Χαβάη: Οι σεισμοί και η έκλυση λάβας από το Κιλαουέα μπορεί να συνεχιστούν για μήνες

kilauea

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Οι εκρήξεις που συνδέονται με το ηφαίστειο Κιλαουέα στη Χαβάη εντάθηκαν και λάβα κυλάει σε κατοικημένες περιοχές του Μεγάλου Νησιού, αναγκάζοντας σχεδόν 2.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, πολλά από τα οποία έχουν καταστραφεί, όπως ανέφεραν οι τοπικές αρχές.

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι οι σεισμοί και οι εκλύσεις αερίων και λάβας θα συνεχιστούν, ενδεχομένως για αρκετούς μήνες, μετά την ισχυρή δόνηση των 6,9 βαθμών που σημειώθηκε την Παρασκευή. Αυτός ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί στο νησί από το 1975.

Το αμερικανικό γεωλογικό ινστιτούτο (USGS) ανέφερε το Σάββατο ότι παρατηρήθηκαν πολλές νέες ρωγμές απ' όπου εκλύεται λάβα στην περιοχή Κτήματα Λεϊλάνι της περιφέρειας Πούνα, που απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα από το ηφαίστειο. Πρόσθεσε όμως ότι δεν παραμένουν όλες ενεργές.

Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα "εντείνεται και αναμένεται να συνεχιστεί". Μια εκπρόσωπός του, η Τζάνετ Μπαμπ, δήλωσε τηλεφωνικά ότι οι εκρήξεις μπορεί να συνεχιστούν "για εβδομάδες ή μήνες". Η δραστηριότητα που παρατηρείται έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της ενεργοποίησης του ηφαιστείου το 1955. Τότε οι εκρήξεις συνεχίζονταν για 88 ημέρες, όμως στην περιοχή κατοικούσαν πολύ λιγότεροι άνθρωποι.

Μολονότι δεν έχουν σχηματιστεί σημαντικές ροές λάβας, η πυροσβεστική υπηρεσία προειδοποίησε για "εξαιρετικά επικίνδυνη ποιότητα του αέρα" λόγω των υψηλών επιπέδων διοξειδίου του θείου στην περιοχή που έχει εκκενωθεί. Το αέριο αυτό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος και αναπνευστικά προβλήματα.

Το Κιλαουέα είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου και ένα από τα συνολικά πέντε της Χαβάης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή θάνατοι από τους σεισμούς ή τη δραστηριότητα του ηφαιστείου.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kim-trump-0

Ο εντοπισμός τους έγινε με δορυφορικές εικόνες - Οι 13 βάσεις είναι ανάμεσα στις 20 που εκτιμάται ότι υπάρχουν, είναι μικρές και διασκορπισμένες σε όλη τη Βόρεια Κορέα - Θεωρείται ότι έχουν υπόγειες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν κινητούς εκτοξευτές πυραύλων, οι οποίοι μπορούν γρήγορα να μεταφερθούν σε άλλα σημεία, σύμφωνα με την έκθεση του Beyond Parallel, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον

artour-mas

Το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάσισε ότι ο Αρτούρ Μας και άλλα εννέα μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του ήταν «υπεύθυνοι» για τα έξοδα του δημοψηφίσματος που διεξήχθη την 9η Νοεμβρίου 2014 παρά την εντολή απαγόρευσης