Στον κυκεώνα πρωτοφανούς θεσμικής κρίσης η Ιταλία: Εκλογές στις 9 Σεπτεμβρίου;

materala_main01

O τεχνοκράτης Κοταρέλι έλαβε εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση - «Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ» λέει ο επικεφαλής της Λέγκα, Σαλβίνι - Ράλι ανακούφισης στην Ευρώπη από το βέτο του Ιταλού προέδρου

Ο ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα ανέθεσε σήμερα στον Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, ανακοινώθηκε από την ιταλική προεδρία.

«Ο πρόεδρος Ματαρέλα δέχθηκε τον δρα Κοταρέλι, από τον οποίο ζήτησε να σχηματίσει κυβέρνηση», ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ούγκο Ζαμπέτι μετά τη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες.

Δείτε τη συνέντευξη τύπου του Κοταρέλι

Ο Ματαρέλα αρνήθηκε εχθές να διορίσει τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών, μολονότι αυτός προτάθηκε από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε και υποστηριζόταν από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει μια σοβαρή θεσμική και πολιτική κρίση στη χώρα, την οποία παρακολουθεί η Ευρώπη με κομμένη την ανάσα. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι αγορές παίρνουν μια ανάσα ανακούφισης, αφού θεωρούν ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος τον οποίο έβλεπαν με την συνεργασία μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων.

Μια κυβέρνηση του Κοταρέλι ωστόσο δεν έχει πολλές πιθανότητες να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, το κεντροδεξιό κόμμα Forza Italia δήλωσε σήμερα ξεκάθαρα ότι δεν θα υποστηρίξει με την ψήφο του ενδεχόμενη κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κοταρέλι, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεδόμενο αποχής.

Εντωμεταξύ τα ιταλικά ΜΜΕ ξεκίνησαν ήδη τη σεναριολογία για το ενδεχόμενο νέων εκλογών μέσα στο 2018 με την Corriere Della Serra να υποστηρίζει ότι αυτές θα μπορούσαν να διεξαχθούν τη δεύτερη Κυριακή του Σεπτεμβρίου, στις 9, δηλαδή, του μήνα.

Τα σενάρια μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης από τους ευρωσκεπτικιστές

Η αποτυχία των ευρωσκεπτικιστών να σχηματίσουν κυβέρνηση στην Ιταλία μετά το βέτο, που άσκησε ο αρχηγός του κράτους για τον υπουργό Οικονομίας ο οποίος τάσσεται κατά του ευρώ, ωθεί τη χώρα προς μια πολιτική κρίση, η μοναδική έξοδος από την οποία φαίνεται να είναι οι πρόωρες εκλογές.

Μια κυβέρνηση Κοταρέλι

Το πρώτο βήμα σε κάθε περίπτωση θα είναι η γέννηση μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών υπό τον Κάρλο Κοταρέλι.

Αυτό το πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενσάρκωσης της δημοσιονομικής λιτότητας, κλήθηκε αργά το πρωί σήμερα από τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα.

Δεδομένου ότι δεν οφείλει να διαπραγματευθεί με τα πολιτικά κόμματα, ο Κοταρέλι αναμένεται να σχηματίσει γρήγορα την κυβέρνησή του, να ορκισθεί ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου.Το κοινοβούλιο

Είναι πολύ απίθανο ο Κοταρέλι να λάβει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου, στο οποίο κυριαρχούν οι βουλευτές του αντισυστημικού Κινήματος 5 Αστέρων (M5S) και της ακροδεξιάς Λέγκας, οι οποίοι απορρίπτουν κατηγορηματικά όσα αυτός αντιπροσωπεύει.

Χωρίς ψήφο εμπιστοσύνης, στην κυβέρνηση θα ανατεθεί μόνο η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων εν αναμονή νέων εκλογών, η ημερομηνία των οποίων θα καθορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας σε συμφωνία με τους κύριους πολιτικούς αξιωματούχους και τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι νέες εκλογές μπορεί να πραγματοποιηθούν στην αρχή Σεπτεμβρίου ή μέσα στο φθινόπωρο.Η ισορροπία δυνάμεων

Στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Μαρτίου, ο συνασπισμός δεξιάς/ακροδεξιάς κέρδισε 37% των ψήφων --με τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι (17%) να προηγείται της δεξιάς Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (14%)-- και το Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) περισσότερο από 32%, ενώ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έπεσε στο 19%.

Οι δημοσκοπήσεις τοποθετούν πλέον τη Λέγκα γύρω στο 22% των προθέσεων ψήφου ενώ οι άλλοι σχηματισμοί παραμένουν στα επίπεδά τους του Μαρτίου.

Όμως δεν είναι βέβαιο πως ο συνασπισμός της δεξιάς θα επιβιώσει της τρέχουσας κρίσης. Ο Μπερλουσκόνι είχε δώσει το πράσινο φως του στις συνεννοήσεις μεταξύ M5S και Λέγκας, όμως δεν του άρεσε καθόλου το κοινό πρόγραμμά τους. Καθώς υποστηρίζει την ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Ιταλίας, τάχθηκε χθες Κυριακή πίσω από τον Ματαρέλα.

Τα μέσα ενημέρωσης δεν αποκλείουν στο εξής μια συμμαχία ή μια συμφωνία Λέγκας / M5S. Η εφημερίδα La Stampa, για παράδειγμα, κάνει λόγο για ένα ενδεχόμενο «σύμφωνο μη επίθεσης μεταξύ των δύο για τις επόμενες εκλογές».

«Θα δούμε, θα κρίνουμε από τα προγράμματα», δήλωσε σήμερα για το θέμα αυτό ο Σαλβίνι, διευκρινίζοντας πως το κοινό πρόγραμμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των δύο κομμάτων «έθεσε καλές βάσεις για να δουλέψουμε μαζί».

Με τον τρόπο αυτό ασκεί πίεση στον Μπερλουσκόνι, για τον οποίο το M5S είναι μαύρο πρόβατο, ενώ του απηύθυνε και ένα τελεσίγραφο για τις επόμενες ημέρες: «Αν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κοταρέλι, η συμμαχία διαλύεται», προειδοποίησε ο Σαλβίνι.

Με ποιόν νόμο;

Το αδιέξοδο, που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ιταλία, είναι καρπός, μεταξύ άλλων, του εκλογικού νόμου, ο οποίος εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην αναλογική αντιπροσώπευση, πράγμα που δημιουργεί ζητήματα σ' ένα πολιτικό τοπίο χωρισμένο σε τρία στρατόπεδα --τη δεξιά, τους αντισυστημικούς και την κεντροαριστερά.

«Αν επιστρέψουμε τώρα στις κάλπες με τον ίδιο εκλογικό νόμο, θα αντιμετωπίσουμε και πάλι τις ίδιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα», πρόειδοποίησε χθες Κυριακή η πρόεδρος της Γερουσίας Μαρία Ελιζαμπέτα Αλμπέρτι Καζελάτι.

Και με έναν νεό νόμο; Ο Σαλβίνι δεν το αποκλείει, ενισχυμένος από τις προνομιούχες πλέον σχέσεις του με τον Λουίτζι Ντι Μάιο, τον επικεφαλής του M5S.

«Η μόνη βεβαιότητα που έχουμε τώρα είναι ότι υπάρχει μια πλειοψηφία στο κοινοβουλιο που μπορεί να προτείνει και να εγκρίνει νόμους. Και το πρώτο πράγμα που θα κάνουμε είναι να αρχίσουμε τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο», υποσχέθηκε σήμερα.Αντιδράσεις μετά το βέτο του Ματαρέλα

Το βέτο του Ματαρέλα, το οποίο προβλέπεται από το άρθρο 92 του ιταλικού Συντάγματος, προκάλεσε την οργή του Ματέο Σαλβίνι της ακροδεξιάς Λέγκα και του Λουίτζι Ντι Μάιο, του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων.

Ο Ντι Μάιο, σε χθεσινές του δηλώσεις, είπε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει διαδικασία πρότασης μομφής κατά του Ιταλού προέδρου μετά από την άρνησή του να δεχθεί τον Πάολο Σαβόνα για υπουργό Οικονομικών. Η παραπομπή του Ματαρέλα μπορεί να γίνει βάσει του άρθρου 90 του ιταλικού Συντάγματος, που αναφέρεται στην εσχάτη προδοσία και επιτρέπει στη βουλή να ζητήσει με απλή πλειοψηφία την παραίτηση του προέδρου. Αν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι, τότε το συνταγματικό δικαστήριο αποφασίζει αν θα προχωρήσει η παραπομπή ή όχι.

«Θέλω αυτή η θεσμική κρίση να πάει στη βουλή... και να δικαστεί ο πρόεδρος», είπε ο Ντι Μάιο. «Γιατι δεν λέμε στον λαό ότι σε αυτή τη χώρα είναι ανώφελο να ψηφίζουμε, ότι τα χρηματοοικονομικά λόμπι αποφασίζουν τις κυβερνήσεις», συμπλήρωσε ο πολιτικός.

Σαλβινί: «Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ, δεν ήταν στο πρόγραμμά μας»

Από τη μεριά του, ο ηγέτης της Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι ζήτησε πρόωρες εκλογές. «Σε μια δημοκρατία, αν ζούμε ακόμη σε δημοκρατία, ένα πράγμα απομένει να γίνει, να αφήσουμε τους Ιταλούς να τοποθετηθούν», είπε απευθυνόμενος σε οπαδούς του στην κεντρική Ιταλία.

Ο γραμματέας της Λέγκα αναφέρθηκε στις τελευταίες ιταλικές πολιτικές εξελίξεις, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ρώμης Radio Capital.

«Δεν σκεφθήκαμε ποτέ να βγούμε από το Ευρώ. Δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Θα προχωρούσαμε μόνον σε αναθεώρηση του τραπεζικού συστήματος και των τραπεζών», είπε ο Σαλβίνι. «Ο Πάολο Σαβόνα, ως υπουργός οικονομικών, θα μας εγγυόταν άριστα αποτελέσματα στην Ευρώπη, κανένας άλλος δεν θα είχε τόση επιτυχία», πρόσθεσε.

Ο Σαλβίνι διέψευσε, παράλληλα, ότι είχε αποφασίσει από την αρχή να σπάσει την συμμαχία με τα Πέντε Αστέρια για να πάει σε νέες εκλογές, και σε σχέση με τις μελλοντικές εξελίξεις τόνισε:

«Θέλω να καταλάβω τις κινήσεις του προέδρου της Δημοκρατίας. Θέλω να δω ποιος θα ψηφίσει, στο κοινοβούλιο, την κυβέρνηση του Κάρλο Κοταρέλι».

Ποιος είναι ο Κάρλο Κοταρέλι

O τεχνοκράτης Κάρλο Κοταρέλι, στον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος φέρεται έτοιμος να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είναι πενήντα τεσσάρων ετών και έχει εργασθεί είκοσι πέντε χρόνια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έξι χρόνια στην Τράπεζα της Ιταλίας.

Σπούδασε οικονομικά στην Ιταλία και στην Μεγάλη Βρετανία, και στο ΔΝΤ είχε επιτελική θέση στην σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη.

Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή. Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Ο Κάρλο Κοταρέλι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με την Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

Ράλι ανακούφισης στην Ευρώπη από το βέτο Ματαρέλα

Ανοδικά αντιδρούν οι ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία που πυροδοτεί η κίνηση του Προέδρου της χώρα να θέσει βέτο στο διορισμό ενός ευρωσκεπτικιστή οικονομολόγου στη νέα κυβέρνηση που επιχειρούσε να σχηματίσει ο Τζιουσέπε Κόντε.

Αν και η χώρα φαίνεται πως οδεύει προς νέες εκλογές εν τούτοις οι επενδυτές θεωρούν πως προς ώρας απομακρύνεται ο κίνδυνος τον οποίο έβλεπαν με την συνεργασία μεταξύ της Λέγκας και του Κινήματος 5 Αστέρων.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει άνοδο 0,8%, όσο και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη στη σκιά και των πολιτικών εξελίξεων στην Ισπανία.

Άνοδος 0,7% για τον DAX στη Φρανκφούρτη.

Την ίδια ώρα σε ανοδική τροχιά βρίσκεται και το ευρώ το οποίο ενισχύεται στο 1,1695 έναντι του δολαρίου.

Πτωτικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων σε Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία ενώ σχεδόν στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές παρατηρείται άνοδος των αποδόσεων.

Συγκεκριμένα η απόδοση του 10ετούς ιταλικό ομολόγου υποχωρεί στο 2,38%, του πορτογαλικού στο 1,89% και του ισπανικού στο 1,44%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (31)

Τέτοια πολιτειακή αστοχία ????

Καλά είναι στην Ελλάδα να αρχίσουν να γίνονται ευρύτερα γνωστά τα επιχειρήματα και τον προβληματισμό του 1960 για την ένταξη στην ΕΟΚ. Η Ιταλία μόνο με σόφρωνες πλέον πολιτικούς και αστούς θα αποφύγη τα σοβαρά προβλήμστα σε όλο το φάσμα της πολιτικοοικονομικής και κοινωνικής ζωής. Γιατί ότι και να γίνει η αστοχία του προέδρου της δημοκρατίας -όμοια με το δικό μας το 1965- υπόσχεται προβληματική πλέον λειτουργία της αντιπροσωπευτικότητας ώς πολιτειακή οργάνωση. Μπορεί στο όνομα της αυτόκλητης ατομικής ερμηνείας της ψήφου να θεωρεί ο πρόεδρος ότι υπηρετεί την αντιπροσωπευτικότητα ώς πολίτευμα.?? Και ποιά κυβέρνηση από δώ κσι πέρα θα μπορεί να διαχειριστεί την πλέον αυτλοκλητη ερμηνεία της αντιπροσωπευτικότητας απ τον καθένα κομματικό ή πολιτικό θεσμό.??? Ο άπειρος -δτην καλύτερη περίπτωση - πρόεδρος της δημοκρατίας τίναξε στην χώρα την κοινωνική έδραση της πολιτειακής οργάνωσης.Και αυτό ελιναι πρωτοφανές στον κοινοβουλευτικό αντιπροσωπευτικό χάρτη Η χειρότερη εκδοχή που παραπέμπει σε συμπαιγνία εξωγενών και εσωγενών στην χώρα πρακτικών στην βάση στείρου οικονομικού στοιχείου, καλά είναι να μην συζητείται καθόλου. Ο πρόεδρος της Ιταλικής δημοκρατίσς και οι συμβουλοί του , είναι σίγουρο λοτι δεν έχουν καταλάβει ότι οι συνθήκες του πολιτεύματος συνταγματικά δεν είναι προυπόθεση των κοινωνικών ( άρα πολιτικών και οικονομικών )συνθηκών αλλά αποτέλεσμα αυτών. Ότι δεν είχαν καταλάβει το 1965 οι σύμβουλοι του Έλληνα άνακτα και ο ίδιος. Και η Ιταλία είναι μια μεγάλη και πολιτισμένη και φιλελεύθερη μεταπολεμικά χώρα , πλέον των δύο γεννεών ιστορία διαρκούς κοινοβουλευτισμού με βαθιά συνολικά πολιτική και κοινωνική ιστορία αιώνων. Επιτρέπονται τέτοια λάθη από όσους διαχειρίζονται τις καθημερινότητες και την ζωλη του τεράστιου πληθυσμού.??? Αλλά ακόμη σκέφτηκε ο Ιταλος πρόεδρος και οι συν αυτώ, τι εγκαινιάζουν ώς κοινωνικόπολιτειακή και πολιτική εξωτερική οικονομία και επίδραση διεθνώς ??? Είναι σπάνιο το σκηνικό αυτό και βρίσκει αναφορά στα χάλια του άρθρου 48 της εξουσιοδότηση του συντάγματος της Βαιμάρης το 1933 και στα Έλληνικά δεδομένα της μοναρχικής αμφισβήτησης της πολιτικής και νομιμότητας το 1965. Και στις δύο περιπτώσεις τα σποτελέσματα ήταν οικτρά και τραγικά. Ο Πάπας της Ρώμης νσ δεηθεί την καιτην επιφώτηση του Αγίου πνεύματος -μέρες που είναι- γιατί την έχει ανάγκη η Ιταλία πλέον.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ρία Αντωνίου

Να βάλουν και την Ρία Αντωνίου διαμεσολαβητή και ηρεμία θα φέρει και τάξη και όλοι θα την θαυμάζουν. Εφ όσον το μεγάλο ηγετικό κεφάλαιο της Ιταλίας το Σύγχρονο Αύγουστο και Καίσαρα τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι το πολεμήσανε , όπως οι Βρούτοι τι περιμένουν?? Η αστική τάξη της Ιταλίας οι Ανιέλι ότι έψει μείνει , οι Βισκόντοι, οι Σαλίνας απ την Σικελία , οι Μενεγκίνι κλπ δεν μπορούν βα διαχειριστούν την χώρα τους τότε είναι για κλάματα και ρεντικολιές. Έχουν λύση τον τελευταίο ηγεμόνα της Ιταλικής ιστορίας και απ τους τελευταίους της παγκόσμιας ιστορίας. Τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι .Αλλά μάλλο έχου αποφασίσει α επααφέρουν τη Ιταλία στα πρό της Ιταλικής Παλιγενεσίας του 1860 χρόνια.Με τα καπετανάτα τα κερματισμέα βασίλεια της Νεαπόλεως της Βερόνας, της Γένοβας, της Αυστριακής στον Βορρά ηγεμονίας, τις παπικές ίντριγκες και άλλα κουραφέξαλα. Η λύση υπάρχει , ηγεμών Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Δε τη θέλουν.Πάνε για την Ιταλική καταστροφή στην ιστορία.

ΕΛΛΗΝ

ΤΙ ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΣΑΒΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩ; χαρακτήρισε το ευρώ «γερμανικό κλουβί».«Πρέπει να προετοιμάσουμε ένα plan B για την έξοδο μας από το ευρώ, εάν χρειαστεί…Η άλλη εναλλακτική είναι να καταλήξουμε σαν την Ελλάδα» είχε γράψει. ΕΙΧΕ ΑΔΙΚΟ ΕΙΠΕ ΨΕΜΑΤΑ;; Κατά το ξέσπασμα της ευρωπαϊκής κρίσης το 2012, το ερώτημα που δέχονταν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, ήταν εάν υπάρχει plan B σε περίπτωση που καταρρεύσει το ευρώ. Αν και όλοι απαντούσαν αρνητικά, στη συνέχεια προέκυψε ότι τουλάχιστον δύο χώρες είχαν συγκροτήσει σχετικά σχέδια.Και μάλιστα ήταν οι χώρες που δήλωναν σαφέστατα υπέρ του ευρώ: Ολλανδία και Γερμανία. Εξάλλου, ο ίδιος ο Jeroen Dijsselbloem, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, παραδέχθηκε το 2014 ότι η χώρα του είχε plan B. ΑΡΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΙΤΑΛΟΙ ΠΛΑΝ Β ΟΠΩΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΟ ΒΟΡΡΑ ΚΑΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ;; ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ;;

ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ!

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΞΑΚΑΘΑΡΑ Η ΠΙΟ ΦΙΛΕΟΥΡΩΠΑΪΚΗ ΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ "ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ" ΤΗΣ ΑΤΟ 1945 ΚΑΙ ΜΕΤΑ! ΒΑΘΕΙΑ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ 50ΧΡΟΝΟΥς ΚΑΙ ΚΑΤΩ , Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΩΣ Η ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΟΤΙ "ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΞΑΝΑ ΠΑΓΚΟΜΣΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ" ΚΑΙ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΥΠΕΡ ΜΙΑ Σ ΚΑΠΩΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ! ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΛΟΙ, ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ! ΜΟΝΟ ΑΝ ΦΥΓΟΥΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ, ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ! ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΔΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΑΥΤΟΙ ΕΔΙΝΑΝ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙΑ(ΑΠΟ ΤΟ 1990 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑΙ!). ΚΑΙ ΕΠΑΙΡΝΑΝ ΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΑ, ΕΝ ΕΙΔΗ ΠΣΟΣΣΤΟΣΕΩΝ, ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΑΝ ΟΜΩΣ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΓΩΓΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΤΟΥΣ. ΑΡΑ ΜΗ ΜΠΛΕΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ ΠΟΥ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΓΕΡΜΝΑΙΑ ΚΛΠ. ΠΕΣ ΠΩΣ ΤΗΝ ΔΙΛΑΥΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΕΙ ΚΑΤΑΡΧΗΝ Η ΡΩΣΙΑ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ. Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ ΗΕΕ , ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΕΤΟΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΥΣ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ (ΝΟΡΘΣΤΡΙΜ 1 , 2) ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ. ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΕΕ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ, ΑΦΟΥ ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟ ΝΑΤΟ! ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ ΕΕ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ! ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΙΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΟΜΩΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΑΛΟΥΜΕ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΣΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΑΣ ΕΞΟΔΑ. Ε, ΕΚΕΙ ΚΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΣΩΣΤΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ "ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ", ΑΦΟΥ ΤΟΝ ΒΡΙΖΟΥΜΕ!

Οι εκλογές ειναι άσκοπες και επικίνδυνες

Πρέπει να αναλάβουν τεχνοκράτες διορισμένοι από τις Βρυξέλλες για όλα τα κράτη με υψηλό χρέος. Οι εκλογές πρέπει να αναβληθούν μέχρι να ανακάμψουν οι οικονομίες και να μειωθεί το χρέος τους. Ο γύψος είναι η μόνη λύση όσο και επίπονη να είναι. Κάποτε είχαμε να αντιμετωπίσουμε τον κομμουνισμό και οι στρατιωτικές κυβερνήσεις ήταν το αναγκαίο κακό. Σήμερα η λύση στον λαϊκισμό είναι οι κυβερνήσεις τεχνοκρατών.

@

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΚΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΟΡΙΖΕΙ ΕΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΤΑΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΥΒΕΡΝΑ!!

Μακης

Ραλλυ ειναι το 0,7 και το 0,8 ανοδος των χρηματιστηριων ;;; Ειστε για να σας κλαινε οι ρεγγες ,ολοι εσεις οι νεοταξιτες και τα ΜΜΕ σας. Μην απορειτε που δν σας παιρνει κανεις στα σοβαρα και στο τελος δν θα επηρεαζετε κανεναν...

Να στο διπλώσω ή θα το πάρεις στο χέρι;

Αν σκεφτείς ότι το τεράστιο και τοκογλυφικό, όπως λέτε, επιτόκιο της Ελλάδας είναι 1,5% το χρόνο, τότε 0,8% σε μιά μέρα λέγεται ράλλυ.

@

ΤΟ ΡΑΛΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΡΙΟ ΑΛΛΑ ΚΟΚΚΙΝΟ!! ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΥΡΩ ΛΙΡΕΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!!

αναρχοκομουνιστοληστοσυμμορίτης

Έχουν λυσσάξει τα ναζιστοκομούνια με τον Ιταλό πρόεδρο. Θέλουν, λέει, ενισχυμένα εθνικά κράτη για να ξαναπνιγεί η Ευρώπη στο αίμα. Δε χορτάσανε με δυο παγκόσμιους πολέμους, θέλουν κι άλλον.

Μπράβο Πρόεδρε!

Μου αρέσει που βρίζουν τον Ιταλό πρόεδρο. Άσχημα θα ήταν αν μας είχε γλιτώσει ο Πάκης από το ΓιάΝη; Άλλωστε, τελικά, οι παπάτζες του ΓιάΝη τη Γερμανία ενίσχυσαν.

τα Ιταλικά

Ομόλογα αυτήν την στιγμή είναι στο + 5,54% ..Μετά την ακτάλυση της Δημοκρατίας από τον Ματαρέλα μαύρο στην ΕΕ και την ευρωζώνη

πιτ

ο φασισμος της νεας ταξης σε ολο το μεγαλειο!!

Anthonyb

Ένα ακόμα Παρτάλι του Συστήματος ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ένας ακόμα ...πισινογλυφτης

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης