To Ισραήλ ακύρωσε τη συμφωνία με τον ΟΗΕ για τους Αφρικανούς παράτυπους μετανάστες

To Ισραήλ ακύρωσε τη συμφωνία με τον ΟΗΕ για τους Αφρικανούς παράτυπους μετανάστες

Προβλέπετο η μετεγκατάσταση περισσότερων από 16.000 Σουδανών και πολιτών Ερυθραίας που ζουν στο Ισραήλ σε δυτικές χώρες - Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ θα έδινε άδεια παραμονής σε αντίστοιχο αριθμό μεταναστών που θα παρέμεναν στη χώρα

To Ισραήλ ακύρωσε τη συμφωνία με τον ΟΗΕ για τους Αφρικανούς παράτυπους μετανάστες
Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Δευτέρα βράδυ αιφνιδιαστικά ότι αναστέλλει την εφαρμογή μιας συμφωνίας στην οποία είχε καταλήξει με τον ΟΗΕ για τη μεταφορά σε δυτικές χώρες χιλιάδων Αφρικανών παράτυπων μεταναστών που βρίσκονταν στη χώρα, μόλις λίγες ώρες αφού είχε συναφθεί.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε τη μετεγκατάσταση περισσότερων από 16.000 Σουδανών και πολιτών Ερυθραίας που ζουν στο Ισραήλ σε δυτικές χώρες. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ δεσμευόταν να δώσει άδεια παραμονής σε αντίστοιχο αριθμό μεταναστών που θα παρέμεναν στη χώρα.

«Αποφάσισα να αναστείλω την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας και να ξανασκεφτώ τους όρους της», έγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου στη σελίδα του στο Facebook χθες το βράδυ, επισημαίνοντας ότι έλαβε υπόψη του τις επικρίσεις που έχουν εκφράσει κάποιοι κάτοικοι του Τελ Αβίβ, όπου ζουν οι περισσότεροι μετανάστες, κατά της συμφωνίας αυτής.

Κάποιοι κάτοικοι του Τελ Αβίβ καταγγέλλουν το γεγονός ότι βάσει της συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χιλιάδες κάτοικοι Σουδάν και Ερυθραίας θα μπορέσουν να μείνουν στη χώρα.

«Αντιμετωπίζω με πολύ προσοχή τις επικρίσεις και θα συναντηθώ με τους εκπροσώπους σας αύριο το πρωί», επεσήμανε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Η αναστολή της συμφωνίας με τον ΟΗΕ, την οποία ο Νετανιάχου είχε ανακοινώσει χθες, προκάλεσε έκπληξη στον πολιτικό κόσμο.

Ο βουλευτής των Εργατικών Ιτζίκ Σμούλι έγραψε στο Twitter «οι ελιγμοί του Νετανιάχου προκαλούν πονοκέφαλο», ενώ ο επικεφαλής του κόμματος Αβί Γκαμπάι χαρακτήρισε «ανησυχητική» την ανακοίνωση.

Η συμφωνία με την UNHCR θα αντικαθιστούσε το αμφιλεγόμενο σχέδιο απελάσεων που είχε ανακοινώσει το Ισραήλ και το οποίο ακυρώθηκε επισήμως χθες Δευτέρα.

Η UNHCR δεν είχε διευκρινίσει σε ποιες χώρες θα μεταφέρονταν οι Αφρικανοί μετανάστες, όμως ο Νετανιάχου είχε κάνει λόγο για «ανεπτυγμένες χώρες όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ιταλία».

Κλείσιμο
Ωστόσο το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία» με τη χώρα στο κείμενο που υπέγραψαν το Ισραήλ και ο ΟΗΕ.

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών από την πλευρά του διαβεβαίωσε ότι «δεν έχει ενημερωθεί για κανένα συγκεκριμένο αίτημα σχετικά με την μετεγκατάσταση μεταναστών που ζουν στο Ισραήλ, κυρίως από αφρικανικές χώρες».

Αρχικά η ισραηλινή κυβέρνηση σκόπευε να δώσει την επιλογή στους Αφρικανούς μετανάστες να εγκαταλείψουν τη χώρα ως το τέλος Απριλίου, είτε για να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους είτε για να πάνε σε τρίτες χώρες, ή να φυλακιστούν επ’ αόριστον.

Το σχέδιο αυτό είχε προκαλέσει πολλές επικρίσεις, κυρίως από τη UNHCR και μη κυβερνητικές οργανώσεις. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαν πραγματοποιηθεί διαδηλώσεις με τη συμμετοχή πολλών χιλιάδων ανθρώπων, εκ των οποίων πολλοί επιζώντες του Ολοκαυτώματος, σε πολλές πόλεις του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, 42.000 Αφρικανοί μετανάστες ζουν στο Ισραήλ, όμως το σχέδιο δεν αφορούσε τις γυναίκες και τα παιδιά.

Οι μετανάστες είχαν φτάσει στη χώρα κυρίως μετά το 2007 μέσω της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά και εγκαταστάθηκαν κυρίως σε φτωχές συνοικίες του Τελ Αβίβ. Πλέον τα σύνορα με την Αίγυπτο έχουν θωρακιστεί.

Το Ισραήλ παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να στείλει στις χώρες καταγωγής τους τους Σουδανούς και τους πολίτες Ερυθραίας χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους. Το καθεστώς της Ερυθραίας κατηγορείται από τον ΟΗΕ για «γενικευμένα και συστηματικά» εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οπότε η ισραηλινή κυβέρνηση σκέφθηκε να τους στείλει σε τρίτες χώρες, τις οποίες όμως δεν είχε κατονομάσει μέχρι σήμερα. Ο Νετανιάχου αποκάλυψε χθες το βράδυ ότι πρόκειται για τη Ρουάντα, η οποία όμως αρνείται να δεχθεί «Αφρικανούς παράτυπους μετανάστες».

«Για να μπορέσουμε να τους απελάσουμε νόμιμα, θα χρειαζόταν μια συμφωνία με μια τρίτη χώρα. Όταν είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες ότι αυτή η επιλογή δεν υφίσταται πλέον, έπρεπε να βρούμε άλλη λύση», εξήγησε ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Ναφτάλι Μπένετ, του θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία, κατήγγειλε τη συμφωνία με τον ΟΗΕ, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «σημαίνει ότι το Ισραήλ θα μετατραπεί σε παράδεισο για τους παράτυπους μετανάστες».

Ο υπουργός Οικονομικών Μοσέ Καλόν δήλωσε από την πλευρά του ότι «η κυβέρνηση πρέπει να συσκεφθεί και να αποφασίσει να ακολουθήσει νέα πορεία στο θέμα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης