Μπρατισλάβα: «Τσάι και συμπάθεια» στον Δούναβη για την επόμενη μέρα του Brexit

Μπρατισλάβα: «Τσάι και συμπάθεια» στον Δούναβη για την επόμενη μέρα του Brexit

Πάνω σε κρουαζιερόπλοιο που διέσχιζε τον φημισμένο ποταμό, οι 27 ηγέτες της ΕΕ συζήτησαν για το μέλλον μιας ΕΕ δίχως την Βρετανία - Κλίμα σύμπνοιας και «προσεκτικές» δηλώσεις

Μπρατισλάβα: «Τσάι και συμπάθεια» στον Δούναβη για την επόμενη μέρα του Brexit
Σε αναζήτηση κοινής κατεύθυνσης για το μέλλον της Ευρώπης μετά το Brexit βρίσκονται οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών της ΕΕ, που συμμετέχουν στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στην Μπρατιλάβα.

Μετά την αρχική συζήτηση των ηγετών, όπου δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν όλοι, και καθώς υπήρχε πίεση χρόνου, η συζήτηση συνεχίστηκε στο γεύμα, που έγινε πάνω σε κρουαζιερόπλοιο στον Δούναβη.

Κλείσιμο
«Το κυρίως πιάτο του γεύματος των Ευρωπαίων ηγετών περιλάμβανε τις σχέσεις της ΕΕ με το Λονδίνο μετά το δημοψήφισμα υπέρ του Brexit. Η σύνοδος της Μπρατισλάβας ήταν μέχρι στιγμής μια ειλικρινής συζήτηση για τις επιλογές που έχουμε, ώστε να προχωρήσει προς τα εμπρός η ΕΕ. Βρισκόμαστε στην ίδια βάρκα -κυριολεκτικά» ήταν το μήνυμα που έστειλε στο Twitter ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ.

Το στίγμα της Συνόδου έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσερχόμενος δήλωσε ότι «η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του, κινήθηκε στο πνεύμα της Διακήρυξης της Συνόδου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου στην Αθήνα: «Είναι η πρώτη συζήτηση μετά την βρετανική ψήφο. Ελπίζω να μπορέσουμε να βρούμε μία κοινή βάση, μία θετική βάση. Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μία συγκεκριμένη ατζέντα για αλλαγή. Χρειαζόμαστε μία κοινωνική Ευρώπη με ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους τους ανθρώπους της, για τους νέους και για όλους τους πολίτες της. Χρειαζόμαστε μία Ευρώπη, η οποία να μπορεί να διαχειριστεί το μεταναστευτικό αποτελεσματικά και με έναν τρόπο ανθρώπινο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη, είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Τσίπρας.





Οι συζητήσεις στρέφονται γύρω από την αναζήτηση μιας κοινής πολιτικής για το προσφυγικό και μιας ουσιαστικής προοπτικής για ανάπτυξη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε μια γενική τοποθέτηση, χωρίς αιχμές. Προσερχόμενη πάντως το πρωί, δήλωσε ότι η ΕΕ βρίσκεται "μπροστά σε μια κρίσιμη κατάσταση. Το ζήτημα είναι να αποδείξουμε με πράξεις ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Το μήνυμα από την Μπρατισλάβα πρέπει να είναι: θέλουμε να συνεργαστούμε και θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα, τα οποία υπάρχουν στην Ευρώπη".

Σημείωσε, δε, ότι οι τομείς οι οποίοι επιδέχονται βελτίωση είναι η εξωτερική ασφάλεια, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η άμυνα, όπως επίσης η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φέρεται να τοποθετήθηκε για την ανάγκη κοινωνικής προστασίας, κοινής άμυνας και ασφάλειας, και αναφέρθηκε σε έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη, την ασφάλεια και τους νέους.

Στις δηλώσεις του, πάντως, εξέφρασε την σπουδή της Γαλλίας να καλυφθεί το κενό στην ασφάλεια που αφήνει η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας: «Η Γαλλία καταβάλλει τη μεγαλύτερη προσπάθεια για την ευρωπαϊκή άμυνα, αλλά δεν μπορεί να είναι μόνη, δεν θέλει να είναι μόνη... Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση μόνη της να εγγυάται την προστασία της. Μπορεί η Γαλλία να είναι η πρώτη, αλλά θέλει η Ευρώπη μαζί με την Γαλλία να μπορεί να διασφαλίζει τη δική της προστασία, τη δική της άμυνα, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, μαζί με τον Αμερικανό εταίρο».



Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι μίλησε για κοινή μεταναστευτική πολιτική και ασφάλεια, για ανάπτυξη με έμφαση σε ανταγωνιστικούς τομείς (π.χ. ψηφιακή τεχνολογία).

Την ανάγκη για κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό τόνισε και ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ενώ επισήμανε ότι στην Ευρώπη επικρατεί ανασφάλεια και φόβος για την απώλεια της απασχόλησης και της κοινωνικής προστασίας.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, υπογράμμισε την ανάγκη για κοινωνική Ευρώπη, ανάπτυξη και κοινή πολιτική για το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στεφάν Λεβάν, επίσης μίλησε για την ανάγκη κοινωνικής Ευρώπης.

«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ» δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός, Ταάβι Ρόιβας.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε: «Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες, είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28. Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».

Περιμένω μια ειλικρινή συζήτηση για τα μεγάλα θέματα όπως είναι το προσφυγικό, η ασφάλεια και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, δήλωσε ο Τσέχος πρωθυπουργός, Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, τονίζοντας ότι πρέπει να ενισχυθούν οι αρχές της αλληλεγγύης. 

Μετά το ανεπίσημο γεύμα στον Δούναβη, οι ηγέτες της ΕΕ ξεκίνησαν τη δεύτερη συνεδρία εργασιών.












Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης