Γερμανία: Τέσσερα χρόνια φυλακή σε 94χρονο λογιστή του Άουσβιτς

Γερμανία: Τέσσερα χρόνια φυλακή σε 94χρονο λογιστή του Άουσβιτς

Τι είπε ο υπέργηρος Γερμανός στο δικαστήριο και πώς δικαιολόγησε τις πράξεις του

Γερμανία: Τέσσερα χρόνια φυλακή σε 94χρονο λογιστή του Άουσβιτς
Ο 94χρονος Γερμανός, Oskar Gröning, ο οποίος εργαζόταν ως λογιστής στο στρατόπεδο του Άουσβιτς, καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία συνέργειας για τους φόνους 300.000 ανθρώπων. Πρόκειται, ίσως, για μια από τις τελευταίες μεγάλες δίκες που αφορούν το Ολοκαύτωμα.

Ο Gröning δεν φαίνεται να σκότωσε κάποιον ο ίδιος, κατά τη θητεία του στο ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου, αλλά οι κατήγοροι ισχυρίστηκαν ότι ασχολήθηκε με τη διαλογή των τραπεζογραμματίων, που λαμβάνονταν από τα φορτία των τρένων κατά την άφιξη των Εβραίων, ενέργεια που υποβοηθούσε το καθεστώς των μαζικών φόνων.

Κλείσιμο


Ο 94χρονος πλέον άντρας, του οποίου η δίκη έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Απρίλιο, έχει ομολογήσει την ηθική του ενοχή, αλλά είπε πως έγκειται στη δικαιοδοσία του δικαστηρίου να αποφασίσει αν είναι νομικά ένοχος. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως μπορεί να ζητήσει συγχώρεση μόνο από τον Θεό για τις πράξεις του, καθώς δεν είχε το δικαίωμα να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Η δίκη εξέτασε το κατά πόσον τα άτομα που ήταν μικρά γρανάζια του ναζιστικού συστήματος, αλλά δεν συμμετείχαν ενεργά στη δολοφονία των 6.000.000 Εβραίων κατά το Ολοκαύτωμα, μπορούν να κριθούν ένοχοι για εγκλήματα. Μέχρι πρόσφατα, η απάντηση από το γερμανικό σύστημα δικαιοσύνης ήταν αρνητική.

Κατά την παραμονή του στο Άουσβιτς, η δουλειά του Gröning ήταν να συλλέγει τα αντικείμενα των απελαθέντων μετά την άφιξή τους και μέσα από μια διαδικασία επιλογής, πολλοί αποστέλλονταν απευθείας στους θαλάμους αερίων. Ο 94χρονος, εγγράφηκε με δική του πρωτοβουλία στους ναζί και ήταν 21 ετών όταν στάλθηκε για να εργαστεί στο στρατόπεδο το 1942.

Ο ηλικιωμένος άντρας, του οποίου η υγεία είναι ιδιαίτερα κλονισμένη, μίλησε για τις αναμνήσεις του ως νεοσύλλεκτος των SS. «Μας είπαν ότι έπρεπε να γραφτούμε επιτόπου σε ορισμένες υποχρεώσεις που αφορούν εργασίες, οι οποίες θα ήταν δυσάρεστες, αλλά ότι έπρεπε να γίνουν προκειμένου να εξασφαλιστεί η τελική νίκη», είπε. Επέμεινε, ωστόσο, ότι δεν γνώριζε ότι το Άουσβιτς ήταν ένα εργοστάσιο θανάτου μέχρι την άφιξή του εκεί, το φθινόπωρο του 1942.

«Ήξερα ότι ήταν ένα μέρος που δεν ήθελα να είμαι, που με έκανε να φοβάμαι, αλλά δεν ήξερα γιατί», είπε. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, o 94χρονος δήλωσε πως η χειρότερη ανάμνησή του ήταν όταν είδε έναν φρουρό των SS να συντρίβει ένα μωρό πάνω σε ένα φορτηγό. «Ήταν η χειρότερη στιγμή που έχω βιώσει», είπε. «Την επόμενη μέρα πήγα να δω τον επικεφαλής του τμήματος και του είπα ότι ήθελα να αποσυρθώ από το σύνολο των επιχειρήσεων». Ο Gröning εξασφάλισε τη μεταφορά του μετά από τρεις προσπάθειες, όπως είπε τον Απρίλιο.

Η δίκη αυτή σηματοδοτεί τη δεύτερη προσπάθεια να προσέλθει ο Gröning ενώπιον της δικαιοσύνης. Μια έρευνα που ξεκίνησε το 1978, κατέρρευσε επτά χρόνια αργότερα, με τους εισαγγελείς να κρίνουν ότι, εκτός αν μπορεί να αποδειχθεί ότι ο Gröning ήταν άμεσα υπεύθυνος για τους θανάτους των κρατουμένων, δεν μπορούσε να υφίσταται δίκη. Αλλά μετά το πόρισμα της δίκης του John Demjanjuk στο Μόναχο το 2012, όπου οι δικαστές έκριναν ότι ήταν συνεργός στη μαζική δολοφονία, απλώς και μόνο δουλεύοντας στο στρατόπεδο εξόντωσης Ζομπίμπορ, η παρουσία κάποιου ατόμου σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και η πλήρης επίγνωση του  τι συνέβαινε, είναι επαρκή στοιχεία για να επιτευχθεί καταδίκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης