Νταβούτογλου: Δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας

Νταβούτογλου: Δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας

«Είναι εθνικό μας καθήκον» η υπεράσπιση των συνόρων της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός - «Έίμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε θυσία σχετικά με την ασφάλεια, τη ζωή των πολιτών μας και την ασφάλεια των συνόρων μας», πρόσθεσε

Νταβούτογλου: Δικαίωμά μας να υπερασπιζόμαστε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού τύπου SU-24 στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας σκληραίνει η στάση της Ρωσίας απέναντι στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς των τζιχαντιστών» και επισήμανε πως θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Κλείσιμο



«Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι πισώπλατη μαχαιριά από συνεργούς του Ισλαμικού Κράτους. Θέλουν το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους; Ξέρω ότι κάθε κράτος έχει τα δικά του συμφέροντα και πάντα τα σεβόμαστε αλλά δεν επιτρέπουμε να συμβαίνουν τέτοια εγκλήματα όπως αυτό που συνέβη σήμερα και ελπίζουμε η διεθνής κοινότητα να ενωθεί κατά του κοινού κακού. Στηριζόμαστε σε όλες τις χώρες της περιοχής σε αυτόν τον αγώνα. Θα συνεχίσουμε το έργο μας με ειδικούς και μέλη της ασφαλείας και το υπουργείο Αμύνης και σε συνεργασία με τα γειτονικά κράτη», είπε ο Πούτιν και συνέχισε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη Ρωσία μετά το δυστύχημα και έσπευσε να συγκαλέσει σύνοδο του ΝΑΤΟ είναι ανησυχητικό. Μοιάζει σαν η Τουρκία να θέλει το ΝΑΤΟ να υπηρετήσει τα συμφέροντα του Ισλαμικού Κράτους».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, από την άλλη υπεραμύνθηκε της απόφασης να καταρριφθεί το αεροσκάφος, λέγοντας πως είναι «δικαίωμα της Τουρκίας να προστατεύει τον εναέριο χώρο της εφόσον παραβιάζεται».

«Θέλουμε η διεθνής κοινότητα να γνωρίζει ότι είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους θυσία σχετικά με την ασφάλεια, τη ζωή των πολιτών μας και την ασφάλεια των συνόρων μας. Η κατάρριψη του αεροσκάφους που παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο σήμερα πρέπει να εξεταστεί ενός αυτού του πλαισίου», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

«Δεν υιοθετούμε μία προσέγγιση που αμφισβητεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας. Αλλά ο κόσμος οφείλει να γνωρίζει ότι είναι διεθνές δικαίωμά μας και εθνικό μας καθήκον να λάβουμε μέτρα ενάντια σε όποιον παραβιάσει τα σύνορά μας στη γη και στον αέρα, παρά τις πολλές προειδοποιήσεις», τόνισε ο Νταβούτογλου.

Την ίδια ώρα, τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα προεδρεύσει σε έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας, στην οποία θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός της χώρας, ο αρχηγός των γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης.
 
Στο μεταξύ, διαδηλωτές εμφανίστηκαν έξω από την τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα κρατώντας πλακάτ που ανέφεραν «Τουρκία, είστε υπέρ ή κατά του Ισλαμικού Κράτους;».





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης