Νεπάλ: Ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί - Ξεπερνούν τους 4.000 οι νεκροί από τον σεισμό

Νεπάλ: Ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί - Ξεπερνούν τους 4.000 οι νεκροί από τον σεισμό

CNN: Σε ορισμένα χωριά έχει ισοπεδωθεί το 70 - 90% των κτιρίων - Υπολογίζεται δε, ότι από το φονικό σεισμό έχουν πληγεί 8 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ - Unicef: Ενα εκατομμύριο παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας - Εικόνες καταστροφής

Νεπάλ: Ολόκληρα χωριά έχουν ισοπεδωθεί -  Ξεπερνούν τους 4.000 οι νεκροί από τον σεισμό
Δεν έχει τέλος η τραγωδία στο Νεπάλ! 4.400 νεκρούς - 8.000 τραυματίες έχει αφήσει πίσω μέχρι και αυτή την ώρα ο σεισμός που έφερε την απόλυτη καταστροφή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το CNN. Οι ελπίδες για επιζώντες παραμένουν ελάχιστες. 

Την ίδια ώρα υπηρεσία αρωγής εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τις 15.000. Οπως τονίζεται εκ μέρους της Unicef ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπολογίζεται δε, ότι από το φονικό σεισμό έχουν πληγεί 8 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο έχουν επείγουσα ανάγκη για τρόφιμα, πόσιμο νερό και στέγη.




Κλείσιμο
Η καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα έχει κινητοποιήσει επιχειρήσεις αρωγής από το εξωτερικό: Ομάδες διασωστών από διάφορες χώρες βρίσκονται στο Νεπάλ -πρώτες οι γειτονικές χώρες Ινδία, Κίνα και Πακιστάν. 

Βοήθεια και συνεργεία έχουν στείλει μεταξύ άλλων ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Πολωνία, Ιταλία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Καναδάς και τα Εμιράτα.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Κομισιόν δεσμεύτηκε για τρία δισ. ευρώ άμεσα για την πληγείσα χώρα, βοήθεια που θα αποσταλεί επιπλέον των επιμέρους κεφαλαίων και διασωστών που θα στείλουν τα εκάστοτε κράτη-μέλη.



Κατμαντού: Η πόλη... των σκηνών


Η εικόνα της πρωτεύουσας Κατμαντού είναι ένα μείγμα άδειων κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές (όσων δεν έχουν γκρεμιστεί) με σκηνές στους δρόμους στις οποίες κοιμούνται οι κάτοικοι. 




Η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που φαίνεται με γυμνό μάτι: Πολλά από τα σπίτια που έχουν μείνει όρθια είναι πλέον ακατάλληλα και, ακόμη κι όταν οι μετασεισμοί σταματήσουν, η χώρα θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποκατασταθεί η ομαλότητα. 

Όσοι μπορούν, προσπαθούν να φύγουν με κάθε μέσο από την πόλη. Οι δρόμοι που οδηγούν στην επαρχία είναι γεμάτοι, ενώ στο αεροδρόμιο σχηματίζονται τεράστιες ουρές.

Έξω από την πρωτεύουσα, αρκετές κοινότητες είναι ακόμη αποκλεισμένες και τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες του Νεπάλ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να φτάσουν έστω και για να σχηματίσουν εικόνα για τον αριθμό των θυμάτων. 

Ενδεικτικά, στην περιφέρεια Λαμτζούνγκ, που είναι εκείνη με περισσότερες δυσπρόσιτες ορεινές κοινότητες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, η πρόσβαση από το κοντινό Κατμαντού μπορεί να χρειαστεί υπό κανονικές συνθήκες ακόμη και έξι ώρες.



CNN: Φόβοι για ολική καταστροφή


Αναφορές από το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο CNN κάνουν λόγο για ολόκληρα χωριά που έχουν ισοπεδωθεί. Χαρακτηριστικά μιλούν για χωριά που έχουν «καταβροχθιστεί» από τις κατολισθήσεις.

Ο τρόμος όμως και ο πανικός δεν έχει κοπάσει ελέω των μετασεισμών και μόνο όταν σταματήσουν οριστικά θα μπορεί να γίνει καταγραφή ζημιών και ασφαλών σπιτιών.







Έρευνες από Ερυθρό Σταυρό, Facebook και Google

Από τους μετανάστες Νεπαλέζους οικιακούς βοηθούς στην Ινδία, μέχρι υψηλόβαθμα στελέχη στη Βραζιλία, άνθρωποι σε όλον τον κόσμο στράφηκαν στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Google αναζητώντας τους αγνοούμενους φίλους και συγγενείς τους και έστησαν ένα δίκτυο ενημέρωσης για τους επιζώντες.

Στην Ινδία, τη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό Νεπαλέζων μεταναστών, πολλοί προσπαθούσαν μανιωδώς να τηλεφωνήσουν στην πατρίδα τους, τρομοκρατημένοι από τις φρικιαστικές εικόνες που έβλεπαν στην τηλεόραση, με τα πτώματα των συμπατριωτών τους να ανασύρονται από τα χαλάσματα.

"Δεν ξέρω τίποτα για τον γιο μου που βρίσκεται σ' ένα χωριό μαζί με τους γονείς μου, μακριά από το Κατμαντού. Τηλεφωνώ συνέχεια αλλά δεν βγάζω γραμμή. Δεν τρώω, δεν μπορώ να κοιμηθώ, ούτε να δουλέψω", είπε η Ούσα Τάμανγκ, μια γυναίκα που εργάζεται ως νταντά στο Νέο Δελχί.

Σε άλλες περιοχές του κόσμου, πολλοί αναζητούν συγγενείς και φίλους που επισκέπτονταν τα Ιμαλάια καθώς η περίοδος αυτή είναι η "υψηλή" τουριστική σεζόν για το Νεπάλ. Εκτιμάται ότι στη χώρα βρίσκονταν περίπου 300.000 ξένοι τουρίστες και πολλές από εκατοντάδες από αυτούς βρίσκονταν στο Έβερεστ το μεσημέρι του Σαββάτου, όταν σημειώθηκε ο σεισμός των 7,9 βαθμών.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ήταν μια από τις πρώτες υπηρεσίες που άνοιξαν μια διαδικτυακή πύλη για όσου αναζητούν τους αγνοούμενους συγγενείς τους. Στην υπηρεσία εντοπισμού οικογενειών καταγράφονται ονόματα και πληροφορίες ανθρώπων που είναι σώοι, τραυματίες που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία, άνθρωποι που αγνοούνται ακόμη αλλά και άλλοι των οποίων ο θάνατος έχει επιβεβαιωθεί.

Ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση στον ιστότοπο αυτό και να αναζητήσει το όνομα του δικού του ανθρώπου. Όμως και αυτοί που έχουν σωθεί ή αντιμετωπίζουν κίνδυνο μπορούν να καταγραφούν από μόνοι τους, αν το επιθυμούν, ώστε να ενημερωθούν οι οικογένειές τους.

Το Facebook φρόντισε επίσης να δώσει στους χρήστες του το εργαλείο "Ελέγχου Ασφαλείας" (https://www.facebook.com/safetycheck/nepalearthquake) για το Νεπάλ, και πολλά από τα μέλη του έσπευσαν να το επαινέσουν για την ενέργεια αυτή. 

"Είναι ένας απλός τρόπος για να ενημερωθούν οι συγγενείς και οι φίλοι ότι είστε καλά. Αν βρίσκεστε σε κάποια από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό θα λάβετε μια ειδοποίηση που θα ρωτάει αν είστε καλά και αν θέλετε να αναζητήσετε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Όταν συμβαίνουν καταστροφές, οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν αν οι αγαπημένοι τους είναι σώοι. Σε στιγμές σαν αυτή μετράει πραγματικά η δυνατότητα να μπορεί κανείς να συνδέεται στο δίκτυο", έγραψε ο ιδρυτής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Μια γυναίκα από τη Βραζιλία είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή την βοήθησε να εντοπίσει την οικογένειά της. "Ο πατέρας και οι φίλοι μου βρίσκονται στην περιοχή και ένα από τα πρώτα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας για να μάθουμε τα νέα τους ήταν το Facebook. Το μέσο αυτό δεν είναι μονάχα για διασκέδαση", έγραψε, απαντώντας στην ανάρτηση του Ζούκερμπεργκ.

Μια άλλη εφαρμογή, το "People Finder" του Google (https://google.org/personfinder/2015-nepal-earthquake/) χρησιμοποιεί SMS ώστε ο καθένας να μπορεί να ψάχνει και να ενημερώνεται για τους αγνοούμενους. Το Σάββατο η Τζακλίν Μπράουν ανέφερε ότι ο 46χρονος Άνγκους Μπράουν και ο φίλος του Μάρτιν από το Λονδίνο είναι ασφαλείς στο Λουμπότσε του Νεπάλ. Η υπηρεσία αυτή έχει εντοπίσει μέχρι τώρα 5.800 ανθρώπους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης