Ολλανδία: Ο Ρούτε προειδοποιεί για χάος στη χώρα αν κερδίσει τις εκλογές ο Βίλντερς

Ολλανδία: Ο Ρούτε προειδοποιεί για χάος στη χώρα αν κερδίσει τις εκλογές ο Βίλντερς

Οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε και το αντί-ισλαμιστικό, αντί-ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς παλεύουν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις

Ολλανδία: Ο Ρούτε προειδοποιεί για χάος στη χώρα αν κερδίσει τις εκλογές ο Βίλντερς
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάλεσε τους ψηφοφόρους να απορρίψουν το Κόμμα της Ελευθερίας του Γκερτ Βίλντερς στις επικείμενες εκλογές στη χώρα (15 Μαρτίου) και να βάλουν ένα τέλος στην άνοδο του λαϊκισμού, ο οποίος ενισχύεται σε αρκετές δυτικές χώρες.

«Η Ολλανδία έχει την ευκαιρία, στις 15 Μαρτίου, να σταματήσει το ντόμινο το οποίο ξεκίνησε στη Βρετανία, ακολούθησαν οι ΗΠΑ και μπορεί να φθάσει έως τις Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία», τόνισε ο κ. Ρούτε σε συνέντευξή του στο BNR Nieuwsradio και προσέθεσε «θα σταματήσουμε αυτή τη νέα τάση».

Οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε και το αντί-ισλαμιστικό, αντί-ευρωπαϊκό Κόμμα της Ελευθερίας του Βίλντερς παλεύουν στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις, ενώ την ίδια ώρα το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν ΛεΠέν και το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αυξάνουν τις δυνάμεις τους σε Γαλλία και Γερμανία.

Από τη στιγμή που τα μεγάλα κόμματα της Ολλανδίας έχουν αρνηθεί να συνεργαστούν με τον κ. Βίλντερς, ο οποίος καταδικάστηκε πέρυσι για επιθετικές δηλώσεις του για τους μετανάστες, είναι απίθανο το Κόμμα της Ελευθερίας να κατορθώσει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό μετά τις εκλογές.

Ο κ. Βίλντερς δημιουργεί μία «δηλητηριώδη ατμόσφαιρα», όπως υποστήριξε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και μέλος του Εργατικού Κόμματος, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ ο κ. Βίλντερς «δημιουργεί μία ατμόσφαιρα στην οποία το σύνολο του πληθυσμού χαρακτηρίζεται ως πρόβλημα, μία ατμόσφαιρα στην οποία έχει καταργηθεί η θρησκευτική ελευθερία για συγκεκριμένο τμήμα του πληθυσμού».

Με δεδομένο το εκλογικό σύστημα στην Ολλανδία θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας συνασπισμός έξι κομμάτων, τα οποία θα συγκεντρώνουν 76 έδρες (στο σύνολο των 150 εδρών του κοινοβουλίου της χώρας). Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και εάν το Κόμμα της Ελευθερίας κερδίσει τις εκλογές, οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις θα το εμποδίσουν να διαδραματίσει ενεργό κυβερνητικό ρόλο.

Βάσει των δημοσκοπήσεων το Κόμμα της Ελευθερίας και οι Φιλελεύθεροι αναμένεται ότι θα κερδίσουν από 22 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι, οι Χριστιανοδημοκράτες, το κόμμα D66 και το Εργατικό κόμμα, τα οποία έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεργαστούν με τον κ. Βίλντερς, αναμένεται να κερδίσουν συνολικά 70 έδρες.

Πάντως ο κ. Ρούτε προειδοποίησε ότι το Κόμμα της Ελευθερίας βρίσκεται πολύ ψηλά στις δημοσκοπήσεις και ότι η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί την Ολλανδία, καθώς είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιούνται εθνικές εκλογές, μετά το Brexit και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

«Θα κοιτάζουν εμάς όταν αυτό συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι εμείς εδώ μπορούμε να αλλάξουμε το χάος που δημιουργήθηκε μετά το Brexit και το χάος που υπήρξε μετά την εκλογή Τραμπ», κατέληξε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης