Τιμωρία στις κάλπες για Σαρκοζί

Τιμωρία στις κάλπες για Σαρκοζί

Πολύ σαφής υποχώρηση της εκλογικής απήχησης των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γαλλία ήταν το "δώρο" των εκλογέων στον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο "Φρανς-2".

Ο Νικολά Σαρκοζί δεν θα αποκηρύξει τα πυρηνικά
Πολύ σαφής υποχώρηση της εκλογικής απήχησης των κομμάτων του κυβερνώντος συνασπισμού στη Γαλλία ήταν το "δώρο" των εκλογέων στον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο "Φρανς-2".

Το "Φρανς 2" μετέδωσε δημοσκοπικά στοιχεία του ινστιτούτου "Σοφρές" σύμφωνα με τα οποία οι Σοσιαλιστές συγκέντρωσαν ποσοστό ψήφων 30%, έναντι 26,7% των ψήφων για την κυβερνώσα "Ενωση για το Λαϊκό Κίνημα" (UMP) --το προεδρικό κόμμα--, την ώρα όμως που κατά το ξεκίνημα της προεκλογικής εκστρατείας το κυβερνών κόμμα προηγείτο με ποσοστό +10% των Σοσιαλιστών...

Κλείσιμο
Πλειοψηφία πολιτικών παρατηρητών, συμφωνεί ότι οι πολιτικές "γκάφες" στελεχών του κόμματος και του ιδίου του προέδρου κατά την προεκλογική εκστρατεία, που έκαναν και πολλά "πρωτοσέλιδα", αιτιολογούν απόλυτα αυτήν την κάμψη της εκλογικής απήχησης του κόμματος και πιθανόν προσωπικά του Γάλλου προέδρου.

Ενώ η Γαλλία "δειλά" εξέρχεται από την οικονομική ύφεση, ταυτόχρονα η "καμπύλη" της ανεργίας είναι ακόμα ανοδική και διαμορφώνεται στο "στρογγυλό" +10% για τη μητρόπολη και τις "υπερπόντιες κτήσεις και διαμερίσματα". Αρα, σημειώνουν οι πολιτικοί παρατηρητές, "οι εκλογείς έστειλαν ένα μήνυμα στον πρόεδρο Σαρκοζί ότι "δεν εμπιστεύουνται πλέον την οικονομική του πολιτική".

Υπό όρους, μόνον την Κορσική και την Αλσατία θα διατηρήσει ο κυβερνητικός συνασπισμός μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών την ερχόμενη Κυριακή, δηλαδή μόνον δύο από τις 26 περιφέρειες της Γαλλίας, όπου μ αυτήν την εκλογική διαδικασία σε δύο φάσεις θ αναδειχθούν οι νέες τοπικές αρχές τους.

Ο συνδυασμός "Ευρώπη Οικολογία" πιστώνεται δημοσκοπικά με το +12,3% των ψήφων, ενώ το "Εθνικό μέτωπο" του Λε πεν συγκεντρώνει κατά τους δημοσκόπους επίσης 12% των ψήφων.

Η γαλλική Αριστερά σε όλο της το φάσμα συγκέντρωσε σήμερα +50,5% των ψήφων, επισημαίνουν οι πολιτικοί παρατηρητές.

"Σήμερα, αρνηθήκαμε την διαιρεμένη Γαλλία", τόνισε η ηγέτης των Σοσιαλιστών, κυρία Μαρτίν Ομπρί, σχολιάζοντας το +30% του κόμματός της, ενώ στις τελευταίες ευρωεκλογές το εκλογικό της ποσοστό ήταν σχεδόν +17% .

Περίπου το 48% των 44 εκατομμυρίων Γάλλων εκλογέων ψήφισε στις εκλογές, ιστορικό "χαμηλό" γιαυτήν την κατηγορία εκλογών.

Αντίστροφα, +60% των εκλογέων είχε συμμετάσχει στις αντίστοιχες εκλογές το 2004, ενώ σ εκείνες του 1998 το ποσοστό συμμετοχής ήταν +58% .
Κάθε ψηφοδέλτιο που έλαβε +10,01% των ψήφων, συμμετέχει στον τελικό "γύρο" της 21ης Μαρτίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης