Κυνηγός θησαυρών βρήκε 52.000 ρωμαϊκά νομίσματα

Κυνηγός θησαυρών βρήκε 52.000 ρωμαϊκά νομίσματα

Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες σπανιότατα νομίσματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σημερινής αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων (790.826.000 ευρώ). Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται συγκεντρωμένα τόσα νομίσματα...

Κυνηγός θησαυρών βρήκε 52.000 ρωμαϊκά νομίσματα

Έναν θησαυρό τεράστιας αρχαιολογικής αξίας βρήκε ένας ερασιτέχνης κυνηγός θησαυρών στη Βρετανία. Πρόκειται για δεκάδες χιλιάδες σπανιότατα νομίσματα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σημερινής αξίας 1 εκατομμυρίου δολαρίων (790.826.000 ευρώ). Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται συγκεντρωμένα τόσα νομίσματα.

Ο Ντέιβ Κρισπ, που εργάζεται ως μάγειρας σε νοσοκομείο, βρήκε τυχαία το θαμμένο θησαυρό, ενώ έψαχνε για «μεταλλικά αντικείμενα» στην περιοχή Φρομ, στο Σόμερσετ της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Με μόνο εξοπλισμό έναν ανιχνευτή μετάλλων, εντόπισε περισσότερα από 52.000 ρωμαϊκά κέρματα θαμμένα κάτω από το έδαφος.

«Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ποσότητες νομισμάτων που έχουν βρεθεί ποτέ», ανακοίνωσε το Βρετανικό Μουσείο. Αρχικά, ο Κρισπ βρήκε 21 νομίσματα. Αποφάσισε να ψάξει πιο βαθιά, ώσπου ήρθε αντιμέτωπος με ένα αγγείο, το οποίο ήταν γεμάτο νομίσματα. Αμέσως κάλεσε την αρχαιολογική υπηρεσία.

Οι αρχαιολόγοι ανέσυραν το αγγείο -ένα είδος δοχείου που χρησιμοποιούνταν για αποθήκευση τροφής- που ζύγιζε 160 κιλά και περιείχε συνολικά 52.500 νομίσματα. Μεταξύ τους και 766 κέρματα που απεικόνιζαν στη μια τους όψη τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο. Ο θησαυρός μεταφέρθηκε στο Βρετανικό Μουσείο, στο Λονδίνο, όπου τα νομίσματα καθαρίστηκαν και καταγράφηκαν.

Τα κέρματα χρονολογούνται μεταξύ 253 και 293 μ.Χ. και τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα από πρόσμιξη αργύρου και χαλκού. Ο Ρότζερ Μπλαντ, διευθυντής Κινητών Αρχαιοτήτων και Θησαυρών του Βρετανικού Μουσείου, δήλωσε στο CNN: «Ο Ντέιβ έκανε το σωστό. Δεν προσπάθησε να ξεθάψει μόνος του τον θησαυρό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σε ένα μόνο αγγείο και για τη δεύτερη μεγαλύτερη που βρέθηκε ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Κλείσιμο

Προσπαθώντας να εξηγήσει πώς τα κέρματα βρέθηκαν θαμμένα σ’ εκείνο το σημείο, ο επιστήμονας του Βρετανικού Μουσείου εκτίμησε ότι «όποιος τα έθαψε δεν είχε πρόθεση να επανέλθει για να τα πάρει. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάποιος τα έκρυψε εκεί για να παραμείνουν ασφαλή, φοβούμενος ενδεχομένως ότι θα του τα κλέψουν. Ίσως, πάλι, να πρόκειται για προσφορά προς τους θεούς».

Ο Ντέιβ Κρισπ, που ανακάλυψε τον θησαυρό δήλωσε ότι «τη στιγμή που βρήκα το δοχείο δεν ήξερα το μέγεθός του. Όταν ήρθαν οι αρχαιολόγοι και άρχισαν να το ξεθάβουν, έμεινα άφωνος. ‘’Αυτό είναι τεράστιο’’, σκέφτηκα».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης