Γαλλία: Ο Μακρόν ξανά νικητής στο «debate των 11»

Γαλλία: Ο Μακρόν ξανά νικητής στο «debate των 11»

Η σύγκρουση των πέντε γνωστών... με τους έξι αγνώστους στο δεύτερο προεδρικό debate

Γαλλία: Ο Μακρόν ξανά νικητής στο «debate των 11»
Το κλίμα... χάλασαν οι έξι άγνωστοι υποψήφιοι που έδωσαν χτες το βράδυ το παρών στο δεύτερο προεδρικό debate, το πρώτο την ιστορία της Γαλλίας με τη συμμετοχή συνολικά έντεκα υποψηφίων. Οι γνωστοί πέντε - Εμανουέλ Μακρόν, Μαρίν Λεπέν, Φρανσουά Φιγιόν, Μπενουά Αμόν και Ζαν Λικ Μελανσόν ,  επανέλαβαν τις θέσεις τους για την οικονομία, την Ε.Ε
, την ασφάλεια και το ζήτημα της τρομοκρατίας, ενώ πολλοί από αυτούς δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στους λιγότερο γνωστούς προεδρικούς υποψήφιους.

Κλείσιμο
Ο άγνωστος συνδικαλιστής της Ακροαριστεράς, Φιλίπ Πουτού, θέλησε να κάνει «θόρυβο» από την αρχή της τηλεμαχίας, αρνούμενος να ποζάρει στην αναμνηστική φωτογραφία με όλους τους προεδρικούς υποψήφιους.  
   
Οι έξι που εμφανίστηκαν χτες για πρώτη φορά σε τηλεοπτικό προεδρικό πλατό ήταν: Φρανσουά Ασελινό, Νικολά Ντιπόν- Ενιάν, Ζακ Σεμινάντ, Ναταλί Αρτό, Φιλίπ Πουτού και Ζαν Λασάλ.

Ο Φρανσουά Ασελινό , ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατικής Ένωσης, που ζητά την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την ΕΕ. «Εγώ είμαι ο μόνος αυθεντικός για το ζήτημα», είπε επισημαίνοντας πως, αν γίνει πρόεδρος θα ενεργοποιήσει άμεσα το Άρθρο 50 της ΕΕ. 

Ο Νικολά Ντιπόν- Ενιάν, πρόεδρος του κινήματος «Όρθια η Γαλλία» (Debout la France), τάχθηκε υπέρ της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας και υπέρ της ΕΕ αλλά «αναδιαμορφωμένης».

Ο Ζακ Σεμινάντ, πρόεδρος του κόμματος «Αλληλεγγύη και Πρόοδος», γνωστός για την επιθυμία του να αποικήσει το φεγγάρι και υπέρ της εξόδου από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η Ναταλί Αρτό του ακροαριστερού κόμματος «Εργατική Μάχη» (Lutte Ouvrière αναφερόμενη στο καυτό ζήτημα της ασφάλειας είπε τι δεν θα κάνει: "Δεν θα δημιουργήσω μετά από κάθε δράμα, ένα αμάλγαμα από μουσουλμάνους, τρομοκράτες και μετανάστες, όπως κάνετε εσείς κ.κ. Λεπέν και Μακρόν", σημείωσε αναφερόμενη ουσιαστικά στην προσπάθεια να μπουν όλοι στο ίδιο σακί μετά από μια τρομοκρατική επίθεση. 

Ο Φιλίπ Πουτού, συνδικαλιστής της άκρας αριστεράς και υποψήφιος του Αντικαπιταλιστικού (NPA) άσκησε δριμύτατη κριτική στους υπόλοιπους με ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά σκάνδαλα που έρχονται στην  επιφάνεια. Ειρωνεύτηκε, το «αντισυστημικό» Γαλλικό Μέτωπο της Λεπέν που προστατεύεται από τις διώξεις, χάρη στην ασυλία.

Και ο Ζαν Λασάλ, κεντρώος βουλευτής-αντάρτης από το κόμμα του Φρανσουά Μπαϊρού που όμως δεν στηρίζει τον Μακρόν.
   
   
Η Λεπέν στο στόχαστρο για τις ευρωπαϊκές της θέσεις 


Για μια ακόμη φορά , όλοι άσκησαν κριτική στις θέσεις της Μαρίν Λεπέν, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και άλλοι υποψήφιοι που δεν θέλουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η σταρ της γαλλικής Ακροδεξιάς δέχθηκε τα πυρά του Μακρόν - πλέον προηγείται στις δημοσκοπήσεις ακόμα και στον α' γύρο - για τις θέσεις της σε θέματα οικονομίας: "Λέτε τα ίδια ψέματα που ακούγαμε από τον πατέρα σας εδώ και 40 χρόνια" της απάντησε εκείνος.
«Και εσείς που παριστάνετε το νέο, ακούγεστε σαν απολίθωμα τουλάχιστον 50 ετών» του είπε εκείνη.

 Κι όταν είπε η ίδια ότι η Γαλλία έχει γίνει «πανεπιστήμιο για τζιχαντιστές», τότε αντέδρασαν κυρίως οι Ναταλί Αρτό και ο Φιλίπ Πουτού.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης