ΟΗΕ: Κατατέθηκε σχέδιο ψηφίσματος για «διεθνή αποστολή προστασίας» στη Γάζα

5afb02c91e000043008e5913

Το σχέδιο κατατέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από το Κουβέιτ - Το κείμενο που επιρρίπτει σαφώς την ευθύνη για τα τελευταία γεγονότα στο Ισραήλ, κινδυνεύει να προσκρούσει στο βέτο των ΗΠΑ 

Το Κουβέιτ, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, διαβίβασε στα υπόλοιπα 14 μέλη ένα σχέδιο ψηφίσματος που καλεί για την αποστολή στη Λωρίδα της Γάζας «μιας διεθνούς αποστολής προστασίας», σύμφωνα με το κείμενο αντίγραφα του οποίου έχουν περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου και του πρακτορείου Ρόιτερς.

Το σχέδιο ψηφίσματος «ζητεί να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η προστασία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μεταξύ των οποίων η Λωρίδα της Γάζας, με την αποστολή μιας διεθνούς αποστολής προστασίας».

Μετά τον θάνατο περίπου 60 ανθρώπων τη Δευτέρα στη λωρίδα της Γάζας, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, το Κουβέιτ είχε ανακοινώσει ότι θα κατέθετε ένα σχέδιο ψηφίσματος για την προστασία των Παλαιστινίων.

Το κείμενο, που επιρρίπτει σαφώς την ευθύνη στο Ισραήλ, κινδυνεύει ωστόσο να προσκρούσει σε ένα βέτο των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστηρικτών του εβραϊκού κράτους. Δεν είναι γνωστό ακόμη πότε θα τεθεί σε ψηφοφορία αυτό το σχέδιο ψηφίσματος.

Στο προσχέδιο ψηφίσματος, το Συμβούλιο Ασφαλείας «καταδικάζει την καταφυγή στη βία από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, η χρήση από τον οποίο φονικών πυρομαχικών εναντίον άμαχων διαδηλωτών προκάλεσε θανάτους και τραυματισμούς, μεταξύ των αμάχων, ανάμεσά τους παιδιά, μέλη του ιατρικού προσωπικού και δημοσιογράφοι».

Το έγγραφο «επαναβεβαιώνει το δικαίωμα της συνάθροισης και της ειρηνικής διαδήλωσης», και, επικαλούμενο το διεθνές δίκαιο, υπογραμμίζει επίσης «τη σημασία διεξαγωγής ανεξάρτητων, αμερόληπτων και διαφανών ερευνών» για τα φονικά γεγονότα.

Το σχέδιο ψηφίσματος ζητεί επίσης «την πλήρη άρση του αποκλεισμού» που επιβάλλει το Ισραήλ, ανεμπόδιστη πρόσβαση στην προώθηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, την άμεση παύση των ισραηλινών στρατιωτικών ενεργειών και την επανεκκίνηση μιας πολιτικής διαδικασίας διευθέτησης της σύγκρουσης μέσω «αξιόπιστων διαπραγματεύσεων».

«Αυτό το επονείδιστο σχέδιο ψηφίσματος δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόταση να υποστηρίξουμε τα εγκλήματα πολέμου της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ και τους κάτοικους της Γάζας που στέλνονται στον θάνατο προκειμένου να διατηρήσει την κυριαρχία της», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ισραηλινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ντάνι Ντανόν.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syria-refugee-thumb-large

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ανήκουν σε οικογένειες ξένων ανδρών τζιχαντιστών και οι χώρες προέλευσης τους έχουν μπλοκάρει την επιστροφή τους επικαλούμενες φόβους εθνικής ασφάλειας

roma

Η Βιρτζίνια Ράτζι δήλωσε πως θέλει «να διαγράψει τα ονόματα δρόμων που ντροπιάζουν τη χώρα» - Πολιτικοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων, από το οποίο προέρχεται η δήμαρχος, δεν έχουν καταδικάσει το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας

1