Η ΕΕ υιοθέτησε ψήφισμα για το Ισραήλ μετά την άρση των ενστάσεων της Ελλάδας

Η ΕΕ υιοθέτησε ψήφισμα για το Ισραήλ μετά την άρση των ενστάσεων της Ελλάδας

Το Ισραήλ επικρίνεται για τους εποικισμούς - Γιατί διαφωνούσε η Αθήνα - Τι γράφουν τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης για την στάση της ελληνικής διπλωματίας υπέρ των ισραηλινών θέσεων

Η ΕΕ υιοθέτησε ψήφισμα για το Ισραήλ μετά την άρση των ενστάσεων της Ελλάδας
Μπορεί τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας να διατράνωνε ότι η επίλυση του παλαιστινιακού αποτελεί «κλειδί» για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και να ανακοίνωνε πως σε όλα τα δημόσια έγγραφα θα χρησιμοποιείται ο όρος «Παλαιστίνη» και όχι «Παλαιστινιακή Αρχή», όμως, όπως προκύπτει η Ελλάδα στήριξε με κάθε τρόπο το Ισραήλ στο τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Ακόμα και αν ο Έλληνας πρωθυπουργός τον περασμένο μήνα εξέφραζε την πλήρη ικανοποίησή του για την «σπάνια» ομοφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων στο ψήφισμα του κοινοβουλίου υπέρ της αναγνώρισης κράτους της Παλαιστίνης, σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έδωσε τη δική του μάχη ώστε να «μπλοκάρει» ψήφισμα της ΕΕ που θα επέκρινε αυστηρά τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας, λοιπόν, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην ισραηλινή κυβέρνηση σχετικά με τους ισραηλινούς εποικισμούς έπειτα από το κοινό ψήφισμα, κατά το οποίο οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ενισχύουν τη θέση τους κατά της δραστηριότητας του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Όπως επισημαίνει ο Guardian το ψήφισμα υπογράφηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών των μελών-κρατών της ΕΕ «αφού η Ελλάδα, μία από τις πέντε χώρες από τις οποίες το Ισραήλ ήλπιζε να εμποδίσει την αποδοχή του ψηφίσματος, υποχώρησε ύστερα από ένα Σαββατοκύριακο αντιπαραθέσεων και έντασης από τους Παλαιστίνιους αξιωματούχους και άλλους Ευρωπαίους διπλωμάτες».
Κλείσιμο

Το ψήφισμα εστιάζει στο γεγονός ότι η συμφωνία της ΕΕ με το Ισραήλ εφαρμόστηκε μόνο στο κράτος του Ισραήλ όπως αυτό ορίζεται από τα σύνορα πριν το 1967, (πριν την κατάληψη της Λωρίδας της Γάζας, της Δυτικής Όχθης και της Ανατολικής Ιερουσαλήμ) προσθέτοντας «η ΕΕ πρέπει σαφώς και ρητά να υποδεικνύει την αδυναμία εφαρμογής της συμφωνίας στα εδάφη που κατελήφθησαν από το Ισραήλ το 1967. Αυτό δεν συνιστά μποϊκοτάζ του Ισραήλ, στο οποίο η ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά».

Στη συνέχεια, η σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα εδάφη και ευρύτερες συνέπειες και επιπλέον θα εξετάσει περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να προστατεύσει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών, η οποία διαρκώς «διαβρώνεται από νέα δεδομένα επί του εδάφους».

Όπως επισημαίνει ο βρετανικός Guardian ανάμεσα στις χώρες που επέμειναν για το ψήφισμα ήταν η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Σουηδία, ενώ το Ισραήλ όπως αναφέρει η εφημερίδα είχε ασκήσει πίεση στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Τσεχία με την ελπίδα ότι θα σχημάτιζαν ομάδα για να εμποδιστεί η εφαρμογή της απόφασης.

«Σύμφωνα με πηγές κοντά στις συνομιλίες, η Ελλάδα -η οποία είχε δυσαρεστηθεί με την πρωτοβουλία της ΕΕ για τις ετικέτες των προϊόντων (από τα κατεχόμενα εδάφη)- ήταν η τελευταία πριν αναδιπλωθεί έπειτα από διπλωματική πίεση τη Δευτέρα», γράφει ο Guardian, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες πράγματι ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, άσκησε πίεση για να τροποποιηθεί το κείμενο του ψηφίσματος υπέρ του Ισραήλ.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε πως το έγγραφο, για το οποίο συμφώνησαν ομόφωνα οι υπουργοί Εξωτερικών των 28 μελών-κρατών της ΕΕ, «είναι μία καλή και κοινή βάση για την κοινή θέση μας και για την εμπλοκή μας στην ειρηνευτική διαδικασία της Μέσης Ανατολής».

Όσο για τους ισραηλινούς εποικισμούς, η κυρία Μογκερίνι σε αυστηρό ύφος τόνισε πως είναι «παράνομοι» υπό το διεθνές δίκαιο, γεγονός που αποτελεί εμπόδιο στην ειρήνη και απειλεί την λύση των δύο κρατών.

«Η ΕΕ επαναλαμβάνει την ισχυρή θέση της για την πολιτική των εποικισμών του Ισραήλ, όπως η κατασκευή φράχτη πέρα από τα όρια που έχουν συμφωνηθεί το 1967, οι κατεδαφίσεις και οι κατασχέσεις, οι εξώσεις και οι αναγκαστικές μετακινήσεις, μεταξύ άλλων και των Βεδουίνων, τα παράνομα φυλάκια και οι περιορισμοί της κυκλοφορίας και πρόσβασης», συμπληρώνει η ανακοίνωση της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Καταλήγοντας, η κ. Μογκερίνι επισήμανε πως η ΕΕ καλεί το Ισραήλ να τερματίσει την εποικιστική του δράση και να κατεδαφίσει τους αυθαίρετους οικισμούς που έχουν ανεγερθεί από τον Μάρτιο του 2001, σύμφωνα με τις παλαιότερες δεσμεύσεις της χώρας.

Προειδοποιεί, μάλιστα, πως η δραστηριότητα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη δυνατότητα η Ιερουσαλήμ να αποτελέσει τη μελλοντική πρωτεύουσα των δύο κρατών.




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης