Πιθανές οι εκλογές στην Ιρλανδία λόγω σκανδάλου στην αστυνομία

Πιθανές οι εκλογές στην Ιρλανδία λόγω σκανδάλου στην αστυνομία

Πρόταση μομφής κατά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης – Το κυβερνών κόμμα υποστηρίζει ότι η πρόταση παραβιάζει τη συμφωνία

Πολύ κοντά σε πρόωρες εκλογές είναι η Ιρλανδία, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε το αντιπολιτευόμενο κόμμα Φιόνα Φέιλ κατά της αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Φράνσις Φιτζέραλντ. Αιτία της πρότασης μομφής καταγγελίες για διαφθορά και αμέλεια στη στρατηγική της ανώτατης διοίκησης της αστυνομίας. 

Το κυβερνών κόμμα, Φίνε Γκάελ θεωρεί ότι η πρόταση μομφής παραβιάζει την τριετή συμφωνία υποστήριξης της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Λίο Βαραντκάρ, κάτι που υποστήριξε η υπουργός Απασχόλησης, Ρεγκίνα Ντόχερτι.  Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν το κυβερνών κόμμα θεωρεί ότι η συμφωνία έχει παραβιαστεί με την κατάθεση της πρότασης μομφής ή μετά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας. 

Το κάτω σώμα του ιρλανδικού κοινοβουλίου έχει συνέλευση 158 μελών. Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Φίνε Γκάελ στηρίζεται από 50 βουλευτές του κόμματος και 7 ανεξάρφτητους, ενώ έχει ψήφο ανοχής από 44 βουλευτές του Φιάνα Φάιλ. 

Το σκάνδαλο που απειλεί την κυβέρνηση

Όλα ξεκίνησαν το Μάιο του 2015 όταν ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου ένας αξιωματικός της αστυνομίας κατήγγειλε κακοδιοίκηση και διαφθορά στη στρατηγική που είχε καταρτίσει η ανώτατη διοίκηση. 

Η αντιπρόεδρος παραδέχθηκε ότι ήταν ενήμερη για το ζήτημα, ωστόσο αρνήθηκε ότι μετείχε σε ενέργειες που στόχο είχαν την υπονόμευση της αξιοπιστίας του, ενώ υποστήριξε ότι δεν έλαβε καμία πρωτοβουλία, καθώς άλλωστε δεν μπορούσε να παρέμβει. 

Όμως, η ίδια κατηγορείται ότι έπρεπε να έχει προχωρήσει σε ενέργειες, δεδομένου του ότι έλαβε το μήνυμα τον Μάτιο του 2015. 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

000_1J814I

Η Ένωση απέρριψε νωρίτερα το αίτημα του Βρετανού πρωθυπουργού να ξανανοίξει η συμφωνία του Brexit - Το αρμόδιο υπουργείο για το Brexit ανακοίνωσε ότι οι εκπρόσωποι της Βρετανίας θα σταματήσουν να παρίστανται στις περισσότερες συνεδριάσεις της ΕΕ από 1ης Σεπτεμβρίου

2