Φρίκη του ΟΗΕ για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων στη Λιβύη

Φρίκη του ΟΗΕ για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων στη Λιβύη

Δήλωσε «σοκαρισμένος» και περιέγραψε συνθήκες διαβίωσης «αποτροπιαστικές από υγειονομικής άποψης», με «ανθρώπους να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο».

Φρίκη του ΟΗΕ για τις συνθήκες κράτησης προσφύγων στη Λιβύη
Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι χαρακτήρισε χθες Κυριακή «φριχτές» τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών στη Λιβύη και ζήτησε την απελευθέρωση των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

Ο Γκράντι πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Πρόκειται για την πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από τις αρχές του 2016 οπότε ανέλαβε την θέση του επικεφαλής της UNHCR.

«Ελπίζω πρώτα απ’ όλα οι αιτούντες άσυλο και οι πρόσφυγες να φύγουν από αυτά τα κέντρα κράτησης», δήλωσε ο Γκράντι μιλώντας στους δημοσιογράφους, αφού επισκέφθηκε ένα κέντρο κράτησης στην Τρίπολη.

Κλείσιμο
Επεσήμανε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των αρχών της Λιβύης σε ό,τι αφορά την ασφάλεια. Όμως πρόσθεσε ότι θα πρέπει να βρεθούν «άλλες λύσεις» για τους πρόσφυγες που προέρχονται από εμπόλεμες χώρες, όπως η Συρία ή η Σομαλία.

Χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν διασωθεί ή συλληφθεί στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη κρατούνται σε καραντίνα σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη σε πολύ δύσκολες συνθήκες.
Η κατάσταση στα κέντρα αυτά είναι «φριχτή», τόνισε ο Γκράντι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP από την Τυνησία.

Δήλωσε «σοκαρισμένος» και περιέγραψε συνθήκες διαβίωσης «αποτροπιαστικές από υγειονομικής άποψης», με «ανθρώπους να κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο».
Ο Γκράντι υπογράμμισε ωστόσο ότι συνάντησε πολλούς αξιωματούχους της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης υπό τον Φάγεζ αλ Σάρατζ, οι οποίοι υπογράμμισαν την επιθυμία τους να συνεργαστούν για το θέμα.

Σε ανακοίνωσή του από τη Γενεύη η UNHCR ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχει πετύχει την απελευθέρωση περισσότερων από 800 ευάλωτων προσφύγων και αιτούντων άσυλο στη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών.

Σε αυτές τις συνθήκες, «ακόμη και σε μια δύσκολη πολιτική και στρατιωτική κατάσταση», «πρέπει να βοηθήσουμε τη Λιβύη όσο περισσότερο γίνεται», τόνισε ο Γκράντι.

Από την αρχή του 2017 περισσότεροι από 46.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ιταλία μέσω της Μεσογείου, αύξηση μεγαλύτερη του 30% σε σχέση με πέρυσι, Παράλληλα τουλάχιστον 1.244 άνθρωποι έχουν πνιγεί στα ανοικτά της Λιβύης στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης