Κίνα καλεί ΗΠΑ, Ν.Κορέα και Β. Κορέα να σταματήσουν την ένταση

Κίνα καλεί ΗΠΑ, Ν.Κορέα και Β. Κορέα να σταματήσουν την ένταση

Η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε τέσσερις πυραύλους στη θάλασσα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Ιαπωνίας τη Δευτέρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας

Κίνα καλεί ΗΠΑ, Ν.Κορέα και Β. Κορέα να σταματήσουν την ένταση
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, κάλεσε σήμερα Τετάρτη τη Βόρεια Κορέα να σταματήσει τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νότια Κορέα να σταματήσουν τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις οι οποίες, σύμφωνα με την Πιονγκγιάνγκ, συνιστούν προετοιμασία για πόλεμο.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τη Δευτέρα τέσσερις βαλλιστικούς πυραύλους ως απάντηση στις στρατιωτικές ασκήσεις. Ο Γουάνγκ είπε ότι αυτές οι δοκιμές και οι ασκήσεις προκαλούν την αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο σαν δύο «τρένα με επιταχυνόμενη ταχύτητα που κατευθύνονται το ένα πάνω στο άλλο».

Κλείσιμο
«Η εισήγηση της Κίνας είναι, ως πρώτο βήμα, η Βόρεια Κορέα να σταματήσει την πυρηνική δραστηριότητα και οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα να αναστείλουν τις μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις», δήλωσε ο Γουάνγκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει κάθε χρόνο στο περιθώριο των εργασιών του κινεζικού κοινοβουλίου στο Πεκίνο.

Είπε πως αυτή η «διπλή αναστολή» θα επιτρέψει σε όλες τις πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Βόρεια Κορέα εξαπέλυσε τέσσερις πυραύλους στη θάλασσα ανοικτά της βορειοδυτικής ακτής της Ιαπωνίας τη Δευτέρα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με την τελευταία σε μια σειρά πυραυλικών και πυρηνικών δοκιμών που αψηφούν ψηφίσματα που έλαβαν τους τελευταίους μήνες τα Ηνωμένα Έθνη.

«Η κατοχή πυρηνικών όπλων δεν θα φέρει ασφάλεια, η χρήση στρατιωτικής δύναμης δεν είναι διέξοδος», είπε ο Γουάνγκ. «Υπάρχει μια ευκαιρία για επανάληψη των συνομιλιών, υπάρχει ακόμη ελπίδα για ειρήνη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να αναπτύσσουν τα πρώτα στοιχεία του προωθημένου αντιπυραυλικού συστήματός τους, THADD (Terminal High Altitude Area Defense), στη Νότια Κορέα μετά τις τελευταίες δοκιμές του Βορρά, ανακοίνωσε την Τρίτη η Διοίκηση Ειρηνικού των ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη του αντιπυραυλικού αμυντικού συστήματος αναμένεται να βαθύνει την αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νότια Κορέα και στην Κίνα, η οποία έχει αντιδράσει έντονα στην ανάπτυξη του THADD, θεωρώντας ότι καταστρέφει την περιφερειακή ισορροπία ασφαλείας.
Η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση του THADD, που, σύμφωνα με τη Νότια Κορέα, θα καταστεί επιχειρησιακή έως το τέλος του χρόνου, έχει οδηγήσει σε διπλωματική αντιπαράθεση Κίνας-Νότιας Κορέας.

Οι κινεζικές αρχές έχουν κλείσει σχεδόν είκοσι καταστήματα λιανικής του Ομίλου Lotte της Νότιας Κορέας, η οποία ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα μια ανταλλαγή εδάφους με τον στρατό προκειμένου να γίνει η εγκατάσταση του συστήματος.

Η Κίνα αντιτίθεται στην ανάπτυξη του THADD λέγοντας πως το έδαφός της είναι ο στόχος του μεγαλεπίβολου ραντάρ. Η Νότια Κορέα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πει πως το πυραυλικό σύστημα έχει στόχο μόνο να εμποδίσει τις προκλήσεις της Βόρειας Κορέας.

Η Κίνα είναι ο πιο σημαντικός υποστηρικτής της απομονωμένης Βόρειας Κορέας όμως το Πεκίνο έχει οργιστεί από τις επαναλαμβανόμενες πυραυλικές και πυρηνικές δοκιμές και έχει συμφωνήσει για την επιβολή ακόμη πιο αυστηρών κυρώσεων του ΟΗΕ εις βάρος της Πιονγκγιάνγκ, περιλαμβανομένων και των εισαγωγών άνθρακα.

Η Κίνα έχει απορρίψει επίσης τις κατηγορίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι το Πεκίνο πρέπει να κάνει περισσότερα, λέγοντας πως το πρόβλημα τελικά είναι ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης