Δύο συλλήψεις στις Βρυξέλλες - Ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά!

Δύο συλλήψεις στις Βρυξέλλες - Ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά!

Οι δύο άντρες είχαν σχεδιάσει τρομοκρατική επίθεση την νύχτα της Παραμονής - Βρέθηκε υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους αλλά όχι όπλα ή εκρηκτικά - Κλειστή η Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για εορταστικές εκδηλώσεις υπό το φόβο χτυπήματος - Εγκαινιάζεται την Πρωτοχρονιά στη Χάγη το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο

Δύο συλλήψεις στις Βρυξέλλες - Ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα την Πρωτοχρονιά!
Δύο ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν σήμερα το πρωί από τις αρχές των Βρυξελλών, ανακοίνωσε το η Εισαγγελία του Βελγίου. 

Τα δύο άτομα σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις στην καρδιά των Βρυξελλών κατά την διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την αλλαγή του χρόνου. «Η έρευνά μας αποκάλυψε σοβαρές απειλές μιας επίθεσης σε συμβολικά σημεία στις Βρυξέλλες κατά τους εορτασμούς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», ανέφερε σε δήλωσή της η εισαγγελία.

Στη διάρκεια κατ΄οίκον ερευνών στις Βρυξέλλες και σε μια γειτονική επαρχία καθώς και στη Λιέγη, την Κυριακή και τη Δευτέρα, συνολικά έξι άνθρωποι συνελήφθησαν για ανακρίσεις αλλά τέσσερις από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι.

Κλείσιμο
Η αστυνομία βρήκε στρατιωτικά ρούχα και υλικό προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους αλλά καθόλου όπλα ή εκρηκτικά. Όπως ανακοίνωσε η βελγική Εισαγγελία,  οι δύο συλληφθέντες δεν είχαν καμία σχέση με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. 

Σύμφωνα με το βελγικό δίκτυο "RTBF", o ένας από τους δύο συλληφθέντες διηύθυνε έναν τρομοκρατικό πυρήνα.

Εν τω μεταξύ, ο «κόκκινος συναγερμός» που έχει σημάνει στην Ευρώπη μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου, όχι μόνο δεν έχει λήξει, αλλά καθημερινά εντείνεται, καθώς νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Μετά το πολυήμερο «lock down» στις Βρυξέλλες στις αρχές του μήνα, ήταν η Βιέννη την περίοδο των Χριστουγέννων που βρέθηκε στο επίκεντρο, ενώ μόλις χθες, μετά από 18 ημέρες, χαλάρωσε κατά μία βαθμίδα τα μέτρα ασφαλείας η Γενεύη. 

Για πρώτη φορά, η Κόκκινη Πλατεία στη Ρωσία θα είναι κλειστή για το κοινό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς υπό το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, η Σκότλαντ Γιαρντ προειδοποιεί ότι οι βρετανικές πόλεις στα περίχωρα του Λονδίνου είναι ευάλωτες σε ένοπλες επιθέσεις τζιχαντιστών καθώς υπάρχει έλλειψη ένοπλων αστυνομικών. Σύμφωνα με τις βρετανικές εφημερίδες, οι μεγάλες πόλεις είναι απροετοίμαστες σε περίπτωση που ισλαμιστές τρομοκράτες εξαπολύσουν επιθέσεις όπως στο Παρίσι. 

Στη Ρωσία, οι αρχές αποφάσισαν να κλείσουν για λόγους ασφαλείας την Κόκκινη Πλατεία την 31η Δεκεμβρίου, με το δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας να προβάλει την δικαιολογία ότι θα γυριστεί εκεί μία ταινία. Ο δήμος της Μόσχας προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στους πολίτες ανακοίνωσε ότι η Κόκκινη Πλατεία, θα κλείσει για το κοινό την παραμονή της Πρωτοχρονιάς για τις ανάγκες γυρίσματος μιας κινηματογραφικής ταινίας. Όταν όμως ενημερώθηκε η εταιρεία παραγωγής αντέδρασε έντονα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ουδέποτε σχεδίαζε να γυρίσει εκεί την ταινία. Η απόφαση των ρωσικών αρχών λήφθηκε όταν η αστυνομία της Βιέννης ανακοίνωσε ότι δέχτηκε προειδοποίηση από τις μυστικές υπηρεσίας «φιλικής» χώρας για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα σε ευρωπαϊκές πόλεις στη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Με την Γηραιά Ήπειρο να βρίσκεται σε κατάσταση υψίστης επιφυλακής, η Ευρώπη αποκτά σε λίγα 24ωρα το δικό της Αντιτρομοκρατικό Κέντρο. Την 1η Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στη Χάγη το Ευρωπαϊκό Αντιτρομοκρατικό Κέντρο (ECTC) της Europol με στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής και τον εντοπισμό υπόπτων και δραστών. Το κέντρο αυτό θα αντλεί πληροφορίες από το σύστημα πληροφοριών Σένγκεν, δηλαδή της βάσης δεδομένων της φύλαξης των συνόρων στην οποία καταγράφονται ύποπτοι αλλά και δράστες. Στο στόχαστρο της νέας ευρωπαϊκής υπηρεσίας θα βρίσκεται η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας για την οποία θα συγκεντρώνονται πολύτιμες πληροφορίες σε μία νέα βάση δεδομένων. Στους στόχους βρίσκεται, ωστόσο, και το εμπόριο όπλων. Οι αστυνομικές υπηρεσίες γνωρίζουν ότι πολλοί τρομοκράτες έχουν στην διάθεσή τους όπλα όπως, πιστόλια και χειροβομβίδες, τα οποία περνούν στη Δυτική Ευρώπη μέσω Βαλκανίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης