Βίντεο-σοκ: Σύροι αντάρτες πανηγυρίζουν πάνω από τον νεκρό πιλότο

Βίντεο-σοκ: Σύροι αντάρτες πανηγυρίζουν πάνω από τον νεκρό πιλότο

Ταυτοποιήθηκε ένας από τους χειριστές - Κατά πληροφορίες πρόκειται για τον συγκυβερνήτη του αεροσκάφους που κατερρίφθη

Βίντεο-σοκ: Σύροι αντάρτες πανηγυρίζουν πάνω από τον νεκρό πιλότο
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση ανάμεσα στην Ρωσία και την Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους τύπου Su-24 από τουρκικό F-16.

Μετά τις σκληρές δηλώσεις του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία ότι συνεργάζεται με το Ισλαμικό Κράτος και έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά», ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του για αύριο, Τετάρτη, στην Κωνσταντινούπολη.

Στο μεταξύ, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ερμηνεύουν την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού σαν «εχθρική πράξη», σύμφωνα με το υπουργείο Αμύνης της χώρας, το οποίο ανακοίνωσε πως η Ρωσία εξέδωσε επίσημη διαμαρτυρία στο τουρκικό υπουργείο Αμύνης.

Κλείσιμο
Από την άλλη, η Τουρκία επιμένει πως το αεροσκάφος είχε ειδοποιηθεί πολλές φορές καθώς παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ωστόσο ο χειριστής δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις.



Μάλιστα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε πως είναι «δικαίωμα» και «εθνικό καθήκον» της χώρας να υπερασπίζεται την ασφάλεια, τα σύνορα και τους πολίτες της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού υποστήριξε ότι η Τουρκία προειδοποίησε τους Ρώσους πιλότους επανειλημμένως πριν την κατάρριψη του αεροσκάφους, ωστόσο οι χειριστές δεν απάντησαν στις εκκλήσεις να εγκαταλείψουν τον τουρκικό εναέριο χώρο.



Σε ανακοίνωση του τουρκικού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρεται ότι το ρωσικό αεροσκάφος τύπου Su 24, στις 09.20 το πρωί, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις, παραβίαζε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που κάνει λόγο για δέκα προειδοποιήσεις, το αεροσκάφος καταρρίφθηκε στις 09.24 από δύο τουρκικά μαχητικά τύπου F 16, στην περιοχή Γιαγιλάνταγ της Αντιόχειας, με βάση τους κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.



Έκκληση για ψυχραιμία κάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος τονίζει ότι σε μία επικίνδυνη εποχή όπως αυτή που διανύουμε πρέπει να όλοι να διατηρήσουν την ηρεμία τους. Η Γερμανία από την άλλη, καλεί την Ρωσία και την Τουρκία να επιδείξουν σύνεση και κοινή λογική.



Παράλληλα, φρίκη προκαλεί το βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα Σύροι αντάρτες, οι οποίοι βρίσκονται πάνω από τον ένα εκ των δύο χειριστών του ρωσικού αεροσκάφους, ο οποίος είναι αιμόφυρτος στο έδαφος.

Στα πλάνα οπλισμένοι άνδρες περικυκλώνουν τον πιλότο, ενώ πανηγυρίζουν φωνάζοντας: «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος». Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως πυροβόλησαν τους δυο χειριστές ενώ εκείνοι είχαν εκτοξευθεί από το αεροσκάφος με τα αλεξίπτωτά τους.

Στην ταυτοποίηση ενός εκ των δύο χειριστών που εικάζεται ότι είναι ο συγκυβερνήτης του ρωσικού μαχητικού προχώρησαν οι τοπικές αρχές, σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα. Όπως αναφέρουν ενημερωτικές ιστοσελίδες, λοιπόν, πρόκειται για τον Σεργκέι Ρουμιάντσεφ, ο οποίος ήταν πτέραρχος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης