Σύγκρουση Φιατ και συνδικάτων για την απόλυση τριών εργατών

Σύγκρουση Φιατ και συνδικάτων για την απόλυση τριών εργατών

Σε "μπρα ντε φερ" ανάμεσα στην Φίατ και στο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Fiom-Cgil, έχει εξελιχθεί η υπόθεση της απόλυσης τριών εργατών...

Σύγκρουση Φιατ και συνδικάτων για την απόλυση τριών εργατών
Σε "μπρα ντε φερ" ανάμεσα στην Φίατ και στο μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το Fiom-Cgil, έχει εξελιχθεί η υπόθεση της απόλυσης τριών εργατών της βιομηχανικής μονάδας του Μέλφι, στην Κάτω Ιταλία.

Οι Αντόνιο Λαμόρτε, Τζοβάννι Μπαροτσίνο και Μάρκο Πινιατέλλι, είχαν απολυθεί, στις 13 Ιουλίου, από την Φιατ.

Σύμφωνα με την εργοδοσία, η στάση τους "είχε ζημιώσει πολύ σοβαρά την παραγωγική δραστηριότητα της βιομηχανίας".

Οι τρεις εργάτες, κατά την διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας στο εσωτερικό της βιομηχανικής μονάδας, σύμφωνα πάντα με την Φιατ, "μπλόκαραν την λειτουργία αυτόματου μηχανισμούb παρεμποδίζοντας έτσι την εργασία και άλλων συναδέλφων τους που δεν συμμετείχαν στην κινητοποίηση".

Το συνδικάτο Fiom-Cgil προσέφυγε άμεσα στην δικαιοσύνη και ο αρμόδιος δικαστής, εξέδωσε απόφαση βάσει της οποίας η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας, υποχρεούται να επιτρέψει στους τρεις εργάτες, να επιστρέψουν στη θέση και τα καθήκοντά τους.
Κλείσιμο

Χθες, όμως, όταν οι Λαμόρτε, Μπαροτσίνο και Πινιατέλλι παρουσιάστηκαν στην είσοδο της βιομηχανίας του Μέλφι, η επιχείρηση έκανε γνωστό ότι δεν τους επιτρέπεται να ξαναρχίσουν να εργάζονται δίπλα στους συναδέλφους τους, αλλά θα πρέπει να περιορίσουν την παρουσία τους, μόνον στο γραφείο των συνδικάτων, κοντά στην έξοδο του συγκροτήματος.

Ο τρεις εργάτες σε γραπτή έκκλησή τους προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζορτζιο Ναπολιτάνο, του ζήτησαν "να τους βοηθήσει να μην νιώθουν ντροπή που είναι Ιταλοί, διότι αυτό που ζητούν, είναι μόνο να μπορέσουν να δουλέψουν, έτσι ακριβώς όπως όρισε η δικαιοσύνη".

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, τόνισαν,επίσης, ότι "είναι διατεθειμένοι να παρουσιάζονται κάθε μέρα στην είσοδο της βιομηχανίας, διεκδικώντας το σεβασμό αυτού του βασικού τους δικαιώματος".

Στο μεταξύ, αργά χθες το βράδυ, το συνδικάτο Fiom-Cgil, κατέθεσε μήνυση στους καραμπινιέρους κατά της Φιατ, με την κατηγορία ότι "αρνείται να συμμορφωθεί σε δικαστική απόφαση που ορίζει την επιστροφή στις θέσεις εργασίας, τριών απολυθέντων εργατών".

Οι αναλυτές στη Ρώμη εκτιμούν ότι η υπόθεση του Μέλφι, προσλαμβάνει και μια ευρύτερη συμβολική και ουσιαστική σημασία, δεδομένων των προθέσεων που έχει ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Φιατ Ρομπέρτο Μαρκιόννε να γίνονται ξεχωριστές διαπραγματεύσεις για τα ωράρια και τις συνθήκες απασχόλησης, σε κάθε βιομηχανική μονάδα, ξεπερνώντας, έτσι, βαθμιαία, εκ των πραγμάτων, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης