Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Νόμιμες οι περικοπές συντάξεων για το κοινό συμφέρον

Δικαστήριο  Δικαιωμάτων του Ανθρώπου: Νόμιμες οι περικοπές συντάξεων για το κοινό συμφέρον

Απόφαση του ΕΔΔΑ έκρινε την Πέμπτη νόμιμες τις περικοπές συντάξεων στη Λιθουανία λόγω κρίσης, κάτι που αφορά και την Ελλάδα, επισημαίνουν γερμανόφωνα ΜΜΕ

Σε μια σημαντική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (EΔΔΑ) του Στρασβούργου που αναμένεται να έχει επιπτώσεις και στις χώρες που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να επιβάλλουν ευρείας κλίμακας προγράμματα λιτότητας, αναφέρονται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου όπως και η αυστριακή Die Presse. Η απόφαση αυτή αφορά εν πρώτοις τη Λιθουανία, από όπου και προέρχεται η επίμαχη προσφυγή, και έχει να κάνει με το μείζον θέμα της νομιμότητας των περικοπών σε συντάξεις λόγω οικονομικής κρίσης. Η Die Presse ειδικότερα σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα: οι συντάξεις θα μπορούσαν να περικοπούν» αναφέρει: «Μια χώρα θα μπορούσε εξαιτίας μιας οικονομικής κρίσης να προβεί σε περικοπές συντάξεων. Ένα τέτοιο μέτρο δεν θίγει τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών της, έκρινε σε απόφασή του το ΕΔΔΑ την Πέμπτη. Οι δικαστές απέρριψαν προσφυγή μιας Λιθουανής, η οποία προσέφυγε στο ΕΔΔΑ κατά του λιθουανικού δημοσίου επειδή οι σύνταξή της μειώθηκε κατά 15% κατά την περίοδο 2010-2013».

Όπως σημειώνει η Die Presse αλλά και η SZ κατά την περίοδο αυτή η Λιθουανία πέρασε μια βαθιά δημοσιονομική κρίση και αναγκάστηκε να επιβάλλει ευρείες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές, απολύσεις στο δημόσιο και μεγάλες αυξήσεις φόρων προκειμένου να επιστρέψει σε θετική ανάπτυξη. Σύμφωνα με το δικαστήριο του Στρασβούργου οι περικοπές στη σύνταξη της προσφεύγουσας είναι νόμιμες επειδή ήταν επιβεβλημένες από το «κοινό συμφέρον». Όπως σημειώνουν και οι δύο εφημερίδες, με την ίδια αιτιολογία έχουν απορριφθεί προσφυγές και από την Ελλάδα και την Πορτογαλία. (Σσ: Ας σημειωθεί ότι παρότι οι αποφάσεις του ΕΣΔΑ δεσμεύουν καταρχήν τους διαδίκους, λαμβάνονται υπόψξ και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις από τα εθνικά δικαστήρια.)

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Ευρωπαϊκό Αίσχος

Μπεοστά στο "κοινό συμφέρον" ας "τελειώσουμε" εκατομμύρια ανθρώπους, που μάλιστα ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ για συντάξεις και φόρους ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ! ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΑΙΣΧΟΣ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΒΟΥΛΑ. Έχουν παράδοση οι Γερμανοί στις μαζικές "αποκαταστάσεις" πληθυσμών (Αρμένιοι, Πόντιοι, Εβραίοι, κλπ). Όποιος εξαφανίσει αυτή τη χώρα διαπαντός από το χάρτη θα έχει κάνει ένα μεγάλο καλό στην Ανθρωπότητα.

ΟΚ

Η μεγάλη διαφορά με τη Λιθουανία είναι βέβαια ότι στην Ελλάδα δεν έγιναν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Οπότε το Δημόσιο δεν εξάντλησε τις όποιες άλλες δυνατότητες πριν προβεί στις μειώσεις συντάξεων. Με βάση τη λογική εξάλλου τού Ελληνικού συστήματος, πρέπει η περικοπή συντάξεων να είναι από τις τελευταίες επιλογές ,αφού αυτές αποτελούν επιστροφή χρημάτων που έχουν καταβάλει οι δικαιούχοι. Το κοινό συμφέρον δεν είναι η διατήρηση άχρηστων κομματικών πελατών.

φαφάρηδες

Α ρε άτιμη κενονία......

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

china-cambolia

Αυτή η διευθέτηση θα προσφέρει στην Κίνα μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτύσσει δυνάμεις σε περιοχές όπου έχει εδαφικές διεκδικήσεις και οικονομικά συμφέροντα, στη Νότια Σινική Θάλασσα