«Αντίο όμορφε», λένε στον Ρέντσι τα ξένα ΜΜΕ

«Αντίο όμορφε», λένε στον Ρέντσι τα ξένα ΜΜΕ

La Repubblica: Θρίαμβος του «όχι», ο Ρέντσι αποχωρεί - Reuters: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω - Guardian: Η Ιταλία παραπαίει 


«Αντίο όμορφε», λένε στον Ρέντσι τα ξένα ΜΜΕ
Τη βαριά ήττα του Ματέο Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα σχολιάζουν τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων εφημερίδων αλλά και στα site των διεθνών πρακτορείων με τα διεθνή ΜΜΕ να αναφέρονται στην παραίτηση του Ρέντσι και στο μέλλον της Ιταλίας μετά το «no» των Ιταλών. 


Κλείσιμο

Guardian: Η Ιταλία παραπαίει 

Το «no» των Ιταλών στο δημοψήφισμα σχολιάζει ο Guardian στο σημερινό του πρωτοσέλιδο γράφοντας: «Η Ιταλία παραπαίει μετά το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα αναγκάζοντας τον Ρέντσι να παραιτηθεί». 




La Repubblica: Θρίαμβος του «όχι», ο Ρέντσι αποχωρεί

Και η ιταλική «La Repubblica» σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος. Με τίτλο: «Θρίαμβος του όχι, ο Ρέντσι αποχωρεί» η ιταλική εφημερίδα απεικονίζοντας τον απερχόμενο πρωθυπουργό της χώρας με το κεφάλι σκυφτό κατά την ανακοίνωση της παραίτησής του στο Παλάτσο Κίτζι γράφει: «Τα δάκρυα του Ρέντσι: έχω εντολή να πάω σπίτι μου». 



Ο διευθυντής της εφημερίδας La Repubblica, Μάριο Καλαμπρέζι αναφέρεται στην πορεία και στις πρωτοβουλίες του Ρέντσι που μας οδήγησαν στην σημερινή εξέλιξη. «Πριν από ένα χρόνο, ο πρωθυπουργός είχε την ατυχή ιδέα να μετατρέψει το συνταγματικό δημοψήφισμα σε έκφραση της λαϊκής βούλησης σχετικά με το πρόσωπό του. Σε ένα είδος νέας στέψης, ελπίζοντας ότι θα μπορούσε να επαναλάβει την επιτυχία των ευρωεκλογών του 2014», γράφει ο Καλαμπρέζι.
 
Προσθέτει, όμως, ότι «ο Ρέντσι δεν κατάλαβε πως δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση, στις δυτικές δημοκρατίες, η οποία θα μπορούσε να επιβιώσει μιας ψηφοφορίας τέτοιου είδους, μετά από χίλιες ημέρες θητείας». Ο διευθυντής της La Repubblica εύχεται «τόσο στην δεξιά παράταξη (όπως συνέβη στην Γαλλία), όσο και στην αριστερά, να γίνουν επιλογές με σημείο αναφοράς τον πολιτικό ορθολογισμό», αλλά και το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα «να αφήσει πίσω του την περίοδο των καυγάδων, ώστε να εργασθούν όλοι για την καταπολέμηση του λαϊκισμού».

Il manifesto: Aντίο όμορφε 

«Bello Ciao» (Αντίο όμορφε) γράφει στο πρωτοσέλιδό της η ιταλική «Ιl manifesto» με τον Ματέο Ρέντσι να είναι γυρισμένος πλάτη. 




Il tempo: Ω, όχι

Με τον Ματέο Ρέντσι να κρατά το κεφάλι του η ιταλική «Ιl tempo» αρκείται να σχολιάσει  για το αποτέλεσμα: «Ω, όχι». 



Corriere della Sera: 

Σε ανάλυση με τίτλο «το αίσθημα ευθύνης τώρα είναι αναγκαίο», ο σχολιαστής της εφημερίδας Corriere della Sera, Μάσιμο Φράνκο υπογραμμίζει ότι «οι ψηφοφόροι είπαν "όχι" στον τρόπο με τον οποίο ο Ρέντσι ήθελε να αλλάξει το Σύνταγμα, αλλά, ίσως, ακόμη περισσότερο στην κυβέρνησή του». «Ο πρωθυπουργός είχε κάνει έκκληση στην κινητοποίηση της "σιωπηλής πλειοψηφίας", βέβαιος ότι θα μπορούσε να την σαγηνεύσει. Η πλειοψηφία εκφράσθηκε, αλλά εναντίον του, με μια διαφορά η οποία αγγίζει τις είκοσι μονάδες», γράφει ο Ιταλός αναλυτής.
 
Σύμφωνα με τον Φράνκο, «χρειάζεται λίγος χρόνος για να ξανασμιλευθεί το εκλογικό σύστημα, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο πολύπλοκη και διαιρεμένη είναι η ιταλική κοινωνία». Και για τον λόγο αυτό, εκτιμά ότι «θα είναι πρώτα απ΄όλα καθήκον του προέδρου της Δημοκρατίας, να κινηθεί έτσι ώστε η κυβέρνηση και ο Ρέντσι να ερμηνεύσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την λαϊκή ετυμηγορία, χωρίς να προσπαθήσουν να πετύχουν απίθανες ρεβάνς».
 
Η εφημερίδα της Ρώμης Il Messagero γράφει ότι «πρέπει να θεωρηθεί πιθανό ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας -όπως του επιβάλλει και ο ρόλος του- θα προσπαθήσει να ακολουθήσει κάθε δρόμο που μπορεί να οδηγήσει στην σύσταση νέας κυβέρνησης, με την ήδη υπάρχουσα πλειοψηφία, του Δημοκρατικού Κόμματος και των Πέντε Αστέρων». Κατά την άποψη της Il Messagero, δηλαδή, «όσοι επένδυσαν σε μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας, τελικά, μπορεί και να απογοητευθούν».

Reuters: Ένα βήμα μπροστά, δύο πίσω 

Με αυτό τον τίτλο σχολιάζει το Reuters το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ιταλία. «Οι Ιταλοί ψήφισαν για την αβεβαιότητα και όχι για την κρίση» αναφέρει το πρακτορείο σχολιάζοντας την ήττα του Ματέο Ρέντσι που ανακοίνωσε την παραίτησή του. «Το αποτέλεσμα στην Ιταλία είναι το τρίτο πλήγμα για την πολιτικό κατεστημένο μετά την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ». «Η κατάσταση στην Ιταλία είναι λιγότερη δραματική, αλλά πολύ σοβαρή» υπογραμμίζει το Reuters και συνεχίζει πως μετά τον Ρέντσι βασική και πρώτη προτεραιότητα είναι οι ιταλικές τράπεζες. 

«Η Ιταλία έχει ξαναβρεθεί σε αυτή την κατάσταση. Ήταν στις εκλογές του 2013 που δεν υπήρξε κάποιος ξεκάθαρος νικητής και έτσι τα δύο μεγάλα κόμματα αναγκάστηκαν να στηρίξουν μία αδύναμη κυβέρνηση». «Τώρα όμως τα πράγματα είναι χειρότερα» σχολιάζει τέλος το πρακτορείο.

Die Welt: «Ιταλία, τo επόμενο μεγάλο σοκ για τη στατικότητα της Ευρώπης»

«Ιταλία, τo επόμενο μεγάλο σοκ για τη στατικότητα της Ευρώπης» επιγράφεται το σχόλιο της εφημερίδας Die Welt. Οι Ιταλοί έριξαν τον Ματέο Ρέντσι. Πέταξαν απλώς τη μεγαλύτερη ευκαιρία για ένα καλύτερο μέλλον. Συνυπεύθυνοι είναι όμως και οι Ευρωπαίοι διότι εγκατέλειψαν τον Ρέντσι. Το όχι των Ιταλών έχει τουλάχιστον διαστάσεις: αφενός την αντίδραση κατά του κατεστημένου και αφετέρου την καθαρά ιταλική μη ορθολογική, γράφει ο αρθρογράφος της Κλάους Γκάιγκερ / Klaus Geiger. 'Οσο ο Ρέντσι υποσχόταν να καταστρέψει το κατεστημένο τον επευφημούσαν. 'Οντας όμως στην εξουσία ο Ρέντσι ήρθε αντιμέτωπος με την παράλογη διαλεκτική της ιταλικής Δημοκρατίας. 'Οταν ξεκίνησε να υλοποιεί την υπόσχεσή του να διαλύσει το κατεστημένο, με κύριο όργανο την αλλαγή του Συντάγματος, οι Ιταλοί του γύρισαν την πλάτη και προσχώρησαν σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες με τη σειρά τους υπόσχονταν να θέσουν αυτόν εκτός μάχης, να διαλύσουν αυτόν ο οποίος θα το διέλυε, συνεχίζει ο αρθρογράφος. Κυρίως στράφηκαν οι Ιταλοί προς το κίνημα των πέντε Αστέρων, το οποίο είναι εντελώς αναξιόπιστο, αφού δεν λέει τι θα πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα. Θέλουν να βγει η Ιταλία από την ευρωζώνη; Τη μια λένε ότι θέλουν ένα δεσμευτικό δημοψήφισμα για την αποχώρησή της, την άλλη ότι θέλουν απλώς να γίνει ένα μη δεσμευτικό, συμβουλευτικό δημοψήφισμα. Και τι πρέπει να υποθέσουν οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι; Για την ώρα κανείς δεν μπορεί να πει ακριβώς τι θα σήμαινε ένας πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων. Η Ευρώπη ευθύνεται όμως και η ίδια για το γεγονός ότι τώρα θα πρέπει να έχει να κάνει με μιαν ασταθή Ιταλία χωρίς έναν αξιόπιστο εταίρο. Ο Ματέο Ρέντσι ήταν η κινητήρια μηχανή την οποία χρειαζόταν η Ευρώπη περισσότερο από ποτέ. Αλλά η Ευρώπη τον εγκατέλειψε. Η Γερμανία και η Γαλλία κλείνουν τα σύνορα και αφήνουν την Ιταλία μόνη να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση. Ετσι, στο τέλος ο Ρέντσι βρέθηκε μόνος. Δεν είχε καμιά πιθανότητα. Οι Ιταλοί υπέκυψαν στην παλιά παρόρμησή τους να ρίξουν τους ισχυρούς του μισητού κράτους. Με τον Ρέντσι φεύγει όμως εκείνος ο άντρας, ο οποίος θα μπορούσε να αλλάξει με επαναστατικό τρόπο την Ιταλία. Το συμπέρασμα είναι σαφές: Η Ιταλία κλώτσησε μιαν ιστορική ευκαιρία «ελαφρά τη καρδία». Ο άλλος πυλώνας επί του οποίου βασιζόταν το μέλλον της Ευρώπης κλονίζεται.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης