Ευρωβουλευτές: Μην εξισώνετε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες

Ευρωβουλευτές: Μην εξισώνετε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες

Σουλτς: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον των τρομοκρατών με τους συμμάχους μας» - Γιούνκερ: Οι τρομοκράτες του Παρισιού είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εξαναγκάζουν τους πρόσφυγες σε φυγή - Βέμπερ: «Θύματα» και όχι «δράστες» της τρομοκρατίας οι πρόσφυγες

Ευρωβουλευτές: Μην εξισώνετε τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες
Η πολιτική που εξισώνει τους πρόσφυγες με τους τρομοκράτες καλλιεργεί μόνο το μίσος και την απογοήτευση που εμπνέει τελικά όσους εντάσσονται σε τρομοκρατικές ομάδες, υποστήριξαν πολλοί ευρωβουλευτές στη συζήτηση της Τετάρτης στην ολομέλεια.  

Αντί να επιτρέπουν τη διάλυση των ελευθεριών και της ανεκτικότητας της Ευρώπης, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την ενίσχυση της ασφάλειας, μέσω της επιτάχυνσης της ανταλλαγής πληροφοριών και δεδομένων, και των επενδύσεων σε δεξιότητες και τεχνολογίες που απαιτούνται για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, υπογράμμισαν οι ευρωβουλευτές.
 
Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ξεκίνησε τη συνεδρίαση καταδικάζοντας την τρομοκρατική επίθεση στην Τυνησία την Τρίτη. «Σε διάστημα δύο εβδομάδων, οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στη Βηρυτό, στο Παρίσι, στη Δαμασκό και στην Τύνιδα, και κάθε φορά προκάλεσαν μεγάλο πόνο. Ανησυχούμε όλοι, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον των τρομοκρατών (...) με τους συμμάχους μας», δήλωσε ο κ. Σουλτς.
 
«Η ευρωπαϊκή συνεργασία θα πρέπει να ενταθεί και να εξελιχθεί», δήλωσε ο Νικολά Σμιτ μιλώντας εκ μέρους της προεδρίας του Συμβουλίου. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνεδρίασης των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της 20ης Νοεμβρίου, ο κ Σμιτ διαβεβαίωσε τους ευρωβουλευτές ότι «ο ευρωπαϊκός Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων θα αποτελέσει κατευθυντήρια αρχή» κατά τη θέσπιση μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
 
«Στεκόμαστε δίπλα στη Γαλλική Δημοκρατία (...) Η Γαλλική Δημοκρατία είναι και δική μας δημοκρατία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Δεν νομίζω ότι θα πρέπει να εξισώσουμε τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες από τη μία πλευρά με τους τρομοκράτες από την άλλη (...) Αυτοί που έκαναν αυτές τις επιθέσεις στο Παρίσι είναι οι ίδιοι άνθρωποι που αναγκάζουν τους δυστυχείς και τους άτυχους αυτού του πλανήτη να τραπούν σε φυγή», υπογράμμισε ο ίδιος.
Κλείσιμο
 
«Οι σκέψεις μας θα πρέπει να είναι πρώτα με τα θύματα και τις οικογένειές τους», και όχι με τους τρομοκράτες, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), τονίζοντας ότι είναι «απαράδεκτο» να υποστηρίζουμε ότι οι πρόσφυγες που έρχονται στην Ευρώπη είναι οι δράστες της τρομοκρατίας, ενώ στην πραγματικότητα, είναι τα «θύματα της τρομοκρατίας». «Πρέπει να προχωρήσουμε με την οδηγία PNR, να σημειώσουμε πρόοδο σχετικά με την Europol, την οδηγία για την προστασία των δεδομένων, την εξάλειψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την νομοθεσία για την αποθήκευση δεδομένων», πρόσθεσε ο κ. Βέμπερ.
 
Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα (Ιταλία), επεσήμανε ότι «η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στον εαυτό της να αλλάξει λόγω της τρομοκρατίας». «Αυτό δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μία Ευρώπη 11ης Σεπτεμβρίου», προειδοποίησε, τονίζοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να σταθεί ενωμένη, να αδράξει την ευκαιρία και να επενδύσει σε «έξυπνες» υπηρεσίες πληροφοριών. «Θα εργαστούμε για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την πρόταση οδηγίας PNR έως το τέλος του έτους», διαβεβαίωσε.
 
«Η αλληλεγγύη μας είναι με το λαό της Γαλλίας, της Τυνησίας και με όλα τα άλλα θύματα του Daesh [ισλαμικό κράτος]», δήλωσε ο επικεφαλής των ΕΣΜ Σιαντ Καμάλ (Ηνωμένο Βασίλειο). «Πρέπει να συνεργαστούμε όλοι από κοινού για να δείξουμε στους τρομοκράτες ότι δεν θα πετύχουν», είπε ο κ. Καμάλ προσθέτοντας ότι «αν κάθε φορά που μας επιτίθενται μειώνουμε τις ελευθερίες μας, δεν θα υπάρχουν στο τέλος ελευθερίες για να τις υπερασπιστούμε».
 

«Οι τρομοκράτες δεν γνωρίζουν σύνορα, αλλά η αστυνομία και η νοημοσύνη μας εξακολουθεί να έχει σύνορα», δήλωσε ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Βερχόφσταντ (Βέλγιο). «Αν είχαμε να επιλέξουμε μεταξύ κυριαρχίας και ασφάλειας, θα επέλεγα την ασφάλεια», πρόσθεσε. Αναφερόμενος στην οδηγία PNR δήλωσε τα εξής: «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να έχουμε κάποιο είδος υποχρεωτικής ανταλλαγής πληροφοριών (...) ένα κοινό μέτωπο για να νικήσουμε τον Daesh [ισλαμικό κράτος] (...) και μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών».
 
«Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη της 11ης Σεπτεμβρίου: Ο τρόμος κατά της τρομοκρατίας (...) δεν εξάλειψε τις ρίζες της τρομοκρατίας, στο Αφγανιστάν ή αλλού», δήλωσε η Γκαμπριέλ Ζίμερ (Ευρ.Ενωτ.Αιστερα, Γερμανία).

Μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας των Πρασίνων, ο Φιλίπ Λαμπερτς (Βέλγιο) υποστήριξε ότι οι κοινωνίες μας δεν χρειάζονται γενικευμένη επιτήρηση, αλλά καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών.
 
Ο Πολ Ναταλ (Ηνωμένο Βασίλειο), μιλώντας για την ομάδα ΕΕΑΔ, υποστήριξε «την πάταξη του Σαουδικού Wahhabism [θρησκευτική απόκλιση-αδελφότητα του Ισλάμ]» και την κατάργηση της ελεύθερης κυκλοφορίας εντός του χώρου Σένγκεν. Την άποψη αυτή υπερασπίστηκε και η επικεφαλής της ομάδας Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας Μαρίν Λε Πεν (Γαλλία), η οποία κατηγόρησε την «επιβεβλημένη λιτότητα» που οδήγησε σε περικοπές στη Γαλλία στους στρατιωτικούς και αστυνομικούς προϋπολογισμούς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης