Κίνα: Ισόβιος πρόεδρος και με απόφαση κοινοβουλίου ο Σι Τζινπίνγκ

Κίνα: Ισόβιος πρόεδρος και με απόφαση κοινοβουλίου ο Σι Τζινπίνγκ

Παρότι η απόφαση πήρε μεγάλες διαστάσεις στο εξωτερικό, στην Κίνα η είδηση πέρασε στα ψιλά – Καταργήθηκε το ανώτατο όριο των δύο πενταετών θητειών για τον πρόεδρο της Κίνας – «Μεταμορφώνεται σε ένα είδος Μάο»

Ισόβιος πρόεδρος και με τη βούλα του κοινοβουλίου μπορεί πλέον να γίνει ο Σι Τζινπίνγκ, μετά τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση της Βουλής, να καταργήσει το όριο των προεδρικών θητειών. Με εξαίρεση τρεις αποχές και δύο αρνητικές ψήφους, οι βουλευτές είπαν «ναι» στην κατάργηση του ανώτατου ορίου των δύο πενταετών θητειών. 

Το ζήτημα πήρε μεγάλη δημοσιότητα στο εξωτερικό. Όμως, στην Κίνα, η είδηση πέρασε στα ψιλά, γεγονός που δείχνει ότι το καθεστώς δείχνει δισταγμό ενάντια στους πολίτες, που ανθίστανται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως εκ τούτου, η ψηφοφορία δεν έγινε αντικείμενο μεγάλης αναφοράς στα κινεζικά μέσα. 

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα Κίνας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, Ούλι Λαμ, «ο Σι θα γίνει ισόβιος πρόεδρος, ενώ τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει το καθεστώς «έλαβαν εντολή να μην μιλήσουν για την προφανή συνέπεια» της μεταρρύθμισης, 

Μπορεί να διεκδικεί την προεδρία όσες φορές το επιθυμεί 

Ο Σι, με βάση την παλαιότερη ρύθμιση, θα έπρεπε να αποχωρήσει από την προεδρία το 2023. Όμως, με τη νέα ρύθμιση, μπορεί να διεκδικήσει την προεδρία όσες φορές το επιθυμεί. 

«Η χθεσινή ομόφωνη ψήφος δεν σημαίνει ότι οι περισσότεροι Κινέζοι στηρίζουν αυτή την επιστροφή σε ένα παλαιό αυτοκρατορικό καθεστώς. Δείχνει απλώς ότι γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος από μια αντιπαράθεση με τον Σι Τζινπίνγκ είναι πολύ μεγάλος», προσθέτει ο Λαμ.

«Επιστρέψαμε στη δυναστεία των Κινγκ»

Η ψηφοφορία στο κινεζικό κοινοβούλιο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στον κινεζικό ιστότοπο ανταλλαγής μηνυμάτων Weibo. «Είμαστε σάπιοι», «Επιστρέψαμε στη δυναστεία των Κινγκ», έγραψαν κάποιοι προτού τα σχόλιά τους λογοκριθούν και διαγραφούν.

«Παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να στραφεί η προσοχή μακριά από το γεγονός ότι ο Σι μεταμορφώνεται σε ένα είδος Μάο, ιδιωτικά πολλοί άνθρωποι το συζητούν», παρατηρεί ο Λαμ.

Η άρση του περιορισμού στον αριθμό των θητειών που μπορεί να διεκδικήσει ο Κινέζος πρόεδρος είναι μέρος μιας ευρύτερης συνταγματικής μεταρρύθμισης, στην οποία περιλαμβάνεται και η «Σκέψη Σι Τζινπίνγκ» στο Σύνταγμα καθώς και «ο ρόλος του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας» στον πρώτο του άρθρο.

Η είδηση σχεδόν λογοκρίθηκε 

Η «Εφημερίδα του Λαού» αναφέρεται στο σημερινό της πρωτοσέλιδο στη συνταγματική μεταρρύθμιση, όμως προβάλλοντας άλλες πλευρές της. Το κεντρικό της άρθρο επισημαίνει «τη βελτίωση του συστήματος των προεδρικών θητειών», χωρίς όμως να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις ή σχόλια.

«Η πονηριά του Σι Τζινπίνγκ ήταν ότι περιέλαβε την κατάργηση στο όριο των προεδρικών θητειών σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση 21 άρθρων», παρατηρεί ο πολιτικός επιστήμονας Ζαν-Πιέρ Καμπεστάν του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Η διακριτικότητα που επιδεικνύουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης είναι σκόπιμη, σημειώνει από το Πεκίνο ο συνάδελφός του Χου Σινγκντού. «Στόχο έχει να μην μιλούν πολύ οι άνθρωποι για αυτό. Πολλοί δεν έχουν ενημερωθεί. Βολεύει να αποφευχθεί η συζήτηση και να μην αναχθεί σε φλέγον ζήτημα», προσθέτει.

Προσωπολατρία για τον Σι 

Κάποιες φωνές επέκριναν την κατάργηση του κανόνα που είχε διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση εξουσίας εδώ και σχεδόν 30 χρόνια. Πρώην υφυπουργός και γραμματέας του Μάο, ο Λι Ρούι, κατήγγειλε στις αρχές Μαρτίου στον Τύπο του Χονγκ Κονγκ «την προσωπολατρεία» που περιβάλλει πλέον τον Σι. «Θέλει να γίνει ισόβιος πρόεδρος», κατηγόρησε τον 64χρονο ηγέτη.

Ωστόσο στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Σεν Τσουνγιάο, εκπρόσωπος του καθεστώτος, διαβεβαίωσε ότι η κατάργηση του ανώτατου ορίου στις προεδρικές θητείες χαίρει της στήριξης σχεδόν όλων των βουλευτών.

Και στο κεντρικό της άρθρο, που φαίνεται να απευθύνεται στους Δυτικούς αναγνώστες, η αγγλόφωνη China Daily διαβεβαιώνει ότι η συνταγματική μεταρρύθμιση «δεν σημαίνει το τέλος του συστήματος αποχώρησης των ηγετών (…) ούτε μια ισόβια θητεία για οποιονδήποτε αξιωματούχο».

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Chris

Όλα τα γεγονότα τα βλέπουμε με τα μυωπικά γυαλιά μας. Η Κίνα είναι ο αρχαιότερος πολιτισμός μαζί με τον Ελληνικό. Και η Ανατολή, ακολούθησε πολύ διαφορετικό δρόμο, από ότι η Δύση. Η Δύση έχει δημοκρατία και ατομικά δικαιώματα, η Ανατολή επενδύει στην πειθαρχία, και στη συγκέντρωση της εξουσίας. Καλό και κακό δεν υπάρχει. Το μόνο που υπάρχει είναι το λειτουργικό και το μη λειτουργικό. Από ότι φαίνεται η Κίνα θα γίνει η πρώτη υπερδύναμη σε λίγα χρόνια, οπότε φαίνεται ότι το σύστημά τους λειτουργεί.

γραφετε ότι να ναι

κατάργηση του περιορισμού των 2 5ετιών έγινε. Οποια στιγμή θέλουν τον στέλνουν σε σύνταξη.

SIAP4

Έτσι συμβαίνει σε όλα τα απολυταρχικά καθεστώτα...

Δηλαδή

Περίπου ότι κάνει η Γερμανία με τη Μέρκελ, αυτή η πρωταθλήτρια της δημοκρατίας. Ο,τι και αν ψηφίζει ο Γερμανός, στο τέλος η Μέρκελ στην εξουσία, χα χα χα

Συριζοπουλο

Με Κουλη για αρχηγο νουδουλας και ο συντροφος Τσιπρας θα ειναι ισοβιος προεδρος και με εκλογες μαλιστα.

ΛΕΩΝ

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ,ΦΙΛΕ" ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ" ΑΝΤΕ ΓΙΟΥΣΟΥΦΑΚΙ ΤΗΣ ΤΥΡΡΑΝΙΑΣ...

Γιάννης

Είναι όπως λέει το ΚΚΕ, "η εξουσία στα χέρια του λαού"; Αμ, δε! Χαχαχαχα!

δεν ειναι ετσι,

απο τις μεγαλες χωρες, μονο η ΗΠΑ, η Ρωσια και η Κινα ειχε περιορισμο 2 συνεχομενων θητειών για τον Προεδρο τους. Αυτο καργηθηκε τωρα στην Κινα, δεν ειναι ισοβιος. Θεηρητικά αν τα σκατωσει το επομενο συνεδριο μπορει να μην τον εκλεγξει. Οσο για αλλες "δημοκρατικές" χωρες, π.χ: Μερκελ - 4 θητειες, Θατσερ - 4 θητειες, Koλ - 4θητειες κλπ και καμποσοι μεγαλογερουσιαστες στις ΗΠΑ με 5 6ατεις θητειες. Που ειναι το προβλημα με τους Κινεζους?

ςλκφπ;ςοθτ

Αυτά είναι συστήματα όχι όπως εδώ κάθε 3 χρόνια εκλογές, και φτου κι απ την αρχή, όχι εγώ, εσύ κλπ κλπ... Το θέμα είναι ποιον να κάνουμε ισόβιο πρόεδρο, τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τον Λεβέντη, τον Κουτσούμπα, τον Σταύρο, τη Φώφη; Πρέπει να βρουμε έναν βρε αδερφέ να τον κάνουμε εκεί πέρα να ηρεμήσουμε...

Τώνης Μόναχο

Ναι αλλά σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ η Ρωσία και η Συρία είναι δικτατορίες η Κίνα η Σ Αραβια κα έχουν δημοκρατία .

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vwfactory1234

Μετά την δημοσιοποίηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας ως υποψήφια χώρα για την κατασκευή του εργοστασίου της VW φαίνεται πως είναι και η Σερβία που φαίνεται ότι θα κάνει τα πάντα για να προσελκύσει την επένδυση του γερμανικού εργοστασίου ύψους πάνω από 1,2 δισ. ευρώ.

juncker_ar

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει συμφωνία. Πρόκειται για μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - Τζόνσον: Καλώ το βρετανικό κοινοβούλιο να υπερψηφίσει  τη συμφωνία το Σάββατο - DUP: H αρνητική στάση μας δεν έχει αλλάξει

1
720_189441_e7c709c673-a187713980bb4cd5

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα θα κερδίσει περισσότερες έδρες από όσες είχε τον Απρίλιο, ενώ το ακροδεξιό VOX φαίνεται ότι θα είναι τρίτη δύναμη στην Ισπανία