Νεπάλ: Σκάβουν με γυμνά χέρια μέρα-νύχτα για τυχόν επιζώντες

Νεπάλ: Σκάβουν με γυμνά χέρια μέρα-νύχτα για τυχόν επιζώντες

Στους 6.000, τουλάχιστον, οι τραυματίες - 18 νεκροί και πολλοί αγνοούμενοι από τη χιονοστιβάδα στο Έβερεστ - Καλά στην υγεία τους δύο Έλληνες υπήκοοι - Ισχυροί μετασεισμοί σπέρνουν τον πανικό στο Κατμαντού - 

Νεπάλ: Σκάβουν με γυμνά χέρια μέρα-νύχτα για τυχόν επιζώντες
Δραματικά ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων από τον φονικό σεισμό των 7,9 ρίχτερ που «χτύπησε» το Σάββατο το Νεπάλ, αφού μέχρι στιγμής οι νεκροί άγγιξαν τους 3.218 και οι τραυματίες έφτασαν τους 6.538.

Τα σωστικά συνεργεία ψάχνουν για τυχόν επιζώντες ακόμα και με γυμνά χέρια και καθώς γνωρίζουν ότι δίνουν μάχη με το χρόνο κόντρα στα συντρίμμια που έχουν γεμίσει τους δρόμους των πόλεων.

Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι οι αριθμοί αυτοί θα αυξηθούν, την ίδια ώρα που οι υπηρεσίες αρωγής και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως οι Γιατροί του Κόσμου, προσπαθούν να εκτιμήσουν το εύρος της καταστροφής και τις ανάγκες των κατοίκων.

«Έχουμε αναπτύξει όλες μας τις δυνάμεις και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Κάμαλ Σινγκ Μπαμ.

«Έχουμε στείλει ελικόπτερα στις πληγείσες περιοχές και πραγματοποιούμε έρευνες στα ερείπια των κτιρίων αναζητώντας τυχόν επιζώντες» πρόσθεσε.
Κλείσιμο

Την ίδια ώρα, στην Ινδία, οι αρχές κάνουν λόγο για 57 νεκρούς, κυρίως στο κρατίδιο Μπιχάρ, στο Θιβέτ τουλάχιστον 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ βαρύς είναι ο απολογισμός και στο Έβερεστ όπου από την ισχυρή δόνηση σημειώθηκε κατολίσθηση παρασύροντας στο θάνατο τουλάχιστον 18 ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα διευθυντικό στέλεχος της Google.

Μάλιστα, αξιωματούχοι του υπουργείου Τουρισμού εκτιμούν ότι τουλάχιστον 1.000 ορειβάτες, εκ των οποίων οι 400 αλλοδαποί, βρίσκονταν στον καταυλισμό βάσης στο όρος Έβερεστ ή είχαν ήδη ξεκινήσει την αναρρίχησή τους όταν σημειώθηκε ο σεισμός. Όμως, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, που κατήρτισε έναν κατάλογο των υπηκόων ξένων χωρών που βρίσκονταν στο Νεπάλ και στο όρος Έβερεστ και βασίζεται στα στοιχεία που έδωσαν ορισμένες κυβερνήσεις ξένων κρατών, δύο Έλληνες υπήκοοι είναι καλά στην υγεία τους.

Συγκλονιστικές εικόνες από το Έβερεστ

Πάντως, οι μαρτυρίες των επιζώντων και οι εικόνες που κατάφεραν να καταγράψουν από το Έβερεστ, απλά συγκλονίζουν.

«Έτρεξα και ο όγκος του χιονιού, που έμοιαζε με ένα τεράστιο λευκό κτίριο 50 ορόφων, με καταπλάκωσε. Προσπάθησα να σηκωθώ και με παρέσυρε ξανά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζορτζ Φούλσαμ, ένας βιολόγος από τη Σιγκαπούρη ο οποίος έζησε τον απόλυτο τρόμο στο Έβερεστ.

Από την πλευρά του, ο Βέλγος ορειβάτης Ζελ Βέιτ, με κάμερα που έφερε στο κράνος του, κατέγραψε τη στιγμή που χιονοστιβάδα, η οποία προκλήθηκε λόγω του σεισμού στο Νεπάλ, καλύπτει την κατασκήνωση βάσης του Έβερεστ σε υψόμετρο 5.300 μέτρων.



Αλλά και ένας ορειβάτης, ο οποίος βρίσκεται ακόμη στο Έβερεστ, ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook την Κυριακή το παρακάτω βίντεο από τη χιονοστιβάδα, που λίγο έλειψε να τον παρασύρει. 



Εν τω μεταξύ, ισχυροί μετασεισμοί συγκλόνισαν την Κυριακή το Νεπάλ και την πρωτεύουσα Κατμαντού.

Ο μεγαλύτερος είχε μέγεθος 6,7 βαθμών και σημειώθηκε σε μια περιοχή που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κατμαντού, σε κοντινή απόσταση από την κινεζική μεθόριο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS).

Η δόνηση έγινε αισθητή έως το όρος Έβερεστ, όπου προκάλεσε νέες χιονοστιβάδες, σύμφωνα με τους ορειβάτες που βρίσκονται στο σημείο.



Σύγκρουση πλακών πριν 25 εκατ. χρόνια η αιτία του φονικού σεισμού!

Σύμφωνα με επιστήμονες, περισσότερα από 25 εκατομμύρια χρόνια πριν, η Ινδία, που τότε αποτελούσε ένα μεγάλο νησί επάνω στον κινούμενο φλοιό της Γης, συναντήθηκε με την Ασία και από τότε οι δύο αυτές γήινες μάζες βρίσκονται σε διαρκή σύγκρουση. Η ενέργεια που απελευθερώθηκε από τη συνάντηση αυτή ύψωσε τους μεγαλύτερους ορεινούς όγκους του πλανήτη, τα Ιμαλάια, και προκάλεσε καταστροφικούς σεισμούς.



Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχει ο πληθυσμός του Κατμαντού εδώ και δεκαετίες και τονίζουν πως ο απολογισμός της καταστροφής ήταν αναπότρεπτος, εάν συνυπολογισθούν τα τεκτονικά δεδομένα, η γεωλογική κατάστασης της περιοχής και οι συνθήκες δόμησης που καθιστούν τις οικοδομές ευάλωτες στις σεισμικές δονήσεις.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GeoHazards International, ισχυροί σεισμοί σημειώνονται στο Νεπάλ κάθε 75 περίπου χρόνια.
Το 1934, 81 χρόνια πριν, περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό μεγέθους 8,1 βαθμών που έπληξε το ανατολικό Νεπάλ, ενώ ο σεισμός μεγέθους 6,8 βαθμών του 1988 άφησε πίσω του 1.000 νεκρούς.



Ο Μπράιαν Τάκερ, πρόεδρος και ιδρυτής του GeoHazards International, που προσπαθεί να βοηθήσει φτωχές περιοχές του κόσμου να οχυρωθούν απέναντι στους σεισμούς, δήλωσε ότι στη δεκαετία του '90 είχε προβλεφθεί ότι, εάν επαναλαμβανόταν ο σεισμός του 1934, 40.000 θα έχαναν τη ζωή τους στο Νεπάλ, εξαιτίας της αύξησης του πληθυσμού της πόλης του Κατμαντού και των συνθηκών δόμησης.

Μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ο οργανισμός GeoHazards International προειδοποιούσε ότι με την αύξηση του πληθυσμού με ρυθμό 6,5% ετησίως και μία από τις υψηλότερες πληθυσμιακές πυκνότητες στον κόσμο, το 1,5 εκατομμύριο του πληθυσμού της κοιλάδας του Κατμαντού αντιμετωπίζει σοβαρό και αυξημένο κίνδυνο σε περίπτωση σεισμού.



Ο σεισμός του Σαββάτου σημειώθηκε βόρειο-δυτικά του Κατμαντού και είχε μικρό εστιακό βάθος, γεγονός που προκάλεσε ισχυρότερη δόνηση στην επιφάνεια της γης, αλλά με μέγεθος 7,8 βαθμών, απελευθέρωσε λιγότερη ενέργεια από τον σεισμό του 1934.



Σύμφωνα με τον Ρότζερ Μπίλχαμ, καθηγητή Γεωλογικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, που παρακολουθεί τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, η δόμηση διήρκεσε ένα έως δύο λεπτά και το ρήγμα μετακινήθηκε κατά περισσότερο από 3 μέτρα κατά μήκος της επικίνδυνης ζώνης μήκους 75 χιλιομέτρων που περνά κάτω από το Κατμαντού.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο σεισμός μετακίνησε ολόκληρη την πόλη κατά 3 περίπου μέτρα προς νότον.






Χάος στους δρόμους του Νεπάλ 


Το «χτύπημα» του σεισμού σε αίθουσα γεμάτη σπουδαστές 


Η στιγμή του σεισμού από κάμερες ασφαλείας 



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης