Ζάμπια: Κινδυνεύει με κατάρρευση ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Αφρικής

Ζάμπια: Κινδυνεύει με κατάρρευση ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Αφρικής

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται από τις τοπικές αρχές για να σταματήσουν την διαροή, το φράγμα Κariba, ένα από τα μεγαλύτερα της Αφρικής οδηγείται στην κατάρρευση η οποία αν συμβεί θα οδηγήσει σε μεγάλες καταστροφές στην περιοχή

Ζάμπια: Κινδυνεύει με κατάρρευση ένα από τα μεγαλύτερα φράγματα της Αφρικής
Όπως όλα δείχνουν, η νέα χρονιά δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τα υδροηλεκτρικά φράγματα ανά τον κόσμο. Λίγες ημέρες πριν, στις 11 Ιανουαρίου οι αρχές του Ιράκ ανακοίνωσαν ότι το φράγμα της Μοσούλης βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και κινδυνεύει από στιγμή σε στιγμή να καταρρεύσει, αποτελώντας κίνδυνο για εκατομμύρια ανθρώπους.

Ένα ακόμα φράγμα, αυτή την φορά στην Ζάμπια, βρίσκεται και αυτό σε ιδιαίτερα επικίνδυνη φάση. Το φράγμα Καρίμπα, ένα από τα μεγαλύτερα της Αφρικής έχει παρουσιάσει σημαντικά σημάδια διάβρωσης, τα οποία οδηγούν με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή του.

Το φράγμα αυτό το οποίο σηματοδοτεί και τα σύνορα με την Ζιμπάμπουε, συγκρατεί την μεγαλύτερη ποσότητα νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη ξηρασία, οδηγεί σε μείωση της παραγωγής σε ηλεκτρικό ρεύμα, απ' όπου τροφοδοτείται περίπου η μισή χώρα.

Το φράγμα χτίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 50 και στα χρόνια που μεσολάβησαν η ροή του νερού από τις οπές εκτόνωσης, δημιούργησαν στην βάση του μία τεράστια τρύπα η οποία πλέον έχει δημιουργήσει μία κατάσταση μη αναστρέψιμη.

Η οπή αυτή έχει αγγίξει πλέον τα θεμέλια του φράγματος, και με το νερό να συνεχίζει να πέφτει με δύναμη από αρκετό ύψος, καταστρέφει τις βάσεις του τοίχου, με αποτέλεσμα την δομική του πλέον ανεπάρκεια στο να συγκρατήσει τα εκατομμύρια τόνου νερού και τις τεράστιες δυνάμεις που αναπτύσσονται.
Κλείσιμο

Το μόνο που το σώζει αυτή την στιγμή είναι ότι έχει μειωθεί σημαντικά η ποσότητα του νερού λόγω ξηρασίας, όμως ο ποταμός Ζαμβέζης μπορεί ανά πάσα στιγμή να κατεβάσει τεράστιες ποσότητες νερού και να δημιουργήσει πρόβλημα στο φράγμα.

Πάντως τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια βρίσκονται στο στόχαστρο, καθώς οι ειδικοί από μεγάλα πανεπιστήμια, όπως αυτό της Οξφόρδης, ερευνώντας 245 φράγματα σε όλο τον κόσμο, διαπίστωσαν ότι τα κόστη για την κατασκευή τους είναι τεράστια και τα έσοδα δύσκολα καλύπτουν σε εύλογο χρόνο αυτό το κόστος.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι άλλες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, ο ήλιος, τα μικρά υδροηλεκτρικά μέσα σε κανάλια, μπορούν να είναι πολύ πιο αποδοτικά, χωρίς τα μεγάλα έξοδα αλλά και τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονούν τα μεγάλης κλίμας υδροηλεκτρικά φράγματα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης