Ο πόλεμος των Λεπέν: Η Μαριόν προσπέρασε από... ακροδεξιά τη Μαρίν

Ο πόλεμος των Λεπέν: Η Μαριόν προσπέρασε από... ακροδεξιά τη Μαρίν

Αγρια ενδοοικογενειακή διαμάχη στο στρατόπεδο της γαλλικής Ακροδεξιάς - Θεία και ανιψιά σκοτώνονται, καθώς όσο η μεγάλη Λεπέν ακολουθεί ηπιότερη ρητορική, η μικρή ολοένα αγριεύει και προσεγγίζει τον παππού Ζαν Μαρί

Ο πόλεμος  των Λεπέν: Η Μαριόν προσπέρασε από... ακροδεξιά τη Μαρίν
Στην προοπτική της κατάληψης της εξουσίας, η μεγάλη Λεπέν, η Μαρίν, κάνει στροφή προς τη μετριοπάθεια. Στην προοπτική της κατάληψης της γαλλικής Ακροδεξιάς, η φιλόδοξη μικρή Λεπέν, η Μαριόν, ανιψιά της Μαρίν, ταμπουρώνεται στις πλέον σκληροπυρηνικές θέσεις. Η σύγκρουση μεταξύ τους δεν είναι απλώς προδιαγεγραμμένη. Εχει ήδη αρχίσει και αναμένεται να ξεφύγει από κάθε μέτρο, καθώς οι εθνικές εκλογές στη Γαλλία πλησιάζουν.

Σύμφωνα με την οπτική του περιοδικού «L’Express», τα αίτια της αντιπαλότητας Μαρίν - Μαριόν θα πρέπει να αναζητηθούν στην πολιτική στρατηγική που ακολουθούν. «Υπό μία έννοια, η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου και η ανιψιά της παίζουν τους ρόλους του καλού και του κακού μπάτσου, προκειμένου να αποσπάσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους εν όψει των εκλογών», υποστηρίζει ο Ζιλ Ιβαλντί, ειδικός σε θέματα Ακροδεξιάς. Ο ίδιος προσθέτει όμως ότι «από την άλλη, η γοητευτική Μαριόν, ως βουλευτής της περιφέρειας Καρπεντράς, ασπάζεται τις υπερσυντηρητικές απόψεις του παππού και πατριάρχη της γαλλικής Ακροδεξιάς, του Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον οποίο και λατρεύει. Η Μαριόν είναι κατηγορηματική π.χ. στο ζήτημα των εκτρώσεων. Οχι μόνο λέει "non"  στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, αλλά ζητά και να καταργηθεί κάθε επιδότηση από τα ασφαλιστικά ταμεία για τις εκτρώσεις. Η Μαριόν κατηγορεί την Εκκλησία ότι εγκατέλειψε αυτή τη μάχη και επιτίθεται στις φεμινίστριες». Μια άλλη διαφορά που μοιάζει αγεφύρωτη ανάμεσα στις δύο Λεπέν είναι ότι η Μαρίν έχει συνεργάτες και φίλους που δηλώνουν ανοιχτά ομοφυλόφιλοι, όπως το νούμερο δύο του Εθνικού Μετώπου, τον Φλοριάν Φιλιπό.

Κλείσιμο
Η Μαριόν τάσσεται κατά του γάμου των ομοφύλων, επαινεί το Brexit, ενώ για το ευρώ, όπως έχει δηλώσει χαρακτηριστικά στο περιοδικό «Le Point», δεν πιστεύει ότι είναι το άλφα και το ωμέγα στα προβλήματα της Γαλλίας. Παρ’ όλα αυτά, αποφεύγει με τακτ να υποστηρίξει τη θέση της θείας της, η οποία τάσσεται υπέρ του «Frexit» (της εξόδου της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση), καθώς έχει την αμέριστη στήριξη επιχειρηματικών κύκλων που υποστηρίζουν την ελεύθερη αγορά και τον καπιταλισμό. 

Η Μαρίν Λεπέν ομολογεί δημοσίως τις διαφωνίες που έχει με την ανιψιά της: «Με τη Μαριόν δεν συμφωνούμε πάντα. Είναι νέα, κάπως σκληρή, είναι αλήθεια, αλλά ολόκληρη η γαλλική νεολαία γενικώς έχει γίνει πιο σκληρή».

Ανάμεσα στις δύο γυναίκες στέκουν και τα λεγόμενα «ειδικά ταμεία». Η Μαρίν λέει ότι θέλει να είναι ρεαλίστρια και να τα εξετάσει ένα προς ένα, «ήσυχα, μετά τις εκλογές» και επισημαίνει πως η ύπαρξή τους για στρατιωτικούς, ψαράδες κ.ά. είναι απολύτως δικαιολογημένη. 
Δύο διαφορετικές Λεπέν

Εσχάτως η Μαρίν Λεπέν επιχειρεί να κάνει το προφίλ της πιο ήπιο και μετριοπαθές. Αντιθέτως, η εγγονή του Ζαν-Μαρί, η οποία σε ηλικία 22 ετών έγινε η νεότερη βουλευτής στην Ιστορία της Γαλλίας, υιοθετεί τη σκληροπυρηνική γραμμή του παππού της. Εκείνος βέβαια φουσκώνει από περηφάνια για την εγγονή του, λέγοντας ότι «έχει πτυχίο Νομικής, είναι γενναία, έξυπνη, όμορφη, γεμάτη χαρίσματα. Είναι οικογενειακό μας». 

Η Μαριόν είναι αριστούχος της Νομικής της Σορβόννης και κόρη της Υάν Λεπέν, αδερφής της Μαρίν. Η δήλωση της μητέρας της στην εφημερίδα «Le Parisien», «το γεγονός ότι είναι γυναίκα, άρα σύμβολο ισότητας, καθώς και το ότι φέρει το όνομα Λεπέν θα τη βοηθήσουν να κερδίσει μάχες», αποδεικνύεται προφητική. Ως μητέρα ενός κοριτσιού και σύζυγος του επιχειρηματία Ματιέ Ντεκός, η Μαριόν φαίνεται ότι καταφέρνει άριστα να συνδυάζει καριέρα και οικογένεια. Ως προς το φαίνεσθαι, η φρεσκάδα της Μαριόν είναι παραπλανητική. Η 27χρονη βουλευτής με την ξανθιά κόμη στην πραγματικότητα προωθεί μια υπερσυντηρητική ατζέντα. Είναι πιο ακραία από τη θεία της σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, Ισλάμ και μετανάστευσης, θαυμάζει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη για τον εθνικισμό του και φυσικά τον παππού της για τις συντηρητικές αξίες και τον ακλόνητο πατριωτισμό του. Ως ευλαβής πιστή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, στηρίζει με πάθος το τρίπτυχο «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια», κλείνοντας το μάτι στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος. Χαρακτηριστικό της νοοτροπίας της είναι το σχόλιο που είχε κάνει κάποτε ότι «ο γάμος μεταξύ ομοφύλων οδηγεί στην πολυγαμία».
Αντιθέτως, η Μαρίν Λεπέν υιοθετεί μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στην προσωπική της ζωή. Συζεί με τον σύντροφό της και τα τρία παιδιά που έχει αποκτήσει από τον δεύτερο γάμο της. Εκμυστηρεύεται, δε, σε φίλους της ότι «δεν αρέσω στους καθολικούς λόγω των διαζυγίων μου».

Η Μαριόν δεν έχασε την ευκαιρία να δώσει νόημα σε αυτή τη δήλωση, φροντίζοντας να παντρευτεί στην Εκκλησία μόλις τρεις μήνες προτού γεννήσει. Γεννημένη τον Δεκέμβριο του 1989, ανατράφηκε από τη μητέρα της Υάν και τη θεία της, ενώ στη διαπαιδαγώγησή της συνέβαλε και ο πατριός της. Σε ηλικία 13 ετών η Μαριόν συνάντησε για πρώτη φορά τον βιολογικό της πατέρα, τον δημοσιογράφο και διπλωμάτη Ροζέ Οκ.
Εκτός κυβέρνησης η Μαριόν;

Η σταγόνα που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν μάλλον το περιστατικό της 27ης Μαρτίου, όταν η Μαρίν Λεπέν θέλησε να ξεκαθαρίσει οριστικά και κατηγορηματικά ποιος έχει το πάνω χέρι στο Εθνικό Μέτωπο. Η Μαρίν, ως πρόεδρος του κόμματος και υποψήφια για την προεδρία της χώρας, δήλωσε απερίφραστα ότι σε περίπτωση που αναλάβει τα ηνία της Γαλλίας, δεν προτίθεται να εμπιστευτεί το χαρτοφυλάκιο κάποιου υπουργείου στην ανιψιά της, καθώς η Μαριόν είναι νέα και άπειρη. 

Η συνέντευξη που παραχώρησε η Μαρίν Λεπέν στο περιοδικό «Femme Actuelle» αποκάλυψε το βάθος του ρήγματος που τη χωρίζει πλέον από την ανιψιά της. Η πρόεδρος είπε ότι θα βάλει γυναίκες στην κυβέρνηση εάν εκλεγεί, επισημαίνοντας ότι το ζήτημα της ποσόστωσης ως προς το φύλο των υπουργών είναι ένα ζήτημα σχεδόν τραυματικό. «Υπήρξαν σπουδαίες γυναίκες πολιτικοί στη Γαλλία, δεν είχαν ανάγκη από την ποσόστωση για να εμφανιστούν. Και όσες αναδείχθηκαν με ποσόστωση, εξαφανίστηκαν γρήγορα», τόνισε η Μαρίν Λεπέν. Εν συνεχεία, εκτόξευσε τα βέλη της κατευθείαν προς τη Μαριόν: «Η θέση της ανιψιάς μου; Μα είναι απλώς μια βουλευτής. Δεν της χρωστάω τίποτα, όπως και σε κανέναν εξάλλου. Δεν προωθώ κάποιον προς τα πάνω με ασανσέρ».

Τα γαλλικά ΜΜΕ δεν άργησαν να ξεσπαθώσουν. Η «Libération» και το «Canard Enchainé» έσπευσαν να εκδώσουν ετυμηγορία: «Η Μαριόν μετράει μέρες στην πολιτική». Η «Libération» σχολίασε μάλιστα ότι «το νούμερο τρία του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου σκέφτεται να μη βάλει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και να ανακοινώσει το μεγάλο “adieu” στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας». Μάλιστα, το συγκεκριμένο δημοσίευμα έγραφε ότι αναζητά μια θέση στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η αποστομωτική απάντηση της Μαριόν στη θεία της δεν άργησε να έρθει, αυτή τη φορά μέσω της «Journal du Dimanche», στο φύλλο της 2ας Απριλίου. Εκεί φιλοξενούνταν σχόλια της Μαριόν για τη θεία της, τα οποία έγιναν ανεπίσημα, από την ίδια προς τους οικείους της: «Το υπουργείο δεν με ενδιαφέρει, αλλά να με χαρακτηρίζει “άπειρη”; Αυτό είναι αδιανόητο, η θεία μου υπερβάλλει. Εγώ δεν ζήτησα τίποτα».
Η «Libération» θεωρεί ότι η Μαριόν δεν βάζει νερό στο κρασί της. Δίχως να λογαριάζει ότι η θεία της τη μεγάλωσε σαν να ήταν δικό της παιδί και τη μύησε στα τερτίπια της πολιτικής, η ίδια εμφανίζεται πιο σνομπ από τη Μαρίν. Πιθανώς η πρόθεσή της είναι να γράψει τη δική της ιστορία στη γαλλική Aκροδεξιά, αγνοώντας επιδεικτικά τη νυν επικεφαλής. Το γλυκύτατο κοριτσάκι, που το 1992 σε ηλικία μόλις 3 ετών πόζαρε στην αγκαλιά του παππού της σε προεκλογική αφίσα με το σύνθημα «Η ασφάλεια είναι η πρώτη ελευθερία», άνοιξε τα φτερά του. 

Ρινγκ οι εκλογές


Η κόντρα Μαρίν και Μαριόν Λεπέν μαίνεται την ώρα που στη Γαλλία επικρατεί προεκλογικός πυρετός. Εν όψει του πρώτου γύρου (23 Απριλίου), πολλοί επενδυτές εκφράζουν τη βαθύτατη ανησυχία τους μετά τις δηλώσεις της Μαρίν, η οποία υπόσχεται ότι θα θέσει σε δημοψήφισμα την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε. και την Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Οι αγορές ανησυχούν και εξαιτίας της δημοσκοπικής ανόδου του υποψηφίου της Αριστεράς, Ζαν-Λικ Μελανσόν. Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Λεπέν, το ιστορικό στέλεχος της γαλλικής Αριστεράς έχει δεσμευτεί και αυτός ότι θα οργανώσει δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ταυτόχρονα, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι Λεπέν και Μακρόν θα δώσουν μάχη στήθος με στήθος στον πρώτο γύρο. Ομως, ο πρώην «γόης» της κυβέρνησης Ολάντ, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται να κατατροπώνει τη σταρ της Ακροδεξιάς στον δεύτερο γύρο. Το σκάνδαλο περί αργομισθίας της συζύγου του, γνωστό και ως «Penelope-Gate», έχει αποδυναμώσει τον συντηρητικό υποψήφιο της Κεντροδεξιάς Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος φαίνεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης