Γερμανία: Στροφή της Μέρκελ σε δημόσιες επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας

olaf-solts-angkela-merkel

Προκειμένου να επεκταθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να προετοιμασθεί καλλίτερα για μία πιθανή ύφεση

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η χώρα θα μειώσει το χρέος κεντρικής κυβέρνησης και θα επενδύσει στην εργασία και τις υποδομές, προκειμένου να επεκταθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να προετοιμασθεί καλλίτερα για μία πιθανή ύφεση.

Στην τακτική της εβδομαδιαία ενημέρωση, η Μέρκελ επεσήμανε πως η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τον προϋπολογισμό του 2019—ο οποίος θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα—σε επενδύσεις που θα βοηθήσουν την επανένταξη στην εργασία των μακροχρόνια ανέργων, με στόχο την πλήρη απασχόληση έως το 2025. Η μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη διανύει μία περίοδο αξιοσημείωτης οικονομικής ανάπτυξης με την ανεργία να ανέρχεται στο 5,2%.

Επικαλούμενη τα «πολύ καλά φορολογικά έσοδα» του έτους αυτού, η Μέρκελ δήλωσε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει σε οδικές αρτηρίες, σιδηροδρόμους και τις ψηφιακές υποδομές, ενώ παράλληλα θα μειώσει το έλλειμμα της Γερμανίας στο 60% του ΑΕΠ, από 64% το παρελθόν οικονομικό έτος.

«Προβλέπουμε, επενδύοντας, για εκείνους τους καιρούς που η οικονομία δεν θα αποδίδει εξίσου υψηλά και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε τις συνθήκες ώστε να μπορούμε ακόμη να έχουμε μία οικονομική ανάκαμψη για όσο το δυνατόν μακρότερο χρονικό ορίζοντα», τόνισε η Μέρκελ.

Αυτήν την εβδομάδα, το οικονομικό ίδρυμα IFO αναθεώρησε στο 1,9% (από 1,8% προηγουμένως) την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2018, υπογραμμίζοντας την καλλίτερη από το αναμενόμενο απόδοση στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Μολαταύτα, τα στοιχεία αυτήν την εβδομάδα παρουσίασαν τη βιομηχανική παραγωγή να έχει υποστεί μέγα πλήγμα από την προστατευτική πολιτική που εφαρμόζει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το περιοδικό Der Spiegel, βασισμένο σε στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, έγραψε πως η κυβέρνηση επέτυχε πλεόνασμα άνω των 10 δισ. ευρώ επί του προϋπολογισμού για το πρώτο εξάμηνο. Το πλεόνασμα τούτο σημαίνει πως ο αρμόδιος υπουργός Όλαφ Σολτζ δεν θα χρειασθεί να καταφύγει σε κάποιο αποθεματικό κονδύλι για την χρηματοδότηση οικιστικών κι επισιτιστικών προγραμμάτων και μαθημάτων Γερμανικών για τους πρόσφυγες, τονίζει το Der Spiegel. Το αποθεματικό τούτο διαθέτει 24 δισ. ευρώ και ο σχεδιασμός βάσει του προϋπολογισμού επιτρέπει στον Σολτς να χρησιμοποιήσει 1,6 δισεκ. ευρώ αυτό το έτος για τον σκοπό αυτό, όμως το δημιουργηθέν πλεόνασμα του δίνει τη δυνατότητα να μην το χρησιμοποιήσει καν, προσθέτει το περιοδικό.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

china

Οι προβλέψεις του Έρικ Σμιντ έρχονται σε μια εποχή που ο διάδοχός του, στη Google, Σουντάρ Πιτσάι έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σχετικά με τη στρατηγική της εταιρείας στην Κίνα

mei

Οι βρετανικές εφημερίδες φιλοξένησαν στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφία του Reuters με την Μέι, ντυμένη με ένα κόκκινο σακάκι, να στέκεται προφανώς αμέτοχη και απομακρυσμένη από την ομάδα των κουστουμαρισμένων ανδρών-ηγετών της ΕΕ

gi__9

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφερόμενος στην πρόοδο των διαπραγματεύσεων για το Brexit ανέφερε ότι ΕΕ και Βρετανία πρέπει να συμπεριφέρονται «σαν δύο ερωτευμένοι σκαντζόχοιροι» που δεν θέλουν ο ένας να πληγώσει τον άλλο