Μπλέκουν και την BMW στο σκάνδαλο των καυσαερίων

Μπλέκουν και την BMW στο σκάνδαλο των καυσαερίων

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας, την ώρα που όλα τα μετρήσιμα στοιχεία κατατείνουν πως αυτό το θέμα δεν περιορίζεται στην VW

Μπλέκουν και την BMW στο σκάνδαλο των καυσαερίων
Νέες προεκτάσεις λαμβάνει το σκάνδαλο με το πειραγμένο λογισμικό στα πετρελαιοκίνητα οχήματα της VW για να εμφανίζονται μειωμένες οι εκπομπές ρύπων ώστε να πληρούν τα νόμιμα στάνταρτς. Σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αυτοκινήτου Autobild η VW δεν είναι η μόνη αυτοκινητοβιομηχανία τα αυτοκίνητα της οποία παράγουν μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων απ' τα νόμιμα όρια. Όπως γράφει ακόμα και το BMW X3 xDrive 20d, που τυπικά τηρεί το Euro 6”, στην πραγματικότητα υπερβαίνει τα όρια – και μάλιστα 11 φορές - με βάση τα τεστ στο δρόμο που διεξήγαγε το International Council on Clean Transportation (ICCT).

Μάλιστα, σύμφωνα με το Autobild, οι εκπομπές ρύπων του X3 αποδεικνύονται πολύ χειρότερες απ' αυτές του Passat απ' το οποίο οι αμερικανικές Αρχές Περιβάλλοντος άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι των πειραγμένων οχημάτων της VW. 

“Όλα τα μετρήσιμα στοιχεία κατατείνουν πως αυτό το θέμα δεν περιορίζεται στην VW”, λέει ο Peter Mock του ICCT. 

“Εάν όμως και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό πέραν της VW, απομένει να αποδειχθεί”, γράφει ο συντάκτης του Autobild Benjamin Gehr.

Κλείσιμο

Παίρνει ευρωπαϊκές διαστάσεις το σκάνδαλο της VW; 

Το σκάνδαλο έχει προξενήσει σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και η κυβέρνηση της Γερμανίας φαίνεται πως κάλεσε τη VW να εξετάσει εάν υπάρχουν πληροφορίες για παραποιημένες τιμές ρύπων και στην αγορά της χώρας. 

Την ίδια ώρα  ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το σκάνδαλο της Volkswagen, τονίζοντας πως η έρευνα αυτή θα πρέπει να επεκταθεί και στις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να καθησυχαστεί ο κόσμος.

Ακόμη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Λέσχης Αυτοκινήτου (ECA) άφησε υπαινιγμούς ότι «είναι πολύ πιθανό» η παραποίηση στους ρύπους των αυτοκινήτων να έχει συμβεί και εκτός Αμερικής  λέγοντας χαρακτηριστικά: «οι κατασκευαστές να έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο λογισμικό για να παραποιήσουν τις πραγματικές τιμές καυσαερίων και στη Γερμανία».

Ωστόσο εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι ακόμα πολύ νωρίς για να δουν αν πρέπει να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την αποφυγή ανάλογων περιστατικών, ή αν υπάρχουν και στην ευρωπαϊκή αγορά μοντέλα της εταιρείας με το συγκεκριμένο λογισμικό. Ωστόσο βρίσκονται σε επικοινωνία με την VW και τις αμερικάνικες αρχές,

"Παίρνουμε το θέμα πολύ σοβαρά και θα επανέλθουμε μόλις υπάρχουν περισσότερες εξελίξεις" κατέληξε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Σε κατάσταση συναγερμού η γερμανική οικονομία λόγω του σκανδάλου VW

Μπορεί να παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν, όμως το σκάνδαλο με τους κινητήρες ντίζελ της αυτοκινητοβιομηχανίας ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Γερμανίας, προειδοποιούν οικονομολόγοι.

Το σκάνδαλο στη VW έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού τη γερμανική οικονομία και τους οικονομολόγους: «Βλέπουμε πώς, όπως και με την οικονομική κρίση, ένα ατύχημα μπορεί να φτάσει σε επίπεδα συστημικής κρίσης: σε αυτή την περίπτωση (πλήττοντας) τα δίκτυα πωλήσεων, προκαλώντας παράπλευρες απώλειες σε ολόκληρη την βιομηχανία, μερική υποτίμηση του Made in Germany, μείωση των τιμών των μετοχών στο χρηματιστήριο», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (IW) Μίχαελ Χίτερ στη Handelsblatt.

Η μόνη διαφορά με την οικονομική κρίση είναι ότι πρόκειται για ένα γερμανικό και όχι παγκόσμιο φαινόμενο, τόνισε.

Το ενδεχόμενο επιβράδυνσης της γερμανικής οικονομίας δεν αποκλείει και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μάρσελ Φράτσερ. «Αν και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς επιπτώσεις της υπόθεσης της VW στη γερμανική οικονομία, ο κίνδυνος είναι μεγάλος εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης της Γερμανίας από τις εξαγωγές», εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στην οικονομική εφημερίδα.

«Γι’ αυτό τον λόγο θα πρέπει γρήγορα να γίνουν κινήσεις για τον περιορισμό των ζημιών τόσο στη VW όσο και στις γερμανικές εξαγωγές», τόνισε ο Φράτσερ.

Ο γενικός διευθυντής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου (DIHK) Μάρτιν Βάνσλεμπεν χαρακτήρισε το σκάνδαλο «βόμβα» και ζήτησε από τη VW να ρίξει άμεσα φως στην υπόθεση.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χονδρεμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Παροχής Υπηρεσιών (BGA) Άντον Μπέρνερ κάλεσε την αυτοκινητοβιομηχανία «να βάλει γρήγορα τα πάντα στο τραπέζι» μιλώντας στη Bild.

«Από αυτό εξαρτάται το αν θα υπάρξουν παράπλευρες απώλειες για την εικόνα των γερμανικών προϊόντων», τόνισε ο ίδιος.

Πάντως τόσο ο Μπέρνερ όσο και ο Βάνσλεμπεν υπογράμμισαν ότι το καλό όνομα του Made in Germany δεν εξαρτάται μόνο από μία και μόνη επιχείρηση.

Παρόλα αυτά η Volkswagen δεν πρόκειται για μια απλή βιομηχανία. Μαζί με τη θυγατρική της Audi είναι οι βιτρίνες της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Με κύκλο εργασιών 368 δισεκατομμύρια ευρώ και 775.000 άμεσες θέσεις εργασίας η αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο σημαντικότερος βιομηχανικός κλάδος της Γερμανίας. Η σημασία του μάλιστα ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια. Χωρίς αυτήν η γερμανική οικονομία από το 1995 ως σήμερα θα είχε αναπτυχθεί κατά 2% λιγότερο.

Ο πρόεδρος του Βαυαρικού Χρηματοπιστωτικού Κέντρου Βόλφγκανγκ Γκέρε προειδοποίησε ότι «η VW θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη ολόκληρης της γερμανικής οικονομίας. Η αυτοκινητοβιομηχανία κινδυνεύει να προκαλέσει ύφεση στη Γερμανία», μιλώντας στη Handelsblatt. Επιπλέον απειλείται η φήμη όλων των γερμανικών εξαγωγών εξαιτίας «της εγκληματικής συμπεριφοράς της VW», πρόσθεσε ο ίδιος.

Εξάλλου οι αναλυτές εκτιμούν ότι το σκάνδαλο είναι κρίσιμης σημασίας για το μέλλον της VW, μόλις μάλιστα αποκαλυφθεί πλήρως το εύρος του.

«Τα πρόστιμα θα είναι οδυνηρά», έγραψε σε σχόλιό του ο Τιμ Ροκόσα της Deutsche Bank, ενώ ο συνάδελφός του Άνταμ Χουλ της Berenberg Bank προειδοποίησε για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του σκανδάλου, όπως για παράδειγμα οι χαμηλές πωλήσεις.

Εκτός από την απώλεια της φήμης της, τα πρόστιμα και το κόστος ανάκλησης πολλών εκατομμυρίων αυτοκινήτων, την VW απειλούν επίσης και οι αγωγές εναντίον της από απογοητευμένους πελάτες.

Παρόλα αυτά κάποιοι θεωρούν διαχειρίσιμες τις επιπτώσεις της κρίσης στη γερμανική οικονομία. «Ακόμη κι αν σταματήσουν αιφνιδιαστικά οι εξαγωγές όλων των γερμανικών προϊόντων μόνο στις ΗΠΑ εξαιτίας της κρίσης με τη VW, αρχικά θα χαθεί μόνο το 1% της οικονομικής επίδοσης της Γερμανίας», εκτίμησε ο Ούλριχ Κάτερ επικεφαλής οικονομολόγος της Dekabank.

Προφανώς η VW θα χάσει από την εικόνα της, όμως αυτό δεν αρκεί για να αποθαρρύνει τους οδηγούς σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν στα γερμανικά αυτοκίνητα. «Σε αυτό το πλαίσιο οι επιπτώσεις για τη γερμανική οικονομία θα είναι διαχειρίσιμες», σημείωσε ο Κάτερ.

Παρόμοια άποψη έχει και ο διευθυντής Μακροοικονομίας και Οικονομικών Ερευνών (IMK) Γκούσταβ Χορν. Οι παρατυπίες κάποιων μεμονωμένων εταιρειών ή στη χειρότερη περίπτωση ολόκληρων κλάδων μπορούν να έχουν «δραματικές επιπτώσεις» στην πορεία των μετοχών τους. «Όμως δεν μπορούν να προκαλέσουν οικονομική κρίση», είπε.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της Commerzbank Γεργκ Κρέμερ, «οι πραγματικοί κίνδυνοι για τη γερμανική οικονομία προέρχονται από την Κίνα».

Από συμβολική άποψη η υπόθεση υπενθυμίζει τη μεγάλη εξάρτηση της γερμανικής οικονομίας από την παραγωγή αγαθών και τις εξαγωγές. «Αυτή είναι η πραγματική παρακαταθήκη του φιάσκο της VW: όταν κάτι πάει πραγματικά στραβά σε έναν κλάδο της βιομηχανίας, τότε επηρεάζεται ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας», επεσήμανε ο Κάτερ.

«Μελλοντικά η Γερμανία θα πρέπει να προσπαθήσει να διευρύνει το οικονομικό της μοντέλο, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών», κατέληξε.
Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης