Για την ευρωπαϊκή ενότητα μετά το Brexit, συζητούν σήμερα οι «27»
Για την ευρωπαϊκή ενότητα μετά το Brexit, συζητούν σήμερα οι «27»
Οι ευρωπαίοι ηγέτες, απουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, θα ασχοληθούν με το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, μια μέρα μετά το νέο πλήγμα στην ενότητα από την στάση της Πολωνίας στην επανεκλογή Τουσκ
Ένα 24ωρο μετά τον λεκτικό πόλεμο που κήρυξε η Πολωνία κατά της Ε.Ε αλλά και της Γερμανίας για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου , οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επικεντρωθούν σήμερα, κατά την δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, στην διατήρηση της ευρωπαϊκής ενότητας μετά το Brexit .
Οι «27», απουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, θα ασχοληθούν με το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, ενώ παραμένει η ένταση την επομένη της εκλογής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για δεύτερη θητεία, παρά τη σφοδρή αντίδραση της Πολωνίας, η οποία πλέον κάνει λόγο «για επικίνδυνο προηγούμενο».
Οι «27», απουσία της πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, θα ασχοληθούν με το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit, ενώ παραμένει η ένταση την επομένη της εκλογής του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για δεύτερη θητεία, παρά τη σφοδρή αντίδραση της Πολωνίας, η οποία πλέον κάνει λόγο «για επικίνδυνο προηγούμενο».
Η Πολωνία προχώρησε χτες σε αντίποινα ανακοινώνοντας ότι «δεν αποδέχεται τα συμπεράσματα αυτής της Συνόδου Κορυφής». Απουσία συναίνεσης, το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου, που αφορά επίσης σε θέματα όπως η μετανάστευση, η οικονομία, η άμυνα ή η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια, υιοθετείται από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, «με την υποστήριξη των 27 χωρών-μελών», σε ένα σχήμα που νομικά δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αυτό καθαυτό, αφού δεν υπάρχει ομόφωνη έγκριση. Ορισμένες χώρες, όπως το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο, εξέφρασαν τη βαθιά τους δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι ένα «εσωτερικό» πρόβλημα έχει ως αποτέλεσμα το «μπλοκάρισμα» της Ένωσης, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
Τη δεύτερη ημέρα της συνόδου, οι «27» θα επικεντρωθούν στην προετοιμασία της «Διακήρυξης της Ρώμης», που θα δώσουν στη δημοσιότητα στην επέτειο των 60 ετών από τη Συνθήκη της Ρώμης, την ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας,που θα γιορταστεί στις 25 Μαρτίου στην ιταλική πρωτεύουσα. Κεντρική ιδέα του κειμένου θα είναι η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το Brexit. Η ιδέα ενός ευρωπαϊκού μέλλοντος πολλών ταχυτήτων υποστηρίζεται κυρίως από τη Γερμανία και τη Γαλλία, που επιδιώκουν την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας χωρίς τα εμπόδια που θέτουν οι απρόθυμες ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες όμως που ανησυχούν μήπως εξελιχθούν σε μέλη της δεύτερης ταχύτητας της Ένωσης είναι οι χώρες - Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Σλοβακία - οι οποίες τους τελευταίους μήνες έχουν συγκροτήσει μπλοκ κατά της μεταναστευτικής/προσφυγικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χτες, η Βαρσοβία εκτόξευσε πυρά κατά Βρυξελλών και Βερολίνου με κατηγορίες ότι η ΕΕ εκτελεί τις διαταγές της γερμανικής κυβέρνησης. Από την πλευρά του, το πρόσωπο που δέχτηκε τα βέλη της Βαρσοβίας, ο Ντόλαντ Τουσκ, προσπάθησε να δείξει ανωτερότητα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα έχει αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Πολωνίας, αν και δεν παρέλειψε να προσθέσει: «Ετοίμασα την αγαπημένη μου ρήση: "Πρόσεχε τις γέφυρες που καις, γιατί άπαξ και καούν, δεν θα μπορέσεις να τις ξαναπεράσεις". Θέλω να το αφιερώσω σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά ειδικά σήμερα στην κυβέρνηση της Πολωνίας».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε επίσης πως στη δεύτερη θητεία του επιθυμεί να «συνεργαστεί με όλα τα κράτη-μέλη, χωρίς εξαίρεση» και πως θα κάνει «τα πάντα για προστατέψει την πολωνική κυβέρνηση από πολιτική απομόνωση». Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαιρέτισε την επανεκλογή του προέδρου Τουσκ, δηλώνοντας ευτυχής που θα παραμείνει στη θέση του.
Ο Τουσκ θα παραμείνει για άλλα 2,5 χρόνια στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χωρίς ομοφωνία αλλά με το «ναι» 27 χωρών. «Όχι» είπε η Πολωνία, η πατρίδα του Τουσκ, με την κυβέρνηση να τον κατηγορεί ανοικτά ότι με τις σημερινές του αρμοδιότητες έχει επιτεθεί στη Βαρσοβία με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό στα δημοκρατικά πρότυπα. Η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο, δήλωσε αποφασισμένη να μπλοκάρει την επανεκλογή του Τουσκ. «Τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας», είπε προσερχόμενη. Ωστόσο, η εκλογή έγινε, με ειδική πλειοψηφία, αφού για τη συγκεκριμένη ψηφοφορία δεν απαιτείτο ομοφωνία. Η επανεκλογή του Τουσκ προκάλεσε τη μήνη της πολωνικής κυβέρνησης που άμεσα εξαπέλυσε πυρά κατά του Βερολίνου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Βίτολντ Βαστσικόφσκι, σε σκληρή γλώσσα, κατηγόρησε την ΕΕ ότι εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου».
Μετά την υπόθεση Τουσκ, οι «28» συζήτησαν το θέμα της εμπορικής πολιτικής της Ε.Ε., η οποία επλήγη από τη λαϊκή αντίδραση κατά των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, κυρίως της συμφωνίας με τον Καναδά (CETA) και της συμφωνίας που τελεί υπό διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ (TTIP).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα