Εκτός ορίων σύγκρουση ΕΕ - Πολωνίας για τον Τουσκ

Εκτός ορίων σύγκρουση ΕΕ - Πολωνίας για τον Τουσκ

«Θα συνεχίσω να δουλεύω για μία ενωμένη και καλύτερη Ευρώπη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά την επανεκλογή του

Donald Tusk re-elected Presidebt of European Council
Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, υπό τη σκιά των αντιδράσεων της ολωνικής κυβέρνησης σχετικά με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τούσκ
στην προεδρία, που οδήγησε στο μπλοκάρισμα των συμπερασμάτων της Συνόδου.

Στα άκρα φαίνεται να οδηγείται πάντως η κόντρα Πολωνίας - Ντόναλντ Τούσκ, με τον τελευταίο να απαντάει ερώτηση δημοσιογράφου πως η συμβουλή του προς τη κυβέρνηση της χώρας του είναι «να προσέχει ποιες γέφυρες καίει, καθώς απαξ και καούν δεν υπάρχει γυρισμός».

Κλείσιμο
Αρχικά, ο Ντόναλντ Τούσκ δήλωσε «ευγνώμων για την ευκαιρία που μου δόθηκε» και πως «θα συνεχίσω να δουλεύω για μια ενωμένη και καλύτερη Ευρώπη
χωρίς εξαίρεση». Στη συνέχεια, όμως, τόνισε πως θα προσπαθήσει να συνεργαστεί με την πολωνική κυβέρνηση, έτσι ώστε η τελευταία να αποφύγει τον «πολιτικό αποκλεισμό», συμπληρώνοντας πως θα βρει τη λύση.

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, η Βαρσοβία άσκησε βέτο στην έκδοση του καθιερωμένου Κειμένου Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής
, αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την επανεκλογή του κ. Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που επετεύχθη με τη σύμφωνη γνώμη 27 κρατών-μελών της ΕΕ, πλην φυσικά της Πολωνίας.

Σχετικά με τη συζήτηση για την οικονομία της Ευρώπης, ο Ντόναλντ Τούσκ είπε πως έγινε μια ενημέρωση από την ΕΚΤ και η οικονομική κατάσταση φαίνεται πως καλυτερεύει για όλα τα μέλη της ΕΕ, εκτιμώντας πως η οικονομική πολιτική της ΕΕ είναι «προς τη σωστή κατεύθυνση», «καταρρίπτοντας τα επιχειρήματα των λαϊκιστών».

Σχετικά με το εμπόριο, ο επανεκλεγείς πρόεδρος τόνισε πως η ΕΕ είναι ένας εξωστρεφής παίκτης και πως το δίκαιο εμπόριο είναι κλειδί στην οικονομική επιτυχία.

Στο θέμα των Δυτικών Βαλκανίων, ο Πολωνός Πρόεδρος τόνισε υπάρχουν εντάσεις που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν χώρες και πρόταση του είναι η αλλαγή πολιτικής τους με σαφή «Ευρωπαϊκή προοπτική».

Από τη πλευρά του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πως οι σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τουσκ είναι «εξαιρετικές» και δήλωσε πως είναι χαρούμενος που θα συνεχίσουν να δουλεύουν από κοινού.

«Κατά μήκος της ΕΕ υπάρχει ανάπτυξη, ότι τεράστια αλλά τουλάχιστον βλέπω μια βελτίωση» συμπλήρωσε ο Λουξεμβούργιος Πρόεδρος, τονίζοντας πως τα δημοσιονομικά ελλείματα επίσης έχουν μειωθεί και πλέον κυμαίνονται στο 1.7% και αναμένεται να μειωθούν στο 1.4% το 2017.

Ακολούθησε το δείπνο των ηγετών και αύριο θα γίνει η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης