Κύπριοι παρατηρητές: Προβληματικές υπέρ του Ερντογάν οι συνθήκες κατά τις εκλογές

Κύπριοι παρατηρητές: Προβληματικές υπέρ του Ερντογάν οι συνθήκες κατά τις εκλογές

Οι περιορισμοί που επέβαλε η κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με τις βασικές ελευθερίες τον ευνόησαν αναφέρουν οι δύο βουλευτές που παρακολούθησαν την διαδικασία ως παρατηρητές του ΟΑΣΕ - Αναφέρουν ακόμα ότι υπήρξε αρνητικό κλίμα σε πολλά κέντρα για τους ευρωπαίους εκπροσώπους 

19702196
Ουσιαστικά επηρέασαν τη διεξαγωγή των εκλογών οι περιορισμοί που επέβαλε η Κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με τις βασικές ελευθερίες, αναφέρουν σε δήλωσή τους οι Κύπριοι βουλευτές Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου, οι οποίοι συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ ως παρατηρητές. Οι δύο βουλευτές αναφέρουν επίσης ότι οι συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής αναμέτρησης ήταν άνισες.

“Υπό την ιδιότητα μας ως παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Τουρκία κατά τη διεξαγωγή των Τουρκικών Εκλογών είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε παρεμβάσεις δημοσιογράφων, εκπροσώπων κομμάτων , και εκπροσώπων μη κυβερνητικών οργανώσεων . Την ημέρα των εκλογών επισκέφθηκαμε εκλογικά κέντρα για να παρατηρήσουμε τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Επιπλέον παρακαλουθήσαμε τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας καταμέτρησης ψήφων σε μερικά από αυτά”, αναφέρουν οι Κυριάκος Χατζηγιάννης και Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Επισημαίνουν ότι υπήρξε αρνητικό κλίμα σε πολλά κέντρα για τους Ευρωπαίους Εκπροσώπους του ΟΑΣΕ.

“Εμείς βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την άρνηση της αστυνομίας να εισέλθουμε σε ένα εκ των εκλογικών κέντρων. Δεν υπήρξε η πρέπουσα συνεργασία από την τουρκική Κυβέρνηση με τους παρατηρητές. Οι συνθήκες διεξαγωγής της προεκλογικής αναμέτρησης ήταν άνισες αφού τα ΜΜΕ επικοινωνίας στην πλειονότητα τους ήταν συνδεδεμένα με το κυβερνών κόμμα με αποτέλεσμα να μην υπάρξει ίση μεταχείριση των υποψηφίων", σημειώνουν.

Προσθέτουν πως "οι δημοσιογράφοι και ανθυποψήφιοι του Τούρκου Προέδρου κατήγγειλαν χειραγώγηση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης , διώξεις αρθρογράφων και πολιτικών προσώπων καθώς και πλήρη στέρηση της ελευθερίας του λόγου. Απαγορεύτηκαν όπως είπαν προεκλογικές συγκεντρώσεις και εκεί όπου κατέστη δυνατό να γίνουν,επεβλήθη συσκότιση σε επίπεδο προβολής τους. Οι περιορισμοί που επέβαλε η Κυβέρνηση της Τουρκίας σε σχέση με τις βασικές ελευθερίες επηρέασαν ουσιαστικά τη διεξαγωγή των εκλογών”.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης