Νότια Αφρική: Ορκίζεται ο νέος πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα

Νότια Αφρική: Ορκίζεται ο νέος πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα

Αντικαθιστά τον Τζέικομπ Ζούμα, που παραιτήθηκε με δραματικό τρόπο χθες το βράδυ – Ο νέος πρόεδρος ήταν πρώην ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ και μετέπειτα έγινε επιχειρηματίας

Νότια Αφρική: Ορκίστηκε o νέος πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα
Νέο πρόεδρο θα έχει από σήμερα η Νότια Αφρική, μετά τη δραματική παραίτηση του Τζέικομπ Ζούμα, που βρισκόταν στην εξουσία για εννιά χρόνια. 

Στη θέση του ορκίζεται ο Σίριλ Ραμαφόζα, 65 ετών, πρώην ακτιβιστής του απαρτχάιντ που έγινε επιχειρηματίας. Η εκλογή του έγινε εν μέσω χειροκροτημάτων των βουλευτών που μετείχαν στην έκτακτη συνεδρίαση, ενώ ελλείψει άλλου υποψηφίου, ο Μογκοένγκ Μογκοένγκ τον ανακήρυξε πρόεδρο της Δημοκρατίας χωρίς καν να προχωρήσει σε ψηφοφορία.

Κλείσιμο
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο Ραφαμόζα ένευσε με το κεφάλι και χαμογελούσε. 
Ο Ραμαφόζα θα ορκιστεί στο Κέιπ Τάουν από τον ανώτατο δικαστικό της Νότιας Αφρικής. Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, την τελευταία εβδομάδα ηγήθηκε των προσπαθειών για βελούδινη παραίτηση του Ζούμα, που εμπλέκεται σε σειρά σκανδάλων που πλήττουν το κόμμα του, ANC, γεγονός που κινδυνεύει να οδηγήσει σε συντριπτική ήττα στις εκλογές του 2019. 

Το ANC διαθέτει ευρεία πλειοψηφία στη βουλή και η ψήφος του Ραμαφόζα θεωρήθηκε από την αρχή δεδομένη και διαδικαστική. Παρά τα προβλήματα και το διχασμό, ήδη, το κόμμα έχει συσπειρωθεί. 

Ο Ραμαφόζα εκπροσωπεί την μετριοπαθή, μεταρρυθμιστική πτέρυγα του ANC, ενώ ο απερχόμενος Ζούμα, 75 ετών, εκπροσωπούσε την πιο λαϊκίστικη πτέρυγα, με εθνικιστικά στοιχεία. Κεντρικό σημείο των δεσμεύσεων του νέου προέδρου είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας και η εκρίζωση της διαφθοράς. 

Η παραίτηση του Ζούμα έβαλε τέλος σε μια περίοδο έντονης πολιτικής κρίσης, που παρ' ολίγον να προκαλέσει τεράστια ζημιά στο ANC, που κυβερνά τη χώρα από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές, το 1994. Ο Ζούμα, ανακοίνωσε την παραίτησή του με τηλεοπτικό μήνυμα και τόνισε ότι είναι αφοσιωμένο μέλος του κόμματος, στο οποίο έχει αφιερώσει τη ζωή του. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης