθνικιστών.

Η Σουηδία, μία χώρα παραδοσιακά προοδευτική και φιλόξενη για τους μετανάστες, παρασύρεται από το κύμα λαϊκισμού που σαρώνει τον δυτικό κόσμο, γράφει ο γερμανικός Τύπος.Υπό τις πιέσεις των εθνικιστών,η  Σουηδία είναι ακυβέρνητη, σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Liberation επισημαίνοντας ότι οι Σοσιαλδημοκράτες αγωνίζονται για να σχηματίσουν κυβέρνηση πλειοψηφίας.  

Κλείσιμο
Ο Τζίμι Άκεσον, ο ηγέτης ενός εθνικιστικού, αντιμεταναστευτικού κόμματος, είναι το πρόσωπο που αντιπροσωπεύει τη σουηδική Ακροδεξιά.
 
Όπως αναφέρουν γαλλικά δημοσιεύματα, στις χθεσινές εκλογές, ο Άκεσον πόνταρε στα ίδια εκείνα αισθήματα που έδωσαν στον Ντόναλντ Τραμπ την απρόσμενη νίκη στις ΗΠΑ και οδήγησαν τη Βρετανία στο Brexit.
 
Τα στελέχη των Σουηδών Δημοκρατών αποκαλούνται «νεοναζί με τις γραβάτες», λόγω της ανοιχτά ρατσιστικής ιδεολογίας πολλών στελεχών τους.
 
Οι Δημοκρατικοί της Σουηδίας κατέγραψαν το καλύτερο αποτέλεσμα στην  ιστορία τους και πλέον είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα με σχεδόν 18%.
 
Οι μεγάλοι χαμένοι των εκλογών,οι Σοσιαλδημοκράτες, υπέστησαν μεγάλες απώλειες με το ποσοστό τους να μην ξεπερνά το 28%. Το κόμμα των  Συντηρητικών είδε επίσης τα ποσοστά του να μειώνονται, ωστόσο κατάφερε να επικρατήσει έναντι των Σουηδών Δημοκρατών με ελάχιστη διαφορά. (19%).
   
Ο γενειοφόρος επικεφαλής των Δημοκρατών της Σουηδίας
 
Τζίμι Άκεσον έτεινε χθες χείρα φιλίας στον αρχηγό του Συντηρητικού Κόμματος Ούλφ Κριστερσόν για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.   
 
Την ίδια ώρα, τα παραδοσιακά κόμματα της Σουηδίας αποκλείουν συνεργασία με τους Σουηδούς εθνικιστές.

Τo Who's Who του Τζίμι Άκεσον

Ο διοπτροφόρος Τζίμι Άκεσον γεννήθηκε στην πόλη Ivetofta το 1979. Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός πεντάχρονου αγοριού.
 
Εντάχθηκε από μικρός στο κόμμα της Νεολαίας των Δημοκρατών της Σουηδίας. Πριν από την πλήρη ενασχόλησή του με την πολιτική, εργάστηκε ως σχεδιαστής ιστοσελίδων στην εταιρεία BMJ Aktiv, την οποία ίδρυσε με τον Björn Söder, πρώην γραμματέας του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.
   
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομία, και  φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο Lund, ωστόσο δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές του.
 
Το 1998, σε ηλικία 19 ετών, εκλέχθηκε σε δημόσιο αξίωμα ως σύμβουλος στο Δήμο του Sölvesborg.Την ίδια χρονιά, έγινε αντιπρόεδρος της νεοσυσταθείσας Νεολαίας των  Δημοκρατών της Σουηδίας. Από το 2000 έως το 2005, ανέλαβε την προεδρία του κινήματος. Στη συνέχεια αποκτά τα ηνία του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας.

Ποιος θα κυβερνήσει και με ποιόν;
 
Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, η Σουηδία διανύει μία περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιος θα κυβερνήσει; Και με ποιον;

Καμιά από τις δύο παρατάξεις που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία χρόνια,δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 349 εδρών, καθώς η Ακροδεξιά ενισχύθηκε κι άλλο. Το κεντροαριστερό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών,οι κυβερνητικοί του εταίροι, οι Πράσινοι, και οι σύμμαχοί του στο κοινοβούλιο, το κόμμα της Αριστεράς, συγκεντρώνουν 40,6% των ψήφων.

Με βάση τα αποτελέσματα,η κεντροδεξιά Συμμαχία συγκέντρωσε 40,3%. Η διαφορά των δύο παρατάξεων ήταν μόλις περίπου 30 χιλιάδες.
 
Ο «κοκκινοπράσινος» κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών και των Οικολόγων εξασφάλισε το ελάχιστο δυνατό προβάδισμα έναντι της Συμμαχίας της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης: δύο έδρες.
 
Το μόνο που υπολείπεται είναι να γίνει μεθαύριο η καταμέτρηση των ψήφων των Σουηδών του εξωτερικού, που συχνά ενισχύουν την Δεξιά.Οι Σοσιαλδημοκράτες απώλεσαν 2,8 μονάδες σε σύγκριση με το 2014 και κατέγραψαν τη χειρότερη επίδοσή τους στις εκλογές εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.Στο μεταξύ,οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό να παραδώσει τα ηνία.

«Αυτή η κυβέρνηση ολοκλήρωσε τον κύκλο της. Πρέπει να παραιτηθεί», υποστήριξε ο Ουλφ Κριστερσόν, ο επικεφαλής του κόμματος των Μετριοπαθών και υποψήφιος της τετρακομματικής Συμμαχίας-τα κόμματα των Μετριοπαθών , των Φιλελευθέρων, του Κέντρου και των Χριστιανοδημοκρατών.
 
Οι Σουηδοί Δημοκράτες, κόμμα με νεοφασιστικές και ρατσιστικές καταβολές, συγκέντρωσαν το 17,6% των ψήφων και 63 έδρες (12,9% και 49 αντιστοίχως πριν από τέσσερα χρόνια). Ενισχύθηκαν περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης