Οι χώρες της βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων δεν θέλουν ευρωπαϊκά hotspots

Οι χώρες της βόρειας Αφρικής και των Βαλκανίων δεν θέλουν ευρωπαϊκά hotspots

«Όχι» στην εγκατάσταση κέντρων υποδοχής προσφύγων εκτός ΕΕ λένε οι ενδιαφερόμενες χώρες -Το σχέδιο στηριζόταν από πολλές χώρες της ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

refugees
«Όχι» στη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στα εδάφη τους λένε οι ενδιαφερόμενες χώρες της Βόρειας Αφρικής αλλά και των Βαλκανίων, ακυρώνοντας το σχέδιο πολλών ευρωπαϊκών χωρών, που θεωρούσαν ότι η δημιουργία τέτοιων κέντρων θα περιόριζε τα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

Οι αρχές του Μαρόκο ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δημιουργήσουν τέτοια κέντρα. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, «το βασίλειο δεν θα χρησιμεύσει ως η αστυνομία της Ευρώπης». Πάντως, άλλη πηγή υποστήριξε ότι «το Μαρόκο θα υπογράψει μια συμφωνία προς αυτή την κατεύθυνση υπό ορισμένους όρους».

Στην Τυνησία, το συγκεκριμένο σχέδιο είχε απορριφθεί από πέρυσι από τον πρωθυπουργό Γιούσεφ Χάλεντ. Όμως, η χώρα ήταν από τις πιο σοβαρές υποψηφιότητες, καθώς επικρατεί σταθερότητα.

Σκληρή γραμμή ακολουθεί και η Αλγερία, αν και δεν θεωρείται σημαντικό πέρασμα για πρόσφυγες και μετανάστες. Ο πρωθυπουργός Άχμεντ Ουγιαχία έχει ταχθεί υπέρ της επιστροφής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους. Η χώρα, πέρυσι απέλασε εκατοντάδες πρόσφυγες, αφήνοντάς τους στα σύνορα με τον Νίγηρα, στην έρημο Σαχάρα.

Κατηγορηματικό «όχι» στη δημιουργία καταυλισμών στο έδαφός της λέει και η Λιβύη, χώρα – κλειδί στις μεταναστευτικές ροές από την Αφρική στην Ευρώπη. Η χώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο μετά την ανατροπή του Καντάφι, το 2011, ενώ η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση ελέγχει μόνο κάποια μέρη της χώρας.

Αντίθετη στη δημιουργία καταυλισμών είναι και η Αίγυπτος με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Σάμεχ Σούκρι να έχει δηλώσει εδώ και μήνες ότι οι βασικές αιτίες της παράτυπης μετανάστευσης είναι η φτώχεια, η ανεργία και η πολιτική αστάθεια.

Κλείσιμο
Βασική χώρα διέλευσης μεταναστών θεωρείται και ο Νίγηρας, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό προσφύγων που είτε έχουν απελαθεί, είτε επιστρέφουν στις χώρες καταγωγής του.


Την ίδια ώρα, στα Βαλκάνια, τόσο η Αλβανία όσο και τα Σκόπια απορρίπτουν το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρων υποδοχής μεταναστών και προσφύγων. Χθες, ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ανάλογες ανακοινώσεις έχουν κάνει και τα Σκόπια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης