Κολομβία: Ο κεντροαριστερός υποψήφιος πρόεδρος κατήγγειλε νοθεία

gustavo_petro

Ο Πέτρο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «το λογισμικό (της εκλογικής επιτροπής) εμπεριέχει αλγόριθμους οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να γίνει μαζική νοθεία» και έκρινε ότι «δεν προσφέρει εγγυήσεις» για την αξιόπιστη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος για την προεδρία της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο υποστήριξε την Κυριακή ότι το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί κατά τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων στις προεδρικές εκλογές αυτής της εβδομάδας μάλλον έχει αλλοιωθεί, διότι οι αρχές σκοπεύουν να βοηθήσουν τον κεντροδεξιό υποψήφιο Χερμάν Βάργκας Γιέρας να περάσει στον δεύτερο γύρο, καταγγελία που οι εκλογικές αρχές διέψευσαν.

Ο Πέτρο, ο πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας της Κολομβίας, άλλοτε αντάρτης στις τάξεις της οργάνωσης M-19, προβλέπεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση στις εκλογές, με βάση τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, πίσω από τον υποψήφιο της δεξιάς, τον γερουσιαστή Ιβάν Ντούκε. Ο Βάργκας Γιέρας φέρεται να καταλαμβάνει στην τέταρτη θέση σε σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο ο Πέτρο δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «το λογισμικό (της εκλογικής επιτροπής) εμπεριέχει αλγόριθμους οι οποίοι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να γίνει μαζική νοθεία» και έκρινε ότι «δεν προσφέρει εγγυήσεις» για την αξιόπιστη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών. Ακόμη, κατήγγειλε ότι η αποστολή παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν διαθέτει εξειδικευμένους ειδικούς για να εξετάσουν το σύστημα.

«Είμαστε στο κατώφλι του να μην μπορούμε να εγγυηθούμε την διαφάνεια των εκλογών», πρόσθεσε ο Πέτρο και κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και την εκλογική επιτροπή ότι έχουν σκοπό να βοηθήσουν με κάθε τρόπο τον Βάργκας Γιέρας, τον υποψήφιο που υποστηρίζει το κεντροδεξιό κόμμα του προέδρου.

Ο επικεφαλής της κρατικής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τη διεξαγωγή των εκλογών, ο Χουάν Κάρλος Γαλίντο, αντέτεινε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι ψευδείς και τόνισε ότι οι παρατηρητές της ΕΕ βρίσκονται στην Κολομβία από τις αρχές του Μαΐου, παρακολούθησαν τεχνικούς ελέγχους και δύο προσομοιώσεις της διαδικασίας.

«Το να λέγεται τώρα ότι το λογισμικό έχει ανωμαλίες ή πειραγμένους αλγόριθμους είναι απόλυτα ψευδές», επέμεινε ο Γαλίντο και υπενθύμισε ότι αντιπρόσωποι του κόμματος του Πέτρο ήταν παρόντες στις προσομοιώσεις της ψηφοφορίας.

Οι δημοσκοπήσεις έχουν αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις εντελώς αναξιόπιστες στην Κολομβία και αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο Βάργκας Γιέρας να περάσει στον δεύτερο γύρο, χάρη στην υποστήριξή του από τον μηχανισμό του κόμματος του προέδρου και τις ψήφους κατοίκων αγροτικών περιοχών.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

joe-biden-ekloges

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε επισήμως πως θα διεκδικήσει το χρίσμα για την υποψηφιότητα της προεδρίας της χώρας - Στην ίδια κούρσα ακόμα 19 πολιτικοί μέχρι στιγμής - Τη... σκόνη του Τζο Μπάιντεν τρώει ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις

im12

Ο Πούτιν είπε ακόμη ότι ο σεβασμός του «διεθνούς δικαίου» και όχι «του δικαίου του ισχυρότερου» θα επιτρέψει μια επίλυση της κρίσης για το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ