Ύπατη Αρμοστεία: Όσοι διασώζονται σε διεθνή ύδατα να μεταφέρονται γρήγορα στην ξηρά σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ε.Ε.

UNHCR

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, επισήμανε: «Η δική μας προτεραιότητα είναι να σώζουμε τις ζωές όλων όσων έχουν πέσει θύματα διακινητών που επιβιβάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μη ασφαλή πλοία στην ανοικτή θάλασσα. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους»

Έκκληση απευθύνουν σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναλάβουν συντονισμένη δράση ώστε να μειωθούν οι θάνατοι στην περιοχή της Μεσογείου. Όπως αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, «η Ύπατη Αρμοστεία και ο ΔΟΜ θεωρούν ότι απαιτείται μια νέα κοινή προσέγγιση, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμη η αποβίβαση των διασωθέντων στην ξηρά, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στη διαρκή συνεργασία της Ε.Ε., των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης. Οι άνθρωποι που διασώζονται σε διεθνή ύδατα θα πρέπει να μεταφέρονται γρήγορα στην ξηρά σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ε.Ε., και ενδεχομένως και αλλού. Η εν λόγω προσέγγιση θα πρέπει να συνοδεύεται από πολιτικές επανεγκατάστασης, επανένωσης οικογενειών, καθώς και άλλων λύσεων εντός Ε.Ε. αλλά και από την αυξανόμενη στήριξη των χωρών στις οποίες αποβιβάζονται οι διασωθέντες».

«Τις τελευταίες δέκα μέρες είχαμε σκάφη στη Μεσόγειο που μετέφεραν πρόσφυγες και άλλους μετανάστες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να αποβιβαστούν λόγω πολιτικού αδιεξόδου στην Ευρώπη. Η διατήρηση του δικαιώματος ασύλου στα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι απολύτως απαραίτητη», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες,Φίλιπο Γκράντι. «Η άρνηση της διάσωσης ή η μετατόπιση της ευθύνης για το άσυλο αλλού, είναι εντελώς απαράδεκτη. Χρειαζόμαστε χώρες που μπορούν να συνεργαστούν και να χαράξουν έναν νέο δρόμο προς τα εμπρός», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Γουίλιαμ Λέισι Σουίνγκ, επισήμανε: «Η δική μας προτεραιότητα είναι να σώζουμε τις ζωές όλων όσων έχουν πέσει θύματα διακινητών που επιβιβάζουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, σε μη ασφαλή πλοία στην ανοικτή θάλασσα. Σχεδόν 1.000 άνθρωποι έχασαν φέτος τη ζωή τους».

Οι αφίξεις των προσφύγων και των μεταναστών στην θάλασσα κορυφώθηκαν το 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο απελπισμένοι άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο και σχεδόν 5.000 πέθαναν προσπαθώντας να το κάνουν. Τρία χρόνια αργότερα, οι αφίξεις επανήλθαν στα επίπεδα πριν το 2014 και μειώνονται. Μέχρι στιγμής, φέτος, περίπου 42.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο από 85.000 την ίδια περίοδο πέρυσι. Ο ΔΟΜ και η Ύπατη Αρμοστεία παροτρύνουν τα ευρωπαϊκά κράτη να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που παρέχεται από την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., ώστε να βρουν μια νέα κοινή προσέγγιση αντιμετώπισης των αφίξεων στη Μεσόγειο, η οποία να ανταποκρίνεται στις κοινές ανάγκες όλων των χωρών να μπορούν να διαχειρίζονται τα σύνορα και τις μεταναστευτικές τους πολιτικές, τηρώντας τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα ασύλου.

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Κλεάνθης

Τι λετε ρε μπαγλαμαδες, σοβαρά;

Ολες οι

Διαμαρτυρίες εχουν μεσα τους και λιγο υποκριτική συμπεριφορά.Το προβλημα του πόνου της ανθρωπότητας, ξεκινά από τον ιδιο τον ανθρωπο.Και ερχομαστε στην σημερινή εποχη.Στην εποχή που η ανθρωπινη δυναμη, μπορεί να κάνει σχεδον τα πάντα.Εκεινο το οποιο με τιποτα δεν μπορεί να κανει, ειναι 2. Να δαμασει ο ανθρωπος τον εαυτο του, και να νικησει τον σαρκικο θανατο.Αν ο ανθρωπος ήθελε,διοτι ειναι θεμα θελησεως,δεν θα υπηρχε ο πονος και η θλιψει και ο θανατος,με ολες τις μορφες επανω στην γη.Διοτι ο ανθρωπος ειναι διαχειρηστης του πλουτου της γης.Δεν θελει ομως, διοτι για τον φοβο του προσωπικου του θανατου,του σαρκικου,προσπαθει να απολαυσει,οσα μπορέσει και προλάβει σε αυτη την ζωη.Την απάτη του πλουτου,και την δοξα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης