Γαλλία: «Προς εκτόνωση» η κατάσταση στα πανεπιστήμια εκτιμά ο Μακρόν

gallia_ast

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά πανεπιστημιακά κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη εκκενώθηκαν – Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στις σχολές

Ο Εμανουέλ Μακρόν εκτίμησε σήμερα πως η κατάσταση στα πανεπιστήμια βαίνει «προς εξομάλυνση», μερικές ημέρες μετά την εκκένωση πολλών πανεπιστημιακών κτιρίων που είχαν καταληφθεί από φοιτητές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στις σχολές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

«Για το θέμα των πανεπιστημίων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως βαίνουμε προς εξομάλυνση, με κάποια σημεία να πρέπει ακόμη να διορθωθούν», δήλωσε ο Μπενζαμέν Γκριβό στους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα φροντίσουμε ώστε οι εξετάσεις να διεξαχθούν κανονικά» δήλωσε την Τετάρτη ο Εντουάρ Φιλίπ έπειτα από συνάντηση με την υπουργό Ανώτατης Εκπαίδευσης Φρεντερίκ Βιντάλ και εκπροσώπους της διάσκεψης των προέδρων των πανεπιστημίων.

Εκμεταλλεύτηκαν τις διακοπές για την άρση των καταλήψεων

Την Τετάρτη το κτίριο της Σχολής Φιλολογίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών του Νανσί και πανεπιστημιακά κτίρια στο Μετς εκκενώθηκαν, μερικές ημέρες μετά τα πανεπιστήμια του Μονπελιέ, της Γκρενόμπλ, του Στρασβούργου και του πανεπιστημίου του Παρισιού-1, καθώς οι διοικήσεις των πανεπιστημίων εκμεταλλεύθηκαν τις διακοπές για να άρουν τις καταλήψεις.

Αναβάλλονται οι εξετάσεις στο πανεπιστήμιο Ρεν-2

Το πανεπιστήμιο Ρεν-2, που θα παραμείνει κλειστό έως τις 30 Απριλίου, ανακοίνωσε την Τρίτη την αναβολή των τελικών εξετάσεων.

Στην Τουλούζη, το συνδικάτο UNI και τέσσερις φοιτητές ζήτησαν χθες Πέμπτη ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου την άρση του αποκλεισμού του πανεπιστημίου Ζαν-Ζορές, όπου κανέναν μάθημα δεν έχει πραγματοποιηθεί από τις 6 Μαρτίου, αλλά το πανεπιστήμιο υποστήριξε «ότι δεν υπάρχει επείγων λόγος και δεν είναι χρήσιμο» το μέτρο αυτό. Το διοικητικό δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του «το αργότερο το πρωί της Δευτέρας».

Τα μαθήματα έχουν ανασταλεί σε δύο σχολές του πανεπιστημίου Λιμιέρ-Λιόν 2.

Ο νόμος «Προσανατολισμός και επιτυχία των φοιτητών», που τυγχάνει πολύ διαφορετικών αναγνώσεων από τα ενδιαφερόμενα μέρη, καταργεί κυρίως την τυχαία επιλογή, η οποία εφαρμοζόταν μέχρι πριν από έναν χρόνο όταν ο αριθμός των υποψηφίων υπερέβαινε τον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων σε μία σχολή.

Σύμφωνα με το κείμενο, τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να απαντήσουν με ένα «ναι» ή ένα «ναι, εφόσον» (μια υποψηφιότητα που γίνεται αποδεκτή, αλλά υπόκειται σε επιπλέον προϋποθέσεις) για τους υποψηφίους με απολυτήριο Γενικού Λυκείου. Αν υπάρχουν περισσότεροι υποψήφιοι από τις θέσεις, ένα νέος μπορεί να βρεθεί «σε αναμονή» μέχρι να απελευθερωθεί μια θέση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Emanouel_Makron

«Αυτή η νοοτροπία συμβιβασμού (...) δεν πρέπει να εμποδίζει την επιβεβαίωση της γαλλικής θέσης όταν υπάρχει, όπως σε οποιοδήποτε ζευγάρι, σε οποιοδήποτε σχέδιο, πρέπει να υποθέσουμε ότι έχουμε διαφωνίες», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Ελιζέ

diaggelma_2

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος, ενώ δεσμεύτηκε για την απλοποίηση των διαδικασιών για τη διενέργεια δημοψηφισμάτων - Είπε ότι οι Γάλλοι θα πρέπει να εργάζονται πιο πολλά χρόνια, καθώς... ζουν περισσότερο!

3