Εγκαίνια νέας διώρυγας Σουέζ: Τιμητική διέλευση και από την φρεγάτα «Σπέτσαι»

Εγκαίνια νέας διώρυγας Σουέζ: Τιμητική διέλευση και από την φρεγάτα «Σπέτσαι»

Εντυπωσιακές εικόνες - Ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο στην Αίγυπτο για την ιστορική ημέρα - Το «παρών» έδωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Εγκαίνια νέας διώρυγας Σουέζ: Τιμητική διέλευση και από την φρεγάτα «Σπέτσαι»
Εντυπωσιακές εικόνες έφτασαν την Πέμπτη από τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ που πραγματοποιήθηκαν από τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο.

Η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ που ολοκληρώθηκε σε πανηγυρικό κλίμα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για πολλά χρόνια και ο πρόεδρος της Αιγύπτου αλ Σίσι έδωσε την επισημότητα που ταιριάζει σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός.



Κλείσιμο
Το «παρών» έδωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελετής βρέθηκε στη δεύτερη σειρά πίσω από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τιμητικά πήρε τη θέση του δίπλα στον Αιγύπτιο πρόεδρο, ενώ εντυπωσιακή ήταν η διέλευση και της ελληνικής φρεγάτας «Σπέτσαι». 

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη νέα διώρυγα του Σουέζ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και συζήτησε, μάλιστα, με τον κ. Ολάντ και τον
 Αιγύπτιο πρόεδρο, ενώ είδε επίσης τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς αλλά και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.



















Την ίδια ώρα, η παγκόσμια ναυσιπλοΐα αλλάζει με την αμφίδρομη κυκλοφορία πλοίων σε ταχύτερους χρόνους, από 18 σε 11 ώρες. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα να διπλασιαστεί η ημερήσια δυνατότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.



Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μαζί με ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο παρακολούθησαν για πρώτη φορά την ταυτόχρονη ροή που υπάρχει προς βορρά και νότο.

«Σήμερα η Αίγυπτος σας παρουσιάζει ένα δώρο, ίσως όχι τόσο σπουδαίο όσο εκείνο των παλαιότερων ηγετών της Αιγύπτου», δήλωσε ο αλ-Σίσι στην έναρξη της ομιλίας του, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν πρόκειται να διαβάσει κάποια προετοιμασμένη ομιλία, αλλά θα απευθυνθεί σε εσάς «σαν απλούς πολίτες».



Όπως είπε, λοιπόν, η ιστορία «θα θυμάται ότι οι Αιγύπτιοι στάθηκαν όρθιοι απέναντι στις πιο ακραίες ιδεολογίες» και επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χώρα παρά «τον αγώνα στο ακραίο κύμα τρομοκρατίας, ο οποίος θα συνεχιστεί μέχρι την νίκη».



Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η νέα διώρυγα του Σουέζ αποτελεί ένα μόνο βήμα από τα «χιλιάδες που θα ακολουθήσουν».



Την ομιλία του Αιγύπτιου προέδρου διέκοψε η σειρήνα από το πρώτο διερχόμενο πλοίου στη νέα διώρυγα του Σουέζ, γεγονός που προκάλεσε χειροκροτήματα και επευφημίες με τους παρευρισκόμενους να φωνάζουν «Να ζήσει η Αίγυπτος».



Λίγα λεπτά αργότερα, μάλιστα, δύο φορτηγά πλοία διασταυρώθηκαν για πρώτη φορά στη νέα διώρυγα τη στιγμή της ομιλίας του αλ-Σίσι.

Μάλιστα, το μεγαλύτερο και νεότερο φορτηγό πλοίο στον κόσμο, το CMA CGM Marco Polo διέσχισε την διώρυγα ενώ ο Αιγύπτιος πρόεδρος απευθυνόταν στους ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο και τους πολίτες της χώρας.  

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του αλ-Σίσι, πραγματοποιήθηκε ένα σύντομο μουσικό σόου με την νικήτρια του ριάλιτι «Arab Idol», Κάρμεν Σολιμάν να εντυπωσιάζει τους παγκόσμιους ηγέτες με τις τραγουδιστικές ικανότητες, αλλά κυρίως την εμφάνισή της. Στο μεταξύ, πίσω της δεκάδες παιδιά κρατώντας σημαίες της Αιγύπτου χόρευαν ρυθμικά στη μελωδία του τραγουδιού της Σολιμάν.

Το κατασκευαστικό έργο ξεκίνησε με μια μεγάλη εθνική συνδρομή σε μια προσπάθεια να αντληθούν τα απαραίτητα κεφάλαια από τους ίδιους τους Αιγύπτιους. Μέσα σε μόλις έξι ημέρες συγκεντρώθηκαν 8,5 δισ. δολάρια και οι εργασίες άρχισαν στις 6 Αυγούστου 2014. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που προέβλεπαν ότι το έργο θα διαρκούσε τρία χρόνια, σήμερα, μετά από ακριβώς 12 μήνες, έχει ολοκληρωθεί.



Η νέα τεχνητή υδάτινη οδός αρχικά είχε σχεδιαστεί να έχει 72 χλμ. μήκος, με κόστος 4 δισ. δολάρια, όπως είπε ο επικεφαλής της Διώρυγας του Σουέζ, Μοχάμπ Μέμις, αλλά ο πρόεδρος Αλ Σίσι ζήτησε τη μείωση του μήκους, λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.

Κατά τα λεγόμενα του Μέμις, το έργο θα περιλαμβάνει 35 χιλιόμετρα «ξηρό σκάψιμο» και 37 χιλιόμετρα πιθανής «επέκτασης και εμβάθυνσης», που θα μπορούσαν να διευρύνουν την υπάρχουσα Διώρυγα του Σουέζ.



Στο έργο περιλαμβάνεται η ανάπτυξη επιπλέον λιμένων στις τρεις επαρχίες της περιοχής, Σουέζ, Ισμαηλία και Πορτ Σάιντ, παράλληλα με την ανάπτυξη λιμένα στην πόλη Νουβέιμπα του νότιου Σινά και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου στο Σαρμ αλ Σέιχ.



Επίσης σχεδιάζεται στην Ισμαηλία η κατασκευή της Τεχνολογικής Κοιλάδας (τύπου Σίλικον Βάλεϊ), όπως αναφέρει το insideoutborders, όπου θα αναπτυχθούν διάφορα προγράμματα υψηλής τεχνολογίας, μαζί με μια νέα βιομηχανική ζώνη.

Δεκαεπτά ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν επιλεγεί για να ολοκληρώσουν το έργο σε συνεργασία με τις στρατιωτικές εταιρίες, πάντα υπό την επίβλεψη των ενόπλων δυνάμεων.















































Το «παρών» έδωσε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της τελετής βρέθηκε στη δεύτερη σειρά πίσω από τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος τιμητικά πήρε τη θέση του δίπλα στον Αιγύπτιο πρόεδρο, ενώ εντυπωσιακή ήταν η διέλευση και της ελληνικής φρεγάτας «Σπέτσαι». 

Στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τη νέα διώρυγα του Σουέζ ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε και συζήτησε, μάλιστα, με τον Γάλλο πρόεδρο και τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ενώ είδε επίσης τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς αλλά και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης