Αντισημιτικά γκράφιτι στο σπίτι που γεννήθηκε ο επιζών του Άουσβιτς Έλι Βίζελ

Αντισημιτικά γκράφιτι στο σπίτι που γεννήθηκε ο επιζών του Άουσβιτς Έλι Βίζελ

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Ρουμανία καταδίκασε από την πλευρά της αυτή «την άνευ προηγουμένου αντισημιτική ενέργεια» και εξέφρασε την ευχή οι δράστες να προσαχθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη

Αντισημιτικά γκράφιτι στο σπίτι που γεννήθηκε ο επιζών του Άουσβιτς Έλι Βίζελ
Η αστυνομία της Ρουμανίας ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι ξεκίνησε έρευνα αφού εντοπίστηκαν αντισημιτικά γκραφίτι στους τοίχους του σπιτιού όπου γεννήθηκε ο επιζών του Άουσβιτς και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Έλι Βίζελ στο Σίγκετου Μαρματιέι.

Άγνωστοι έγραψαν το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο με ροζ μπογιά στους τοίχους του σπιτιού του Βίζελ, ο οποίος πέθανε το 2016 στη Νέα Υόρκη, ότι βρίσκεται «στην κόλαση με τον Χίτλερ». Οι αρχές τα έσβησαν.

«Έχει ξεκινήσει έρευνα για να ταυτοποιηθούν οι δράστες» αυτής της πράξης βανδαλισμού, επεσήμανε η Φλορίνα Μάτες εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, επισημαίνοντας ότι θα εξεταστούν οι εικόνες που έχει καταγράψει το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης.

«Αυτή η ανάρμοστη πράξη αποτελεί επίθεση κατά της μνήμης όχι μόνο του Έλι Βίζελ, αλλά και όλων των θυμάτων του Σόαχ», κατήγγειλε το ρουμανικό ινστιτούτο μελέτης του Ολοκαυτώματος, το οποίο έχει το όνομα του επιζώντα.

«Η μνήμη του Έλι Βίζελ δεν αξίζει μια τέτοια προσβολή από μέλη της γενέτειράς του», πρόσθετε η ανακοίνωση του ινστιτούτου.

Η ισραηλινή πρεσβεία στη Ρουμανία καταδίκασε από την πλευρά της αυτή «την άνευ προηγουμένου αντισημιτική ενέργεια» και εξέφρασε την ευχή οι δράστες να προσαχθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη.

Ο Βίζελ γεννήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 1928 στο Σίγκετ της βόρειας Ρουμανίας, η οποία το 1940 προσαρτήθηκε στην Ουγγαρία. Το 1944, σε ηλικία 15 ετών, μεταφέρθηκε μαζί με την οικογένειά του στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς- Μπίρκεναου, όπου πέθαναν η μητέρα του και η μικρότερη αδελφή του. Ο πατέρας του πέθανε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.

Έγινε γνωστός για τα απομνημονεύματά του από το Άουσβιτς. Το 1986 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης για τη δράση του κατά της βίας, της καταπίεσης και του ρατσισμού, ενώ το 2001 εξελέγη μέλος της ρουμανικής Ακαδημίας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης