Φ. Ράσμουσεν: Αναμένεται να ενταθούν οι μάχες στο Αφγανιστάν

Φ. Ράσμουσεν: Αναμένεται να ενταθούν οι μάχες στο Αφγανιστάν

Συμμερίζομαι την άποψη των αμερικανών στρατιωτικών υπευθύνων όσον αφορά την εντατικοποίηση των μαχών στις επόμενες εβδομάδες και μήνες...

Την άποψη ότι αναμένεται να ενταθούν οι μάχες ανάμεσα στην πολυεθνή δύναμη ασφαλείας στο Αφγανιστάν και τους Ταλιμπάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, ανέφερε ο γγ του ΝΑΤΟ 'Αντερς Φογκ Ράσμουσεν σε  συνέντευξη του τη Δευτέρα  στο δανικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

«Συμμερίζομαι την άποψη των αμερικανών στρατιωτικών υπευθύνων όσον αφορά την εντατικοποίηση των μαχών στις επόμενες εβδομάδες και μήνες», τόνισε.

«Είμαστε τώρα σε μία φάση πολύ αποφασιστική.
Έχουν αποσταλεί επιπλέον αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπου πλήττουμε τα προπύργια των Ταλιμπάν, όπερ μεταφράζεται σε περισσότερες μάχες και δυστυχώς σε περισσότερες απώλειες», πρόσθεσε ο Ράσμουσεν.
Η κλιμάκωση των μαχών «αποτελεί τμήμα της στρατηγικής» της διεθνούς δύναμης για να απωθήσουν τους Ταλιμπάν από τα προπύργια «που κατείχαν έως σήμερα στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ» στο νότο, κάτι που «είναι αναγκαίο για να μπορέσουμε να μεταβιβάσουμε την ευθύνη της ασφάλειας στους Αφγανούς», δήλωσε.

Για τον γγ του ΝΑΤΟ ο υπάρχον αριθμός των δυνάμεων στο πεδίο της μάχης (120.000) είναι επαρκής για να εξοντωθούν οι θύλακοι αντίστασης των Ταλιμπάν: «οι Ταλιμπάν δεν έχουν καμμία τύχη να κερδίσουν σε στρατιωτικό επίπεδο», τόνισε.

Ωστόσο, ο Ράσμουσεν δήλωσε πως «δεν υπάρχει μόνο η στρατιωτική λύση στο Αφγανιστάν», παρατηρώντας πως «εάν η χώρα είναι σταθερή όταν θα αποχωρήσουμε, θα πρέπει να οικοδομηθεί μία βιώσιμη κοινωνία τόσο στο επίπεδο της εκπαίδευσης, όσο της υγείας και της οικονομίας».

Μολονότι χαιρέτισε την ημερομηνία που έθεσε η διεθνής κοινότητα για την μεταβίβαση της ευθύνης της ασφάλειας στους Αφγανούς έως τα τελη του 2014, ο Ράσμουσεν τόνισε πως «μία πλήρης αποχώρηση των ξένων δυνάμεων μετά τη μεταβίβαση», «θα σήμαινε μία επιστροφή των Ταλιμπάν.
Τότε όλες αυτές οι προσπάθειές μας θα απέβαιναν μάταιες».

«Κατανοώ τις πολιτικές πιέσεις και τον πειρασμό πολλών χωρών να καθορίσουν μία ημερομηνία αποχώρησης.

Όμως θα πρέπει να παραμείνουμε και να τελειώσουμε τη δουλειά μας για να μην αφήσουμε το πεδίο ελεύθερο για την επιστροφή των Ταλιμπάν», δήλωσε εμφατικά ο Ράσμουσεν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rolex_socialdemocrats

Η Σοσιαλδημοκράτης υφυπουργός Σαβσάν Τσεμπλί δέχθηκε πυρά για το πανάκριβο ρολόι της - «Ποιος από εσάς έχει ζήσει με 12 αδέλφια σε δύο δωμάτια χωρίς να έχει φάει προτού κοιμηθεί και χωρίς θέρμανση; Κανείς δεν μπορεί να μου πει τι σημαίνει φτώχεια» απάντησε η υφυπουργός

16