«Κώδικας Γίγας»: Το μυστήριο γύρω από τη «Βίβλο του Διαβόλου»

«Κώδικας Γίγας»: Το μυστήριο γύρω από τη «Βίβλο του Διαβόλου»

Σύμφωνα με το θρύλο ο μοναχός που το έγραψε είχε τη βοήθεια του Εωσφόρου

«Κώδικας Γίγας»: Το μυστήριο γύρω από τη «Βίβλο του Διαβόλου»
Ο «Κώδικας Γίγας» (Codex Gigas) είναι το μεγαλύτερο μεσαιωνικό χειρόγραφο που έχει διασωθεί ποτέ. Έχει πάχος 22 εκατοστά και ύψος 92 εκατοστά και υπολογίζεται πως για την δημιουργία του χρειάστηκε να χρησιμοποιηθούν τα δέρματα 160 ζώων.

Στις σελίδες του αναγράφεται ολόκληρη η Βίβλος, καθώς και πέντε ακόμη μακροσκελή κείμενα. Αυτό, όμως, που πραγματικά εντυπωσιάζει τους ιστορικούς είναι ένα ολοσέλιδο σκίτσο του Εωσφόρου. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail οδηγεί πολλούς να πιστεύουν πως οι σελίδες του είναι καταραμένες εξαιτίας αυτής της ζωγραφιάς. 
Το μυστηριώδες χειρόγραφο φιλοξενείται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης, με το ψευδώνυμο, «Βίβλος του Διαβόλου».
 
Οι πληροφορίες για τη δημιουργία του βιβλίου, το οποίο ζυγίζει 74 κιλά, χάνονται στον χρόνο. 
Σύμφωνα με τον θρύλο, πάντως, το έγραψε ένας μοναχός σε μια μόλις βραδιά. Ο άνδρας είχε παραβιάσει τους κανονισμούς του μοναστηριού, με αποτέλεσμα να καταδικαστεί σε θάνατο. Η καταδίκη του ήταν φριχτή, καθώς οι άλλοι μοναχοί θα τον έχτιζαν ζωντανό σε έναν τοίχο του κτιρίου. Για να γλιτώσει την καταδίκη, ο μοναχός υποσχέθηκε πως θα ετοίμαζε σε μια βραδιά ένα βιβλίο που θα περιείχε μέσα όλη την ανθρώπινη γνώση, πρόταση που βρήκε σύμφωνους και τους άλλους μοναχούς.

Κλείσιμο


Ο άνδρας έγραφε πυρετωδώς όλο το βράδυ, όμως όσο πλησίαζαν τα μεσάνυχτα κατάλαβε πως για να προλάβει να ολοκληρώσει το χειρόγραφο ως το ξημέρωμα, θα έπρεπε να απευθυνθεί σε σκοτεινές δυνάμεις. Στράφηκε λοιπόν στον Εωσφόρο, ο οποίος όχι μόνο του παρείχε βοήθεια, με αντάλλαγμα φυσικά την ψυχή του, αλλά σχεδίασε και την μορφή του σε μία από τις σελίδες για να αφήσει το στίγμα του.



Σύμφωνα με ένα παλαιότερο ρεπορτάζ του National Geographic, ο παλαιογράφος Michael Gullick, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σουηδίας, επιβεβαίωσε πως το μεγάλο αυτό χειρόγραφο δημιουργήθηκε από έναν μόλις γραφέα. Ακόμα, μια προσπάθεια απομίμησης της καλλιγραφίας της «Βίβλου του Διαβόλου», έδειξε πως για την ολοκλήρωση του βιβλίου θα έπρεπε κάποιος να γράφει ασταμάτητα επί πέντε ολόκληρα χρόνια.

«Σαφώς, ο συγγραφέας αυτού του τεράστιου έργου κατεχόταν από κάτι για να δημιουργήσει ένα τέτοιο αριστούργημα. Το αν ήταν η δύναμη του φωτός ή το σκοτάδι, χάνεται στο χρόνο», υποστηρίζουν αναλυτές.

Το βιβλίο αρχίζει με την Παλαιά Διαθήκη, και ακολουθείται από δύο έργα του Φλάβιου Ιώσηπου, που έζησε τον πρώτο αιώνα μ.Χ. Τελειώνει με την Καινή Διαθήκη και το έργο «Χρονικά των Βοημών», από τον Κοσμά τον εκ  Πράγας.

Όσον αφορά τον πραγματικό συγγραφέα του βιβλίου, το χειρόγραφο υπογράφεται ως εξής: Hermanus inclusus. Αρχικά, πολλοί πίστευαν πως η λέξη inclusus σημαίνει «τιμωρία», όμως η πραγματική ερμηνεία της λέξης είναι «ερημίτης». Αυτό, σύμφωνα με τους ερευνητές, σημαίνει πως το έργο δημιουργήθηκε από έναν ερημίτη μοναχό, που αφιέρωσε την ζωή του σε αυτό το χειρόγραφο.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης