Πήρε τη μεγάλη πλειοψηφία, αλλά όχι τη σαρωτική νίκη που ήθελε ο Μακρόν

Πήρε τη μεγάλη πλειοψηφία, αλλά όχι τη σαρωτική νίκη που ήθελε ο Μακρόν

Το κόμμα του πήρε 341 από τις 566 έδρες - Στη Βουλή η Μαρίν Λεπέν - Ικανοποιημένη η Δεξιά με τις 113 έδρες - Παραιτήθηκε ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε μίας από τις ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες της 5ης Δημοκρατίας κατά τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, χωρίς να επιτύχει πάντως την σαρωτική νίκη που προέβλεπαν ορισμένες δημοσκοπήσεις και με αποχή που φθάνει σε επίπεδο ρεκόρ.

Το κόμμα Republique en Marche (REM) σε συμμαχία με το MoDem εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση με 341 από 566 έδρες, εξαιρουμένων 11 εδρών των Γάλλων του εξωτερικού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Το REM κατέλαβε 300 έδρες και το MoDem 41.

«Πριν από έναν χρόνο, κανείς δεν θα μπορούσε να φαντασθεί τέτοια ανανέωση του πολιτικού σκηνικού. Το οφείλουμε στην βούληση του προέδρου της Δημοκρατίας να δώσει νέα πνοή στην δημοκρατία. Το οφείλουμε επίσης στους Γάλλους που θέλησαν να δώσουν στην εθνική αντιπροσώπευση νέο πρόσωπο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Καμία αντίδραση δεν ήλθε ωστόσο από το Μέγαρο των Ηλυσίων, όπου ο Εμανουέλ Μακρόν είχε καλέσει τα μέλη της κυβέρνησης για την εκλογική βραδιά.

Στην δεξιά, το κόμμα Les Republicains (LR) κατέλαβε 113 έδρες, το UDI (Union des democrates et independants) 16 και τα διάφορα μικρότερα κόμματα της δεξιάς 6.

Ο επικεφαλής του κόμματος ωστόσο Φρανσουά Μπαρουέν εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από τον αριθμό των εδρών, «αρκετό για να αναδείξει τις πεποιθήσεις της δεξιάς».

Στην αριστερά, το Σοσιαλιστικό Κόμμα διαθέτει πλέον 290 έδρες, η Ανυπότακτη Γαλλία 17, τα μικρότερα κόμματα της αριστεράς 11, το Κομμουνιστικό Κόμμα 10 και το PRG (Ριζοσπαστικό Κόμμα της Αριστεράς) 3.

«Απόψε , παρά μία ανησυχητική αποχή, ο θρίαμβος του Εμανουέλ Μακρόν είναι αδιαμφισβήτητος. Η ήττα της αριστεράς , η ήττα του Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι αναμφισβήτητη... ωστόσο ο θρίαμβος αυτός έχει μία τεχνητή πλευρά, διότι όλα τα προβλήματα της χώρας μας δεν θα διευθετηθούν με ένα μαγικό ραβδί», δήλωσε ο πρώτος γραμματέας του κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, πριν ανακοινώσει την παραίτησή του.

Το Εθνικό Μέτωπο κατέλαβε 8 έδρες, έναντι 2 το 2012. H Μαρί Λεπέν θα κάνει την είσοδό της στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση, όπως και ο σύντροφός της Λουί Αλιό. Αν και τετραπλασιάζει την δύναμή του στην γαλλική βουλή, το Εθνικό Μέτωπο δεν κατορθώνει να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα.

Υπάρχουν επίσης 5 τοπικοί βουλευτές, ένας οικολόγος, ένας βουλευτής της παράταξης Debout la France και ένας ακόμη της άκρας δεξιάς.

Από τις ένδεκα περιφέρειες του εξωτερικού, οι 10 αναμένεται να περιέλθουν στο REM και η ενδέκατη στο UDI, διαμορφώνοντας πλειοψηφία 351 εδρών έναντι 577 στο κίνημα του Εμανουέλ Μακρόν.

Συνολικά, χωρίς τις περιφέρειες των Γάλλων του εξωτερικού, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν επισήμως αύριο, καταμετρήθηκαν 18.016.245 ψήφοι, επί 46.329.122 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Κατά συνέπεια, η αποχή διαμορφώθηκε στο 56,83%.

Συνολικά, 223 γυναίκες εξελέγησαν βουλευτές στην νέα Γαλλική Εθνοσυνέλευση έναντι 155 στην απερχόμενη βουλή μετά την ολοκλήρωση και του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 38,65% των μελών της Εθνοσυνέλευσης, ποσοστό ρεκόρ, το 46,45% των βουλευτών της République en Marche, το 46,34% του συμμάχου της MoDem, το 23,89% του κόμματος Les Républicains, ενώ και οι τρεις έδρες του PRG (Parti Radical de Gauche) καταλαμβάνονται από γυναίκες.

Αρκετοί πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του Φρανσουά Ολάντ δεν κατόρθωσαν να επανεκλεγούν: οι Μαριζόλ Τουρέν, Ζαν-Ζακ Ουρβοάς, Ναντζά Βαλό-Μπελκασέμ και Μιριάμ αλ Κομρί.

Ο Μανουέλ Βαλς, ο οποίος δεν ήταν υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά το REM δεν κατέβασε δικό του υποψήφιο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού στην περιφέρεια της Εσόν, ανακοίνωσε την νίκη του με το 50,3% των ψήφων. Η αντίπαλός του Φαριντά Αμρανί διεκδικεί επίσης την νίκη και δήλωσε ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση.

Οπως θέλει η παράδοση, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ θα ζητήσει αύριο ή την Τρίτη την παραίτηση της κυβέρνησής του, για να σχηματίσει αμέσως νέα κυβέρνηση, η οποία δεν αναμένεται να περιλαμβάνει μεγάλες αλλαγές.

Οι έξι υπουργοί της κυβέρνησης Φιλίπ που ήσαν υποψήφιοι εξελέγησαν: ο Κριστόφ Καστανέρ, ο Ρισάρ Φεράν, παρά τις δικαστικές περιπέτειες, ο Μπρουνό Λεμέρ, η Ανίκ Ζιραρντέν, ο Μουνίρ Μαχζουμπί και η Μαριέλ ντε Σαρνέζ.

Άρχισαν την αντιπολίτευση Λεπέν και Μελανσόν

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι εξελέγη βουλευτής (για πρώτη φορά) και άρχισε την αντιπολίτευση στον Εμανουέλ Μακρόν: «Η αποχή έσπασε νέα ρεκόρ, η αμφιβολία απέναντι στην δημοκρατία έφτασε στα ύψη. Η αποχή θρυμματίζει σημαντικά την νομιμότητα της νέας βουλής. Θέλω να επισημάνω ότι είναι σκανδαλώδες ένας κίνημα σαν το δικό μας, με 6,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους στην προεδρική εκλογή να μη μπορεί να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. 

Παρότι η κυβέρνηση Μακρόν έχει ισχυρή πλειοψηφία, θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι ιδέες του είναι εντελώς μειοψηφικές στη χώρα. Εμείς θα είμαστε οι εκπρόσωποι των εκατομμυρίων Γάλλων που είναι δεμένοι με την ιστορία τους, θα στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους καθώς και την μεγαλοπρέπεια της γαλλικής ιστορίας. Θα είμαστε πάντα παρόντες, αύριο πιο δυνατοί από σήμερα, για να υπερασπιστούμε τη Γαλλία και τους Γάλλους».

Ο νεοκομμουνιστής Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στη Μασσαλία, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχή-ρεκόρ: «Έχουμε μια σαρωτική πλειοψηφία. Ωστόσο, μέσα σε αυτό το κλίμα υπάρχουν και καλά νέα, και μάλιστα πολύ καλά. Το πρώτο καλό νέο είναι ότι η μαζική αποχή που εκφράστηκε σήμερα έχει ένα πολιτικό μήνυμα. Ο λαός μας μπήκε σε μια μορφή γενικής απεργίας και απέδειξε ότι οι θεσμοί που θέλουν να οργανώσουν την κοινωνία είναι μαραζωμένοι όπως και η θλιβερή μειοψηφία που έχει όλες τις εξουσίες. Βλέπω σε αυτή την αποχή μια ενέργεια που θα πρέπει να την καλέσουμε σε μάχη».

«Προειδοποιώ την νέα εξουσία ότι δεν θα παραδώσουμε ούτε ένα μέτρο έδαφος από τα κοινωνικά δικαιώματα χωρίς αγώνα» προσέθεσε ο Μελανσόν, απευθυνόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν.

ΣΧΟΛΙΑ (21)

Μακρόν ο μπαμπας σας, λαΪκιστές μου

Πρόκειται για ένα άφθαρτο άνθρωπο, με φιλελευθερες ιδέες, που δεν θα κανει πίσω σε οποιοδήποτε οπισθοδρομικό κατιμά βρεθεί απεναντί του.Χαίρομαι που ανεβηκε στο Προεδρικό αξίωμα απο κατι μπανανοφάγους της παλαβής Ακροαριστεράς και της ψεκασμένης και λαικίστικης Ακροδεξιάς.

🇬🇷Epwnvmus🇺🇸

Για να τον δουμε τωρα.. Παντοδυναμος κ σχετικα άφθαρτος. Εχει ολη την εξουσία στα χερια του. Η πορεία θα δείξει τι κουμασι βγει κ αυτος.

Τεχνοκρατης

Ήρθε η ώρα την ΕΕ να την διοικήσουν τεχνοκράτες και οχι οι παλιατσοι πολιτικοι και οι κρατικοδίαιτοι γραφειοκράτες των κρατών που πίνουν το αιμα των φορολογουμενων τους για να ταζουν τους κομματικούς στρατούς τους. Μακάρι διπλα στον Σόιμπλε να σταθεί ισάξια ο Μακρον για να κανει τις βαθιές μεταρυθμισεις που χρειάζεται η Γαλλία και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου. Οι χώρες θα πρεπει να οργανωθούν κσι να διοικηθούν οπως γίνεται στο επιτυχημένες εταιρίες του ΙΤ. Τελειώστε πια με τους κλεπτοκράτες κρατικοδίαιτους κοπρίτες σαν τις λαικοδεξιες και τις αριστερές καρκατουρες οπως ο Ολαντ, ο Τσιπρας, οι Ποδεμος που παριστάνουν τους πολιτικους και μοιράζουν τα λεφτα των φορολογουμενων στους κομματικούς στρατούς τους. ΤΕΡΜΑ πια στα παλιά κόμματα, ο λαός παντού αναγνωρίζει οτι μονο η δύναμη των ανθρώπων της αγορας μπορει να βελτιώσει την ζωη τους.

@

Ένας τεχνοκράτης μπορεί εύκολα να γίνει πολιτικός. Αρκεί να αρχίσει να λέει ψέματα. Ένας πολιτικός δεν μπορεί να γίνει τεχνοκράτης διότι το μόνο που κατέχει είναι να λέει ψέματα

πάμε γερά

Πρώτη φορά νεοφιλελευθερισμός. στη Γαλλία. Άργησαν αλλα έμαθαν. Σύντομα και εδώ. Όταν οι χαζοέλληνες δούν τί μπορεί να κάνει ο νεοφιλελευθερισμός γι αυτούς δεν θα ξαναψηφίσουν τίποτα άλλο.

Gg

Και οι άγγλοι επι θάτσερ τα ίδια έλεγαν αχαχααχααχ!

Επί Θατσερ

Η Αγγλία επι Θάτσερ θριάμβευσε, εσυ κάτσε στα τέσσερα να σε γλεντάνε τα αφεντικά σου οι Γερμανοι

Επιτελους

Να γίνουμε η Ευρώπη των αγορών και της φιλελευθερης οικονομίας, τέλος πια με τα απολιθωμένα κρατικοδιαιτα κόμματα παντου

Grimmjow

Νεοφιλελέ λακαμάς!Στα 4 στους τραπεζίτες και στη Μέρκελ και θα λέει και ευχαριστώ.Αμα περιμένει η Γαλλία να δει προκοπή απο τέτοιες μαριονέτες,καλά κρασιά!Απορώ γιατί κάνουν εκλογές,πλέον στην Ευρώπη...αφού έτσι και αλλιώς άλλοι αποφασίζουν γι αυτούς.

χαχαχα

Για πες μας και για τη Λεπέν. Πώς τα πήγε;

Σοφός

λαός οι Γάλλοι! Δεν δίνουν όπου να 'ναι λευκές επιταγές. Αν δεν δουλέψεις για τη Γαλλία, σε στήσανε στα τέσσερα!

Q

Με 56% αποχη και πηρε μεγαλη πλειοψηφια? Απο που, απο την μειοψηφια? Κανονικα με τετοιο ποσοστο αποχης θα επρεπε να ακυρωθει το αποτελεσμα και να γινει επαναληψη της εκλογικης διαδικασιας. Αλλα προφανως πηρε μαθηματα απο τους δικους μας που με ενα 15% μας μιλανε για ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΛΑΟ...

@

Αυτά γίνονται στις δυτικές δημοκρατίες. Να ονομάζουν συντριπτική νίκη το αποτέλεσμα των 40% των ψηφισάντων. Και ο ηττημένος ....... νικητής που πήρε στην πραγματικότητα λιγότερο από το 20% των ψήφων, να λαμβάνει τις έδρες που δεν του ανήκουν και που αντιστοιχούν κανονικά στους απέχοντες.

@@

Εσύ αντιπροτείνεις τις ανατολικές δημοκρατίες; Μίλα μας γι αυτές...

@Q 19/06/20170 8:22

Έλα κόψε την κλάψα! Οι εκλογές ήταν ανοικτές να πάνε να ψηφίσουν όποιοι ήθελαν. Αν κλαίγονται οι υπόλοιποι, ας πήγαιναν να ψηφίσουν!

@@Q 19/06/20170 8:22

Η "αντικειμενικότητα" σου (για να μην πω τίποτα άλλο) σπάει κόκκαλα. Δεν έκλαψε κανείς. Γελάμε με τις δηλώσεις πολιτικών "ηγετών". 57% αποχή είχε. Σε λίγο θα ψηφίζει το 2% και θα παίρνει το 50% του 2% (το 1%) και θα λέει σαρώσαμε με αυτοδυναμία. Πολιτικοί και ψηφοφόροι για γέλια και για κλάμματα.

Σωστά ...

Η αποστροφή των λαών κ η απαξίωση της πολιτικής είναι γεγονός... Όμως το αποτέλεσμα κάθε φορά στρέφεται εναντίον των λαών.

Φιλελεύθερος θρίαμβος!

Φιλελεύθερος θρίαμβος για πρώτη φορά μετά τη Γαλλική Επανάσταση! Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τέτοιο πράγμα!

Qq

Αχαχαχαχα σε καλό σου!Οι γάλλοι αν θες να ξες έχουν πάψει να ασχολούνται με την πολιτική!Αηδίασαν όπως και εμείς.Τους δοκίμασαν όλους,απο δεξιά με Σαρκοζί μέχρι αριστερά με Ολλάντ!Και τσίμπησαν να μην γράψω τι.....!Ας πέσουν τώρα στα 4 στους μουσουλμάνους και ας γευτούν τον πολυφηλετισμό.

.

Ορθογραφία . Πάλι καλά που δεν τόγραψες με ι απο το φιλέτο

κ

Ναι, η Γαλλία άλλαξε πορεία. Άντε και στα δικά μας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

cumhuriyet_09

Σε αυτή τη δίκη, η οποία αναδείχθηκε σε σύμβολο των επιθέσεων σε βάρος της ελευθερίας του Τύπου στην Τουρκία, 17 δημοσιογράφοι της Cumhuriyet, καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης

syria_airstrikes

Για προπαγάνδα κάνει λόγο το Πεντάγωνο - "Αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τη δολοφονία αθώων πολιτών από ένα δολοφονικό καθεστώς που έχει τη ρωσική στήριξη"

state_dep_099

«Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις στους νατοϊκούς συμμάχους, ιδιαίτερα στη Γερμανία..  και θα τονίσουν την εντεινόμενη απειλή που θέτει η Ρωσία», αναφέρει αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ