Τουρκία: «Οργιάζουν» οι φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου

Τουρκία: «Οργιάζουν» οι φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου

Οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον Ερντογάν έχουν διαρραγεί - Ποια η αφορμή για τα «σύννεφα» - «Δεν είμαι προσκολλημένος σε αξιώματα», δήλωνε πριν τη συνάντηση με τον «σουλτάνο»

Τουρκία: «Οργιάζουν» οι φήμες για παραίτηση Νταβούτογλου
Έντονη είναι η φημολογία τις τελευταίες ώρες για επικείμενη παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, Αχμέτ Νταβούτογλου, τη στιγμή που όλοι αναμένουν την έκβαση των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που πραγματοποιούνται σήμερα εκτάκτως.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο η συνάντηση των δύο ανδρών ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ωστόσο επισπεύσθηκε, χωρίς να έχει γίνει γνωστό ποιος επιδίωξε τη μεταφορά της.

Οι πρώτες ενδείξεις για την αποχώρηση του Νταβούτογλου έγιναν αντιληπτές κατά την εβδομαδιαία ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) κατά την οποία δήλωσε πως δεν είναι προσκολλημένος σε αξιώματα και ότι θα μπορούσε να απορρίψει οποιαδήποτε θέση ακόμα και αν πολλοί θα το θεωρούσαν αδιανόητο.

Όλα αυτά, έπειτα από τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος στις 29 Απριλίου, όπου ο Νταβούτογλου αναγκάστηκε να παραχωρήσει το δικαίωμα να ορίζει τους προέδρους των τοπικών οργανώσεων.

Μετά την πιο σύντομη ομιλία του, διάρκειας μόλις 50 λεπτών, ο Νταβούτογλου ερωτήθηκε από δημοσιογράφο της Hurriyet αν προανήγγειλε την παραίτησή του, με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν έχει λάβει ακόμα καμία απόφαση και ότι εξετάζει τα πράγματα. Την ίδια ώρα, τόνισε πως οποιαδήποτε απόφαση κι αν λάβει δε θα βλάπτει το κόμμα.
Κλείσιμο

Το κλίμα περί αποχώρησης πυροδότησε και ένα κείμενο σε πρωτοεμφανιζόμενο μπλογκ, το οποίο εκθείαζε το έργο του Ερντογάν και τόνιζε πως ο Νταβούτογλου δεν κατάφερε να «υπηρετήσει» σωστά τον «σουλτάνο».

Παρότι το κείμενο ήταν ανώνυμο, δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι πίσω από το μπλογκ βρίσκεται δημοσιογράφος που είναι στο πλευρό του Ερντογάν, ο οποίος, μάλιστα, δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας «αρχηγός» 73 φορές στο ίδιο δημοσίευμα!

Ακολουθώντας τη ρητορική του Ερντογάν, ο ανώνυμος συντάκτης τόνιζε πως υπάρχει συνωμοσία κατά της Τουρκίας και το μόνο που μπορεί να προστατεύσει τη χώρα είναι «η σοφία και η δύναμη του προέδρου».

Αναφερόμενος, μάλιστα, στους «προδότες» της χώρας ο κυριότερος, σύμφωνα με τον συντάκτη είναι ο Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο «ο αρχηγός ευλόγησε για περίπου δύο χρόνια θέτοντάς τον στην θέση του πρωθυπουργού, με μόνο δύο προσδοκίες, να μη συνεργαστεί με τη Δύση και να βοηθήσει στη μετάβαση του προεδρικού συστήματος».

Βέβαια, σύμφωνα με τον δημιουργό του μπλογκ ο Νταβούτογλου δε σημείωσε επιτυχία σε κανένα από τα δύο ζητήματα καθώς έδωσε συνεντεύξεις στα δυτικά μέσα ενημέρωσης του «διαβόλου», συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και έκανε συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δεν υπερασπίστηκε τον Ερντογάν «απέναντι στα ατελείωτα ψέματα της αντιπολίτευσης».

Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν δείχνει να προτιμά το δεξί του χέρι τον υπουργό Μεταφορών, Μπιναλί Γιλντιρίμ, για την πρωθυπουργία ή τον υπουργό Ενέργειας Σερχάτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος τυγχάνει να είναι γαμπρός του…

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης