Καμπούλ: Δύο νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν κοντά στην ισπανική πρεσβεία

Καμπούλ: Δύο νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν κοντά στην ισπανική πρεσβεία

«Ο πόλεμος συνεχίζεται σε καλό ρυθμό», ανέφερε το μήνυμα των τρομοκρατών - Πληροφορίες και για τραυματίες ανάμεσα στους διπλωμάτες - Αναφορές για εισβολή Ταλιμπάν στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας

Καμπούλ: Δύο νεκροί από επίθεση Ταλιμπάν κοντά στην ισπανική πρεσβεία
Δύο Αφγανοί φρουροί έχασαν τη ζωή τους όταν Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε ξενώνα που βρίσκεται κοντά στην πρεσβεία της Ισπανίας στην Καμπούλ, σύμφωνα με το ισπανικό δίκτυο TVE που επικαλείται πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες μία ομάδα τριών με επτά δραστών εισέβαλαν σε ξενώνα που βρίσκεται κοντά στην ισπανική πρεσβεία στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν και πυροδότησαν εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι.

Την ίδια στιγμή, λέγεται πως οι τρομοκράτες ενεργοποίησαν εκρηκτικά με τα οποία ήταν παγιδευμένο ένα αυτοκίνητο που στάθμευσε έξω από τον ξενώνα.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν, Σεντίκ Σεντίκι, «οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έκρηξη από αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά στην περιοχή Σιρ Πουρ στην Καμπούλ».
Κλείσιμο

Λίγη ώρα αργότερα, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη, διευκρινίζοντας στο μήνυμά τους πως στόχος τους ήταν ξενώνας που βρίσκεται κοντά στην ισπανική πρεσβεία.

«Ο ξενώνας των εισβολέων δέχθηκε επίθεση», ανέφερε μήνυμα των τρομοκρατών μετά τη φονική επίθεση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών δικτύων, ακούστηκαν και πυροβολισμοί που προέρχονταν από το εσωτερικό της πρεσβείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ένα όχημα της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ισπανίας στην Καμπούλ έχει τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ λέγεται ότι άνδρες του προσωπικού της πρεσβείας έχουν τραυματιστεί, πληροφορία που δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

«Μετά την έκρηξη αυτοκινήτου, μερικοί καμικάζι μπήκαν σε ξενώνα κοντά στην πρεσβεία της Ισπανίας. Οι ειδικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο και απέκλεισαν την περιοχή», δήλωσε επικεφαλής των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του υπουργείου Εσωτερικών, Χομαγιούν Αινί.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με Ισπανίδα δημοσιογράφο που επικαλείται πληροφορίες από τις τοπικές αρχές, επισημαίνει ότι δύο Ισπανοί διπλωμάτες κατάφεραν να διαφύγουν και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή τοποθεσία.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το σημείο της επίθεσης, ακούγονται πυροβολισμοί, διακρίνονται άνδρες να μεταφέρουν τραυματίες και φαίνονται οχήματα των αστυνομικών αρχών που έχουν σπεύσει στην περιοχή.

Όπως αναφέρει Αφγανός δημοσιογράφος που επικαλείται πηγές από τις αφγανικές αρχές, τουλάχιστον τρεις Ταλιμπάν κατάφεραν να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο της πρεσβείας και να πυρπολήσουν δύο οχήματα, τα οποία τυλίχτηκαν στις φλόγες.

Ο ίδιος δημοσιογράφος, Μπιλάλ Σαργουάρι, επισημαίνει πως η επίθεση ήταν σχεδιασμένη, ενώ κάνει λόγο για αποτυχημένα μέτρα ασφαλείας, τη στιγμή που σε απόσταση λίγων μέτρων ζει ο πρώην γενικός στρατηγός του αφγανικού στρατού και αντιπρόεδρος της χώρας. Ο Σαργουάρι προσθέτει ότι είδε έναν Ισπανό διπλωμάτη να κλαίει και να χτυπάει το κεφάλι του σε ένα όχημα.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, στο μήνυμά του τόνισε πως «ο πόλεμος συνεχίζεται σε καλό ρυθμό».

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais το 2009 αναφέρονταν τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας στην πρεσβεία.

Την ίδια ώρα, το ισπανικό πρακτορείο EFE επισημαίνει πως κανείς από τους Ισπανούς στρατιώτες που βρίσκονται στο σημείο δεν έχει τραυματιστεί.

Ωστόσο, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, έκανε λόγο για τον ελαφρύ τραυματισμό ενός Ισπανού αξιωματικού, ενώ τόνισε πως η έκρηξη δεν είχε στόχο την πρεσβεία.


Άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας στο σημείο της έκρηξης




Λήψη από τη στιγμή της έκρηξης


Βίντεο από το σημείο της επίθεσης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης