Πορτογαλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης και της λιτότητας

Πορτογαλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης και της λιτότητας

Οι διαδηλωτές αξίωσαν την επαναφορά του 35ώρου στον δημόσιο τομέα, από τις 40 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα

Πορτογαλία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης και της λιτότητας
Μπροστά στο κοινοβούλιο της Λισαβόνας διαδήλωσαν σήμερα περισσότεροι από 5.000 Πορτογάλοι, για να απαιτήσουν να δοθεί τέλος στην πολιτική λιτότητας και αλλαγή κυβέρνησης, δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.

«Έξω η κυβέρνηση!», «Όχι στην πολιτική της δεξιάς», ή ακόμη «εναντίον της αβεβαιότητας, για την υπεράσπιση των μισθών!», μπορούσε να διαβάσει κανείς στα πλακάτ που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της CGTP, της κυριότερης συνομοσπονδίας συνδικάτων της Πορτογαλίας.

«Είναι ώρα να πούμε 'basta!' ('φτάνει πια') σε αυτή την κυβέρνηση. Πρέπει να πάρουμε έναν άλλο δρόμο και να αναδιαπραγματευτούμε το χρέος με τρόπο ώστε να αποδεσμευτούν πόροι για την ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο Αρμένιου Κάρλους, ο γενικός γραμματέας της CGTP, που πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα Πορτογαλίας.

Κλείσιμο
Στα πρόθυρα της κήρυξης αθέτησης πληρωμών, η Πορτογαλία είχε αναγκαστεί να ζητήσει τον Απρίλιο του 2011 ένα πακέτο στήριξης της οικονομίας της ύψους 78 δισ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, η κεντροδεξιά κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων.

«Απηυδήσαμε από αυτή την πολιτική. Βιώσαμε αυτό που βιώνει σήμερα η Ελλάδα. Οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και οι Πορτογάλοι είναι ακόμη πιο φτωχοί», είπε χαρακτηριστικά ο Νούνιο Κόστα, 49 ετών, που ταξίδεψε στη Λισαβόνα από το Βιζέου (κεντρική Πορτογαλία) για τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν επίσης «την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών» και αξίωσαν την επαναφορά του 35ώρου στον δημόσιο τομέα, από τις 40 ώρες εργασίας που ισχύουν σήμερα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης