Κρασί από τους... αμπελώνες της Κίνας θα κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές

Κρασί από τους... αμπελώνες της Κίνας θα κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές

Η Κίνα θα είναι η επόμενη μεγάλη δύναμη στην παραγωγή κρασιού, καθώς μετατρέπει με γοργούς ρυθμούς τεράστιες εκτάσεις ερήμου σε αμπελώνες

Κρασί από τους... αμπελώνες της Κίνας θα κατακλύσει τις παγκόσμιες αγορές
Όταν σκέφτεται κανείς μεγάλες χώρες παραγωγής κρασιού, το μυαλό του πηγαίνει στην Γαλλία, την Ιταλία, την Καλιφόρνια. Μα ποτέ δεν θα πήγαινε στην Κίνα. Και ποτέ δεν θα πήγαινε σε μια περιοχή που γειτονεύει με την έρημο Γκόμπι και που στην ουσία είναι μια άνυδρη έκταση εκατοντάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Και όμως οι Κινέζοι φαίνονται αποφασισμένοι να μπουν και στην αγορά του κρασιού. Μετατρέποντας την έρημο σε αμπελώνα. Και μάλιστα σε αμπελώνα με δυνατότητες παραγωγής απίστευτων ποσοτήτων κρασιού.

Mία από τις πιο γνωστές γευσιγνώστες κρασιού στον κόσμο η Karen MacNeil, παρακολουθεί από κοντά το φαινόμενο και δηλώνει εντυπωσιασμένη με όσα βλέπει να κάνουν οι Κινέζοι. Η ίδια δοκιμάζει κάθε χρόνο πάνω από 3.000 κρασιά για τα τελευταία 30 χρόνια, οπότε έχει μια βαρύνουσα άποψη για το τι συμβαίνει στον χώρο της παγκόσμιας οινοποιΐας. 

Όπως υποστηρίζει αρκούν απλά χρήματα για αγοράσεις το καλύτερο κρασί του κόσμου, αλλά απαιτείται χρόνος και εξειδίκευση για να φτιάξεις κρασί. Όμως οι αμπελώνες στην επαρχία Ningxia, κάπου 500 χιλιόμετρα δυτικά του Πεκίνου, έχουν ήδη πάνω από 50 παραγωγούς κρασιού.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν πάνω από... 800.000 στρέμματα αμπελιών στην περιοχή, ενώ μέχρι το 2020 σχεδιάζουν να τα διπλασιάσουν. Για τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς τέτοια μεγέθη τους πήραν πάνω από έναν αιώνα. Για τους Κινέζους χρειάστηκε μόλις μία... δεκαετία.
Κλείσιμο

Οι ντόπιοι παραγωγοί, αρκετοί από αυτούς με σπουδές στην Ευρώπη και ιδίως στην Γαλλία, δηλώνουν ότι ξεκινούν από την αρχή, οπότε είναι εύκολο να αποφύγουν τα λάθη των άλλων αμπελώνων στον κόσμο. Όμως τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι πολλά.

Όπως για παράδειγμα ότι πρέπει να σκεπάζουν τα αμπέλια τον χειμώνα για να μην καταστραφούν από το κρύο και τον αέρα και να τα ξεσκεπάζουν την άνοιξη. Αυτή η διαδικασία ανεβάζει το κόστος ενώ σημαντικό είναι και το ερώτημα της βιωσιμότητας, καθώς οι ανάγκες για άδρευση στην ξηρή αυτή γη είναι τεράστιες.

Προς το παρόν οι Κινέζοι παραγωγοί εστιάζουν στην εσωτερική αγορά. Όμως όπως όλα δείχνουν το κινέζικο κρασί δεν θα αργήσει να κάνει την εμφάνισή του και σε άλλες περιοχές του πλανήτη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης